Thursday, November 28, 2013

pesanan terakhir

Assalammualaikum & holla.


recently i asyik rasa sebak.
then cepat makan hati..


final exam akan bermula 2nd week of december.

entahlah, rasa sebak tu menjadi-jadi.
sebab maybe rasa diri ni banyak sangat dosa.
kadang2 terbayang, sempat ke nak buat amal baik?
Allahuakhbar.


terdetik nak tulis entry kali ini, sebab..
if ada yang terbaca..then sempat ziarah i dekat hospital.
i mohon korang remaind-kan parents and family i untuk jaga aurat i sepanjang i tak sedar masa di wad nanti..


baru-baru ni, ubat i habis..
i met the doctor last night..
nak to-pop ubat baru.

he said, according to my status sekarang.
i punya patah tulang belakang tu DOES hit my nerve..
that's why i selalu sakit kaki..then pain dekat tapak kaki..
rasa painful sangat bila berdiri..

dia kata kalau operate tulang belakang ni BAHAYA dan MAHAL.
Allahuakhbar.
andai entry ni entry terakhir i..
i nak minta maaf pada semua.
maafkan salah silap i.
apa2 yg i terhutang atau terambil hak awak2..
i mohon halalkan.


i juga mohon semua pembaca doakan keselamatan i..
i nervous nak hadapi operation.
i takut..
takut..

i takut amalan2 i belum cukup untuk memudahkan kehidupan i dalam alam kubur nanti.
ya Allah.

down deep.
i only asked for the forgiveness for everything that i've done towards you and whoever who knows me.



i rindukan family i.
i rindukan Allah.
ya Allah, ampunilah dosa-dosaku.
sungguh aku tak layak ke syurga-Mu, namun aku tak sanggup ke neraka-Mu.


love,
Aliahelmi

 rindu dekat abi..
dia kata kat Libya sejuk.
suhu -17
harap dia tak sakit.
rindu nak peluk abi.
:'(
Allah


after a week tak jumpa abi.
he sent me a picture of him.
MasyaAllah..
rindunya.
ya Allah, jagakan dia untukku.
i'm beggin You.

 


Friday, November 15, 2013

sujud akhir

Assalammualaikum dan salam sejahtera,
rasanya dah berbulan tak menulis.

syukur masih diberi nikmat untuk terus hidup sehingga ke saat ini.
Allahuakhbar.


tajuk kali ini begitu signifikan untuk diri sendiri..
mungkin bagi yg tidak menunaikan solat, tiadalah yg menganggu dengan tajuk diatas.

2 minggu lepas saya baru sahaja terlibat dalam kemalangan jalanraya.
reverse kereta sbb double parking as i follow one friend.
kebetulan seorang auntie Cina ni nak keluar..i pun beralih tempat duduk di tempat pemmandu..
as my friend keluar beli barang.

dengan tak sedar, i tekan button ke reverse plus i tekan minyak.
berlanggar dengan kereta belakang until kereta belakang kemek habis.
kereta yg i bawak bonet tak bole tutup.

that particular night, i sangat terkejut dan phobia.
keesokkan harinya, i sakit-sakit2 badan.
until present.

selasa lepas, i pergi ke HTAR klinik orthopedik.
doktor sahkah tulang lumbosacral sebelah kanan i patah.
sebelah kiri pulak retak.
no wonder, bila i nk solat atau nak bent badan..i rasa sakit.
Allah.

so, untuk tidak menjadikan ini sebagai alasan untuk tinggalkan solat.
i terpaksa solat diatas kerusi.
seorang gadis berusia 22 tahun, nampak sihat tubuh badan.
terpaksa solat duduk di atas kerusi.
Allahuakhbar.
*ampunkan dosa-dosa ku*


actuarlly i pernah tengok pak anjang i menangis sebab tak boleh sujud ke sejadah..2 years past..
akibat gout.
i pelik.
now i faham maksud dia.
rupanya, nikmat untuk solat dan sujud untuk merasai nikmat menjadi hamba.
dah takdapat.
rasa syahdu.
frankly speaking, i do cry because of this.
Allah.
*ampunkan dosa-dosa aku*


anyway, my operation will next month..
for the mean time, i will depend on tramadol untuk tahan sakit.
tramadol memang akan buat mengantuk.
kadang-kadang i terpaksa skip ubat.sebab nak pergi kelas dan tahan je sakit.


nikmat nak tidur pun Allah dah ambik.
MasyaAllah.
nak tidur, tak da pakai bantal,.
kemudian kaki kena bent.
sebab nak luruskan kaki,.
it does bit reduce my back pain.
Alhamdulillah.

1 year past, i pernah jatuh flip kebelakang sbb dukung anak sedara di tempat ambik wuduk.
sampai sekarang sakit.
so, pain and reason i kemungkinan dari 2 sebab.
MasyaAllah.

nasihat i, walaup apa pun terjadi.
jangan tinggalkan solat.
teringat my housemtae non-muslim.
terkebil-kebil mata dia, bila i cakap..i tetap kena perfom solat/sembahyang meskipun i sakit sampai patah tulang riuk ni.
:)
Allah uji sikit je ni kalau nak dibandingkan dengan ujian kaum2 yg terdahulu.

I believe ayat Quran Al-Baqarah;216 dan AL-Insyirah;5-8.

stay strong and berserah pada Allah.
tu je.
take care everyone..
pergi tempat licin, pakai selipar tau..takut2 tergelincir nanti..
hihi.


p/s: Esok ahad 17/11 abi flight ke Libya. I'm going to miss him. no one can take care of me.
:'(


with Love,
Aliahelmi

Thursday, August 15, 2013

jalinkan silaturrahim eid fitri

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semuanya.
Alhamdulillah,
berjaya juga melalui madrasah Ramadhan sehingga menjejak kaki ke bulan Syawal.
Bersyukur masih diberi ruang untuk merasai nikmat nyawa.
Alhamdulillah.

Ramadhan kali inil, saya banyak menghabiskan masa dengan memerhati dan mendengar.
Mungkin Ramadhan kali ini tidak se-produktif seperti dahulu.
Allahuakhbar.
Namun, saya gagah juga untuk banyak melihat ciptaan-Nya dan cuba lebih selektif dalam mencari bahan sebagai halwa telinga.

Apa-apa pun, belum terlambat rasanya untuk saya ucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua pembaca blog saya ni.
*dah berabuk dah blog ni*
hakkkkcuummm~


Macam biasa, menjelang bulan Syawal saya ada banyak planning untuk mengukuhkan jalinan silaturrahim saya bersama rakan-rakan.
Saya ni dari sekolah seorang yg tegas dan kadangkala ego tinggi. Somehow, benda-benda ini saya cuba nak kurangkan dan berubah jadi lebih baik.
Jadi, time cuti panjang ni ramai kawan-kawan yang request untuk saya buat gathering seperti kebiasaan dahulu.
Sampai kena cop> ketua gathering!
haha.

Syukur, niat untuk bersua dengan kawan-kawan termakbul.
Tempoh hari sempat berziarah ke rumah cikgu-cikgu.
Cikgu Hamidah, Cikgu Zanizah, Teacher Norasuan.
Beraya sakan lah jugak, 6 buah rumah dalam masa setengah hari!

Ni ada la beberapa foto yang barangkali boleh mengubat kerinduan pada cikgu-cikgu atau pada kami-kami yang masih belajar dan rindu wajah cikgu semasa mengajar kami ketika disekolah rendah dahulu.
:)







Malam kemarin, saya sempat aturkan majlis gathering di kediaman ibu bapa saya di taman pu3 lindungan bulan (aiii, kata anak rajaaaa.. mesti la rumah ala2 kayangan gitu)
:p
so, expecting 6 orang je kawan yang datang. sekali datang double!
Syukur Alhamdulillah, semua happy. Maaflah ye kalau makanan tak cukup ke tak sedap ke..Buat BBQ ni cuma nak raiikan dan bersua dengan kawan yg terpisah lama. Rinduu.
Semoga Allah jaga hati kita, jaga akhlak kita elok-elok.
Yang dah berkerja, tahniah!
:)
Yang masih belajar, teruskan berjuang! InsyaAllah kejayaan akan bersama kita semua.
Saya gelarkan gang saya gang 'twenty-two'. Memandangkan taylor Swift ada buat lagu tu, saya amik jela tajuk lagu tu untuk gang saya. Hehe.
Barakallah everyone.

Special thanks to; 
Arif Safuan,
Iffah Zafirah
Roslindawirnayanti
Syafiqah Liyana
Hafizah Aziz
Sharifah Amirah
Fadhilah Aziz
Nadizrah Taufik
Hafizi
Shahrul Nizam
Fadzlee
Aimi Husna
Dzul Izzat Hussin




Love as always,
Aliahelmi


Friday, July 26, 2013

Jenis hidayah, Which one are you? (:

Assalammualaikum & hello.


* i bought this masa pesta buku there> SACC*
baru ada peluang nak baca after gedebak gedebuk balik Sabah & finish all my work.
Alhamdulillah


1. Seorang yg lahir dalam keluarga yg beragama. Golongan yg bernasib baik.

2. Lahir sahaja di dunia, Allah bekalkan dia petunjuk dan kesedaran.

3. Dalam perjalanan hidupnya, berjumpa dengan kelompok yg beragama Islam dan mengamalkan syariat, lantas mengikut golongan tersebut.

4. Sentiasa tercari-cari kebenaran, sentiasa membaca, mengkaji, memperbandingkan serta melihat berbagai golongan agama dan ideologi. Akhirnya bertemu dengan kebenaran.

5. Mendapat pendidikan Islam, mendengar ceramah, kursus agama, menghadiri majlis agama. Mendapat petunjuk dari belajar dan mendengar itu.

6. Apabila dipilih Allah untuk terima ujian dan insaf dan sedar setelah ditimpa ujian.

7. Melalui keajaiban. Seperti bermimpi alam barzah (alam kematian), melihat azab (seksaan), melihat pokok bersujud, melihat kejadian alam. Berasa takut dan bersyukur dengan ciptaan Allah.

8. Golongan yg merasa mewah dengan apa yg dimiliki keluarga/kehidupannya namun berasa kosong di benak hatinya.  Membawa haluan sendiri untuk mencari kebahagiaan dunia serta kebahagiaan akhirat.

9. Dikelilingi kehidupan serba mewah dan pangkat, namun tidak mengecap kebahagiaan. Keluarga porak peranda serta apa yg ada serba tidak bahagia, tiada kemanisan. Akhirnya mencari jalan kebenaran.

10. Mendapat petunjuk hasil doa dari seseorang yg soleh dan mahupun dari kalangan orang bertaqwa kepada seseorang. Perubahannya hasil doa si pemberi doa (orang soleh/orang bertaqwa), dimana doa si pendoa di makbulkan Allah.


Semoga perkongsian hasil dari bahan bacaan saya ini mampu memberi sedikit ilmu kepada pembaca semua.
Wallahualam. Digalakkan membaca buku ini.  Banyak kisah tentang perngislaman saudara baru kita.
Kisah yg memberi inspirasi.
Tc yaw!

Mohon maaf salah silap dari saya jika teremo dlm entry yg lepas.
Biasalah, egois gitu..
:P

Tabarakallah everyone.
Love as always,
Aliahelmi

Tuesday, July 23, 2013

Jom Indahkan Masjid dan Surau

salam & hi.

saya nak jual tshirt GLOW IN THE DARK ni.
RM30.oo sehelai.
RM5 dari hasil jualan ini akan di infak (derma) untuk program Jom Indahkan Surau dan Masjid.

Saya planning dengan member nak mula operasi naik semester baru.
Those yg berminat nak join aktiviti sukarelawan ini, boleh pm saya.
sekitar Selangor.
Then, kalau siapa berminat nak beli & cadang nak beri hadiah ke kat sape2 ke.
Boleh pm juge.


Saya dah lama admire pengasas kerja sukarelawan 'Project telekung'.
 *boleh refer fb dorang*
Tapi, saya belum lagi kukuh pendapatan macam pengasas "project telekung". 
Cumanya, saya seorang pelajar.huhu.
Jadi, saya nak jual tshirt ini, then duitnya akan di kumpul untuk kerja2 memperindahkan masjid dan surau.
insyaAllah.


Ingin saya maklumkan, ini program saya di luar kampus. Tiada kaitan dengan kerja dan status saya selaku MPP Unisel 13/14.
Ini kerja sukarelawan saya di luar kampus.

Mohon sokongan siapa-siapa yg bermurah hati untuk join dan beli.
Projek ni akan bermula naik sem nanti. insyaAllah.
Di alu-alukan orang selain dari pelajar unisel.
T/kasih atas perhatian dan sokongan anda.


you may contact me through email > aliah.helmi@Gmail.com
or text me 0111-5676786

Love,
Aliahelmi




My favourite song ever. It's me

Assalammualaikum & hello,

just wanna let you know that,

I pegang 1 prinsip (yg berjaya membuatkan 'he/him" cuak).

even we are engaged.
i have right to ask it off and leave it.
this is taaruf session.
once i dont think we are not good to be together, better i off this relationship.

that's why i said, engagement means suai kenal.
kalau tak sesuai, anda di persilakan untuk leraikannya.
Islam mendukung konsep ini.

kita boleh rancang nak fall in love dengan Bruno Mars,
tapi Allah juga merancang (jumpa taylor lautner).
sebaik-baik perancang ialah Allah.

tu sebab i suka diamkan dan kadangkala bagi jawapan yg menyakitkan hati aje bila orang tanya siapa tunang?
"Bruno Mars. hehe"

*eceh, nama nak glamour je..kannn*
kbai~


this is my song. dearly

H dont know my fav song. this is my new fav song.

p/s: you can see me from far, but you can't touch me when you are near to me.




Love,
Aliahelmi

Friday, July 19, 2013

kisah menarik kuliah Ramadhan



Assalammualaikum & hello,
^_^

Kuliah pendek lepas tarawikh tadi;

Abu Bakar seorang yg hebat.
dalam masa 6-7 jam, dari Subuh ke Zohor. dia buat 4 perkara.
1. menolong orang susah
2. menziarah orang sakit
3. mengiringi jenazah
4.memberi orang makan

Rasulullah kata, inilah contoh penghuni syurga!

Ustaz kata, Ramadhan bukan pesta ibadah.. tapi pesta dapat PAHALA.
10 hari pertama > 'beli' 1 dapat 10
10 hari kedua > 'beli' 1 dapat 70
10 hari ketiga > 'beli' 1 dapat 1000

EON pun kalah wehhhh..

Tarawikh tu sunat. menuntut ilmu tu wajib.
so?
semperna Ramadhan, amalan sunat tu menyamai sebulan amalan wajibnya ketika bukan bulan Ramadhan.
Subhanallah.
Allah Maha Mengasihani dan Maha Memberi.


p/s: waiting for this book. thank you kpd yg sudi beri.
moga Allah limpahkan rezeki dan permudahkan urusan harian dalam berdakwah.
insyaAllah

love,
Aliahelmi

Thursday, July 18, 2013

now, you may judge me - The Helmi's

Assalammualaikum.
SOmehow ada yang berkata, I ni macam sosial and whatever.
Then dress up tak macam niqabist lain.
HITAM all the time.
I suka colours. I'm quite diffrent.
SO, before you go to far.
Let me introduce you to my sibs.
Then you may see me afterthen.
kayyy?
i got 4 elder brother. and one little sister.. but, not that little lah.
:P

Along,


Angah & family


and the gemuksss



Alang



uda




Qila


me?



so, dont ask me why. if i'm different from typical one.
we come from different world. i choose to be like what i want.
i have my own way and princip.
do, respect me. 
that's my choice.

when first time i decided to wear niqab, almost my sibs asked me;
"are you sure?"
i just smile and said;
"this is what i want for my life"

SO,
dont question me too much, why i mingle up with others.
because, i'm comfortable with them.
and dosent mean i dont comfortable with you.

get what i mean?


Love,
Aliahelmi



fitnah yang paling tak MASUK AKAL

Assalammualaikum & hello...
Terdetik nak tulis pasal entry ni sebab pernah one non-muslim kata, "someone told me that you ni on-off purdah"

guess what, when i heared that sentences. I rasa macam nak amuk 1 kampus.
serious.
pasaiii pa pulak dah tudunh macam ni.
siapa yg cakap?
chanteknye tuduhan orang yg cipta fitnah ni.

Barangkali dia tersalah menilai.
My side, i just maafkan. Eventough i follower setia cerita 'Ongbak'.
-dalam hati berapi-mapi-
ahaks~

I rasa yang cipta spekulasi ni rakan-rakan yg terlibat dalam program yg sama dengan i lah.
ye lah kan..

Ada sebab yang telah menyebabkan i off my purdah.
1. when solat jemaah di dewan during orentasi. as i tak sempat berlari ke surau. waktu pun singkat. so i terus berjemaah ke dewan solat bersama.
2. i terlibat dalam program bercorak kepimpinan. then ada malam yg kena night walk bagai.. then penutup mata tu, sangat tebal. then i can't breath easily. dah lah tengah malam dan tengah hutan mana. daripada i semput tak tantu hala dan sudden death coz having short of breath (SOB). better i take it off dan cover my eyes.
kalau dah darurat mcm tu, orang MENTAL je yang poyo kata i itu ini. cuba kita bagi dia pakai pulak.
'sembang boleh la kawan'..
3.i hanya buka dpn fmily, kawan perempuan, dan tunang. atas motif apa lagi nak tuduh bagai?

ini merupakan Ramadhan ke-3 i pakai purdah. Alhamdulillah. Sepanjang itulah i kena tegur, hentam, fitnah & what so.
tabahkan hati, mana yang betul. i akan admit & ubah. mana yg bukan> i dont give #$%!.
bak kata Aiman Azlan dalam vlog dia.
"you cannot control other's tounge, BUT you can control yours"

very deep, isn't?
i agree.
kadang-kadang yg pemfitnah ni tak tahu keadaan kita.
makanya, di keluarkan hape sahaja yg dia tak suka tu melekat kat kita.
mula lah 'pelekat' tu lekat kat kita.


i gave another example yg i pernah lalui.
i pernah tumpang kereta sahabat i, lelaki.
i naik kereta dia, duduk kat seat belakang.
guess what dia kata apa?
"awwww.. you so rude. u ingat i ni driver you?"
bagi menghormati orang, i duduk di seat depan. lagipun, i ni menumpang.
:G

okey, then.. ada momment lain pulak. i terpaksa tumpang lagi kawan yg ada kereta & dia seorang lelaki.
bila i duduk seat depan, ada orang nampak.
then ada la mulut2 ni mengata yang i ni itu ini dengan lelaki.


Somehow, i do respect kawan2 yang bermurah hati menjaga keselamatan i. dorang akan ensure i selamat masuk rumah. sending me until depan pintu rumah. sebab, kadangkala bidang tugas kerja i. i terpaksa la balik lewat.
Ada pulak jiran mengata yang i ni keluar malam bagai.
"makcik, oooo makcik..xda keje lain ke stalker saya. saya ni wakil pelajar. waktu malam jelah semua rakan-rakan saya free. jadi, kami akan mesyuarat malam bagi update kerja kami."
MPP is not about popularity. its all about AMANAH & TANGGUNGJAWAB.
Saya yakin, Allah beri tugas ini kerana ujian memikul tanggungjawab ini saya mampu pikul.
Tidak Allah timpakan ujian ini melainkan saya mampu harunginya.

so, once saya balik lewat.
mula la itu ini.
mujur saya takda kereta lagi.
kalau ada, saya rela ulang alik ke Selayang atau Serdang, tidur dirumah abag dan pakcik saya.
saya pun tak ingin susahkan orang dan tak rela difitnah.
kalau ada bullet train kat Msia, saya dah ulang alik balik Ipoh setiap hari.

In conclusion, being a niqabist (girls wearing niqab), very toughful.
People easily say bad to you without knowing what you had been trough in your life.
That's what we call 'hogwash'.

I dont want to be that 'silly' people who talk at back and say something unproductive about others.
So, i strongly hate people who love to talk about nasty thing and what so.
Come on. This is what you call friend?
Think twice babe!

I think that's all.
Enough to know that I'm hurt with their words.
Before that, i loved to share this.. I got it from Ahmed fb wall. I think. It's good to share.
so much of negative news and negative people out there !!
please be positive for God sake !
your negativity is affecting others as well !


-Aliahelmi-
p/s: if u hate me, just leave me. leave me alone. BERAMBUS.

-HARI NI KENE KEJAR DAN SERGAH DENGAN ANJING. tapi anjing pic ni telah membuatkan saya tak jadi benci anjing2 lain. TQ-


Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan tiba

"untonglah berpuasa first time dengan hubby & anak"

-erkk, motif?-
hehe.




Assalammualaikum & helo,

Hari ni ada kecik hati dengan orang-orang, tapi nak buat macamana. Semua 'bounzer' amik long leave time Ramadhan. Katanya nak fokus ibadat.
Ahaks!

Sebelum terlupa, kepada pembaca tegar blog ni (i know u, eventough you curi2 baca blog i)
haha.
Selamat Berpuasa bagi semua penganut beragama Islam.
Alhamdulillah masih lagi berkesempatan merasai Ramadhan 1434.


Cuti ni, mungkin akan buat perubahan sikit agaknye.
Seems dah pegang jawatan itu ini.
*Alhamdulillah atas segalanya*
Kerja bertimbun sikit.

Memandangkan ni blog peribadi, boleh kot publish design t-shirt glow in the dark.
MPP pun katanya, nak fokus pada 1 t-shirt dulu.
So, rasanya i akan handle sendiri la t-shirt glow in the dark ni. Memandangkan i rapat dengan pembekal yg ke-2 ni. Kak Aida.

take a look first;




Further, text je.
0111-5676786
(tu mmg nfon untuk kerja)
Tak nak open order lagi. 
InsyaAllah.
26 Julai 2013. Baru open order.
Harga sehelai?
RM 30.00

Mahal sikit, sebab.. Bila time gelap je baju ni 'menyala'.
Glow in the dark kann..
wow!

InsyaAllah, Ramadhan ni mampu buat diri ini kenal makna mensyukuri dan berdikari.
Kadang-kadang, Allah nak beri kita hadap ujian tu sorang-sorang sebab Dia nak tengok 'capablility' kita.
Kita kuat ke?
Sekuat Thor ke?
Sekuat Tiger ke?
hehe..


Ada rezeki, insyaAllah ada.
Ini pun nak bantu rakan kerja Kak Aida yg sudi designkan baju serta produk ni, semoga ianya bermanfaat buat semua.


I have msg for all my reader, yet i put it in picture form.





Akhir sekali pesanan i untuk you olls;



Love as always, 
Aliahelmi










Sunday, July 7, 2013

Lagi-lagi Kerja Lalalalalaaa..

Assalammualaikum & helo,
Day before pergi Sabah hari tu. Ada meeting among MPP.
As usual, i have thing to inform > rest of my MPP family.


Garage sale
Ramadhan fiesta
Varsity Jacket & Black Barcode tees
and many more update.

Those yang masih lagi tak tahu, 
MPP SA akan buat jualan Varsity Jacket and Black Barcode t-shirt.
:)

RM85.00 sehelai

RM23.00 sehelai


further can directly text me or PM me > 0111-5676786
or just go to MPP Shah Alam office, and filled up your details.
:)


Seminggu sebelum pergi Sabah, I went to Kem Kepimpinan anjuran MPP di Broga.
Serius, sangat penat. Meskipun i punya skin sangat sensitif> kena gatal2 sebab masuk kolam lumpur tu.
I happy sangat, belajar new thing in a few days.
Thanks Anas sebab organise kem tu.
Thanks buddy!

Sempat jugak after habis kem, kami (MPP family) celebrate birthday our lil brother> Ryan Solomon.
Happy Birthday Ryan. Be a good kid ya! Hantu Futsal~~~
hehe
:) 

I just finish all my debate and pindah rumah. Now waiting for 7.45pm untuk balik Ipoh.
Alhamdulillah.
Ye, terpaksa pindah rumah. Atas faktor kerja MPP dan faktor lain yang saya rasa relevan.
InsyaAllah ada hikmah.
:)
Dont be sad, Allah always be with you.
I really miss my roomate, Farah Dikyah.
She did and saw me crying when i'm depress and stress with my work load.
She is the one advice me when i can't handle myself.
I describe her as "a girl with full determination"
I doakan you dapat husband yg baik2..
Seems you pernah jerit bila dengar I dah bertunang.
kannn..
hehe.
Love you babe!


Sebenarnya nak type macam-macam. Tapi hati berbelah bahagi. Jadi lost sekejap.
So, i end up my entry with my tagline "Betulkan saya kalau saya silap".




Love,
Aliahelmi

Debat di Sabah, boleh bhaaaa kalau kau








Assalammualaikum & hello,

Minggu lepas antara minggu yg paling unpredictable.
Flight ke Sabah 28 Jun pukul 6.30pg.
Very tiring habis.
Day before, stress dengan environment.
Then H pergi belanja ABC dekat seksyen 2.

Pandai jugak ye, kalau orang marah. Sila bagi apa yang dia suka makan.



:)
me?
ice-cream!
yeha.



Back to Pertandingan Debat Perpaduan Antara IPT 2013.


Naaa.. ni tag sepanjang Pertandingan Debat Perpaduan Antara IPT 2013.
Unisel, 1st time hantar peserta. As i told you earlier in the previous entry.
Really a good start. Participate in this huge competition.
Me, Hilmi, Jamunah & Eva. With the other 2 Unisel officer yang iringi kami.
Seems debat ni debat perpaduan, makanya pendebat juga harus dari pelbagai bangsa dan agama.
^_^
There are 32 university yang join this debate, all over Malaysia.









Secara tak lansung, kami lebih kenal antara satu sama lain.
Meskipun agak kekok.
nvm.
;)

Pergi balik naik flight Air Asia.

Tak pernah naik plane pun, before ni merayau Singapore pun naik public transport. Bus aje.
*sempat jugak merasa solat Subuh dalam plane*
yezaaaa!!

Sampai je kat Airport KK, ada fasi-fasi dari UMS yang datang fetch.
Gedebuk-gedebak kitaorang sampai ke penempatan pendebat di USIA around 12.30 noon.
Very nice place, condusive and best.
After settle semua, then kami pergi minum petang.
Lapar kot.
heee~

Malam tu ada Welcoming Dinner di Laman UMS.
-tak ingat nama penuh tempat tu-
Tenang je malam tu, meskipun ada nyamuk gigit2 Eva dan Jamunah.
heee~
The food was really cool. Very cool. Lovely~
Sedap!! 


Tak dilupakan, esoknye dah mula berdebat.
Kisah-kisah keputusan debat tu, biarlah jadi memory.
Yet, kami rasa sangat seronok.
Ada kawan baru, pengalaman baru & dsbg.
*ada yg cuba nak kenal-menggatal tu, maaf memang tak sempat nak tengok pun. busy dan penat kot*

The rest of the time, after finish our debate.
We spent time our time on eating.
Then jalan-jalan sekitar One Borneo.
Then sempat merasa sea-food di sekitar Pasar Philippines.
Cari buah tangan untuk yg berada di semenanjung.
Hadiah khas, mestila untuk umi I, umi H dan myself.
hehe.

Oklah, too much of writing.
naaaa!

Anyway, I really had a good time in Sabah.
The people was good and the food agak pelik.
hihi.
Thanks for the memory.




Loving you,
Aliahelmi


p/s: Tahniah UKM kerana menjadi juara Pertandingan Debat Perpaduan Antara IPT 2013.
Tahniah kepada semua pendebat kerana menjadi sebahagian dari keluarga pertandingan ini.
Selamat Maju Jaya dan semoga berjumpa lagi. InsyaAllah. Mohon usul diterima seisi dewan.
"Usul diterima"
hehe.
;p

Thursday, June 13, 2013

tunang Vs FMTS


Assalammualaikum & salam sejahtera.
:)

Baru 2 hari lepas tamatnya minggu orentasi atau di UNISEL lebih dikenali sebagai minggu tekad siswa (MTS).
3 minggu lalu baru sahaja bergular cik tunangan kpd seorang hamba Allah.
Can you imaging, i left all the best moment for my big family?
I think, if girls lain.. dorang sanggup tolak benda tak penting macam aktiviti kampus berbanding sesi suai kenal antara both family, mine and him.



I dah janji nak type tentang MTS yang lalu, dalam sesi mesyuarat post morterm.
:)

Terus terang, kaum kerabat keluarga FMTS tahu dengan siapa saya berbalah atau tak senang.
Tapi kuasa Allah, saya ditugaskan untuk memikul tanggungjawab bersama orang yang tak saya senangi tu.
ya Allah, Rabbi Yassir wa Ala Tur Yassir.


Its ok. Take it positively.
Ada hikmahnya.

I lalui hari-hari MTS dengan perasaan yang bercampur baur.
First, dapat bertugas dalam keadaan yang kurang selesa, tetapi perasaan gembira, teruja, bersemangat mengatasi keadaan yang pertama tadi.
^_^


Kehadiran mereka-mereka yang menceriakan hidup I.
Kehadiran mereka yang berjiwa baru, semangat baru dari kawan-kawan baru serta keluarga lama FMTS I.

Diberi mandat sekali lagi untuk memikul tanggungjawab dalam exco kerohanian Muslim, I terpanggil untuk menyelesaikan isu-isu berkaitan para gadis.
Alhamdulillah, semua berjalan lancar selain kehadiran 'mini booklet for Muslim' berjaya I realisasikan.
syukur.
Terima kasih tidak terhingga buat Seri, Sakinah dan Ameerah serta kawan-kawan muslimat yang lain sebab memberi semangat untuk I meneruskan kerja booklet tu.
Memandangakan booklet tak cukup untuk semua pelajar, I hanya berikan kepada pelajar perempuan yang beragama Islam sahaja.


apa yang menarik tentang post morterm, I amik kenyataan dari Haikal.
"semua fasi adalah pemimpin, dan setiap pemimpin mempunyai ego masing-masing. sekiranya anada memberi nasihat. dia akan dengar, cuma dia merasakan idea dia lebih baik. kerana dia tahu akan kemampuan diri dia"

Gobalan;
"setiap individu mempunyai cara yang berbeza-beza dalam menjalankan tugas meskipun mendapat pelbagai rintangan.  syabas dan tahniah kerana berjaya menempuh rintangan yang dilalui. jangan serik lagi ye untuk sertai MTS yang akan datang"

Adeeb;
"saya gembira dengan MTS kali ini,meskipun ramai yang kata tak best. saya memandang setiap kekurangan itu ada momentnya yang terbaik dan memandang dari sudut positif. dan saya harap semua juga akan melihat dari sudut yang positif juga"


tu jeeee..
bak kata Puan Aisyah kata "buang yang keruh dan ambil yang jernih"
insyaAllah.


apa-apa pun, saya tak pernah menyesal untuk sertai MTS yang akan datang insyaAllah.
Berkhidmat kerana Allah untuk UNISEL.


love,
Aliahelmi

p/s: H yang health trainneer tu sibuk beli milk shake dia. aishhh... sekeh jugakkk budak ni kang.
hua.hua.






Monday, May 27, 2013

persiapan yang gemuruh


Assalammualaikum & salam sejahtera
last week, hari khamis. Abi & Uda datang fetch me. Balik Ipoh.
Alhamdulillah, jimat bajet nak beli tiket.
dah la bawak beg besar.

Syukur Alhamdulillah juga, sebelum balik Ipoh. sempat pergi ke sesi perjumpaan bersama coach debat.
Ya, saya salah seorang wakil pendebat UNISEL.
insyaAllah, akan berusaha sehabis baik membawa imej universiti.

Sebelum bercuti tanpa tentu hala dalam 2 minggu, saya dan rakan-rakan telah diberi tugas untuk mendalami selok belok dunia perdebatan. Tajuk juga telah diberi, maksud saya tajuk-tajuk usul perdebatan pada tahun-tahun yang lalu.

Meskipun cuti semester saya akan berlanjutan sehingga bulan September (memandangkan fakulti Bioperubatan & Sains Kesihatan) tidak mempunyai cuti sem pendek.

Namun, memeggang galas dan amanah serta harapan dari UNISEL. Saya sanggup mengorbankan cuti semester bagi menghadiri sesi latihan debat di kampus.

Terus terang saya katakan, ini adalah kali pertama penyertaan saya dalam debat yang berbahasa Melayu.
Memandangkan semasa di MSU dahulu, saya lebih kepada bahagian searcher dan pendebat simpanan.

Apa yang menarik perhatian saya, dalam kumpulan saya. Kami ada 4 orang kesemuanya.  Malah kombinasi kami juga menunjukkan lambang keharmonian negara dengan menampilkan seorang anak kacukkan Cindia, seorang gadis dari etnik Kayan, seorang jejaka yang lantang berbicara dalam dunia politik and myself > kakak purdah.
hehe.
^_^

2 dari wakil pendebat ialah, dari barisan Majlis Perwakilan Pelajar UNISEL.
Sejujurnya, saya dan Jamunah sangat gementar. Namun, sekali-kali kami tidak membiarkan rasa gementar itu membunuh semangat kami. Tetapi sebaliknya, menjadi penguat kepada kami berdua untuk berjuang bak singa yang lapar dan si dolphin yang cerdik.  Sekaligus membawa imej sebagai barisan kepimpinan pelajar UNISEL yang berilmu dan bijak berbicara.
Allahuakhbar.
May God bless us.

Umum mengetahui, UNISEL merupakan universiti yang paling mahsyur di Malaysia.
Sering mendapat perhatian media.
Saya yakin, banyak topik yang bakal keluar akan menumpukan kepada pendebat-pendebat UNISEL.
Buat pengetahuan kalian juga, ini merupakan kali pertama UNISEL menghantar wakil dalam Debat Perpaduan Antara IPT.
Selaku wakil universiti, saya memandang positif kepada suasana ini.  Kami neutral dalam isu yang boleh merosakkan mana-mana reputasi pelbagai pihak.

Kami aman sebagai wakil universiti dan misi kami adalah untuk meraih pengalaman berharga dan juga membina jaringan persahabatan bersama pendebat lain serta jika diizinkan Allah, barangkali kami berpeluang mendapat tempat dalam pertandingan debat pada kali ini.
InsyaAllah, mudah-mudahan.
Mohon setiap pembaca blog ini mendoakan kejayaan saya dan rakan-rakan.
TQ


Dalam kesibukkan saya membuat rujukkan, saya juga dalam proses memperkenalkan 'calon' pilihan kepada keluarga.
Alhamdulillah keluarga menyambut baik hint yang saya berikan.  insyaAllah awal Jun, 'calon' akan hadir berjumpa dengan keluarga.
Syukur juga, cincin sudah seminggu saya terima.
Mungkin juga keluarga perasan.
heeee~
Terus terang saya katakan, saya bersyukur kerana mempunyai umi dan abi yang high intel. Yet they also are religious. They know what is the best reaction when their kids talk about life partner.
Okey, let me clearify you about life partner and also boyfriend.
---ok sorry, you may find the meaning --- google.
hehe.


ok, i think. too much of words..
hehe.
my flight ticket will be June 27. the competition will be start at June 28 until July 2nd.
those yang rajin, boleh la datang dan sent my friend and I at airport.
-.-


I'm reading this book,
& he is reading book written by Hilal Asyraf > sebelum aku bernikah.
sorta of our prepairation.

Somehow, we really optimis if anything happend.
Ada jodoh, ada la.
If tak da, husnuzon dengan Allah.
^_^

We just fine with what Allah arrange it for us.
We believe that, He knows everything and we know not.
& He will give the best for us.
Tidak mengharapkan yang lain selain dari redha Allah.
insyaAllah


love & catch me,
Aliahelmi

Saturday, May 11, 2013

selamat hari UMI


I cannot imaging one pregnant mother tengah semput-semput dalam labour room pukul 4 pagi, just because nak deliver her first daughter.

while the hubby at home taking care of the 4 naughty little boys.
THIS IS THE TRUE STORY.
T_T




yeah, that's my Umi.
thank you umi for everything.
you always have my love.



Your mother bore you
For 9 months ,
She watched her feet
Swell, she struggled to
Climb stairs,
She got breathless quick,
She bore excruciating pain,
She suffered many sleepless
Nights,
She became your nurse, your
Chef, your teacher, your
Cleaner, your launderette, your
Friend.
She struggled for you, but not
Did she see it as a struggle,
Not once did she develop
Regrets after all this ...
How dare you say even
"uff" to her ...

I love my mother beyond limits

























from nothing and i'm can be someone that u can be proud off. insyaAllah.
semoga Allah beri umi kesihatan yg baik & umi stay cun mcm dulu.
walaweh.
i heart u.
u know!
heee~
big hugggggggg and bunch of kiss


my love never ends towards u, UMI,
Aliahelmi @ kakak



There was an error in this gadget