Monday, October 17, 2011

AKU NAK MATI!!

AKU NAK MATI!!


Salam alaik’....
Umum tahu saya ni suka menulis artikel di blog sendiri mahupun di nota2 fesbuk.
Btw, title tajuk> takda kaitan dgn penulis. :)
Di sebabkan ‘kelazatan’ dalam bidang penulisan ini membuatkan saya gemar mencurahkan idea mahupun berdiskusi tentang sesuatu tajuk tanpa prejudis serta masih menitik beratkan Islam.

Baru-baru ini saya di kejutkan dengan seorang kenalan yang kata, dia mahu Allah matikan sahaja dirinya. Tak mampu baginya untuk mengharungi dugaan hidup yang di hadapinya. Serta meminta di hilangkan ingatan agar kisah-kisah sedih dan duka dalam masalah hidup boleh lenyap begitu sahaja.

Tindakan saya? Tersenyum melihat keletah manusia yang berada di dunia serba teknologi dan modern, yang bodoh.
Ya, tidak keterlaluan rasanya memberi gelaran itu. Meminta untuk mati segera macam mee segera dan minta hilang ingatan macam sesi drive through?

Acap kali saya mengingatkan mereka yang mengadu perihal ini supaya mendalami Quran. Ya, dalami Quran. Itu solusi terbaik.
Namun jawapan yang saya terima, “aku dah baca Quran, tapi aku masih rasa masalah ni beban dan Allah kejam teradap aku”.
Apa jenis ‘reptilia’ anda ini?
Kalau engkau benar-benar menghayati ayat suci Allah, kalam suci itu. Aku yakin hati engkau tenang umpama lautan  yang di tinggalkan sejuta tahun.
Kalau engkau benar-benar taddabur dengan Quran, kau tidak akan gelisah umpama cacing di gigit api mentari.

Kalau engkau benar-benar mempercayai Allah swt sebagai pencipta, engkau tidak akan mempersoalkan apa yang telah Dia tuliskan dalam karya agung hidup mu yang sudah tercacat di loh mahfuz.

Apa kau sudah lupa makna kufur nikmat?
Apa kau belum mengerti konsep syukur?
Apa kau buta dengan di katakan syukur dengan nikmat?

Muda-mudi sekalian.
Aku berbicara bukan kerna nama. Ya, jauh aku merunung manusia yang sering menyalahkan takdir dan berkata dunia ini kejam.
Sedarlah manusia! Andai kau pencinta ayat-ayatNya, kau pasti mendengar ayat ini “Allah tidak akan memberi ujian selagi kau mampu untuk menanggungnya”
“Allah tidak akan merubah nasib sesuatu kaum, melainkan kaum itu sendiri yang mengubahnya”
“Engkaulah sahaja (ya Allah) yang kami sembah, dan kepada engkau sahajalah kami memohon pertolongan”

Tahukah kau, Allah tidak beri ujian ini melainkan kau mampu?
Jika kau merungut-rungut, apa kau sedar kau ini maksum? Tiada sekelumit debu dosa yg ada di badan mahupun rohmu? Maka dengan itu kau tak layak menerima ujian?
Klasifikasikan kembali diri kau, apakah kau Tuhan atau hamba? Jadi layakkah seorang hamba mempersoalkan ujian yg diberi kpdnya?


Atau jika kau masih dalam kebodohan yang nyata, luangkan lah masa kau membaca surah Az-Zalzalah. Ini terjemahannya;
1.     Apabila bumi di gegarkan dgn gegaran yg sedahsyat-dahsyatnya
2.    Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya
3.    Dan berkatalah manusia (dgn perasan gerun) ; “apakah yang sudah terjadi kpd bumi?”
4.    Pada hari itu, bumi pun menceritakan khabar beritanya
5.    Bahawa Tuhanmy telah memerintahnya (berlaku demikian)
6.    Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) untuk di perlihatkan kpd mereka (balasan) amal-amal mereka.
7.    Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarrah (nuclei atom), nescahaya akan di lihatnya (dalam surat amalannya!)
8.    Ddan sesiapa membuat kejahatan seberat zarrah (nuclei atom(, nescahaya akan di lihat (dalam surat amalannya!)

Hadirin-hadirat sekelian pembaca artikel saya. Jika di baca ayat di atas, apa kalian masih mahu meminta mati?
Apa amalan kalian kerjakan sudah cukup melayakkan kalian untuk cium bau syurga?
Jikalau bau syurga kalian tidak layak untuk hidu, apakah kalian layak menjejakkan kaki ke dalam syurga?
Apa kalian ingat hidup sbg khalifah di atas bumi ini umpama kartoon ‘spongebob’?
Kalau mati, boleh hidup balik. Dan ulang seberapa banyak kalian mahu.
Ingat, mati adalah tempat istirehat yg tiada jalan kembali untuk hidup. Hanya kehidupan ketika alam baru kelak, alam akhirat.



Mahu di beri lupa ingatan?
Apa kalian fikir ini umpama drama? Nanti boleh sembuh bila sampai waktu.
Tak pun, umpama novel karya luar negara ‘remember me’ ?
Apakah kalian lupa kejadian otak dan keberkesanan akal fikiran melakukan kerjanya?
Apakah kalian lupa, yg membezakan manusia dan haiwan itu bagaimana?

Apakah itu cara manusia yg mengaku hidup di zaman berteknologi seperti ‘real steel’ berfikir?
Apa guna jadi manusia, jika keajaiban dunia tak di terokai.
Apa guna jadi manusia, andai tidak mengenal Sang Pencipta.
Apa guna jadi manusia, andai dunia masalah menjadi titik kematian sebelum tiba waktunya.

Sedarlah manusia, dalam doa yang kau kirimkan pada Allah tiap kali selepas solat
“ya Allah, ampuni dosaku, kedua ibu bapaku, kasihanilah mereka sprt mereka mengasihiku ketika aku kecil dahulu. Jangan lah Engkau pesongkan hatiku setelah Kau beri nikmat kurnia. Sesungguhnya aku manusia yg mudah lupa dgn kurnian-Mu”

Contoh nikmat kurnia?
-Islam
-nyawa
-oksigen

Tiga-tiga nikmat ini seharusnya sudah mengajar kita apa itu nikmat mengsyukuri.
Nasihat untuk diri saya mahupun anda, lebihkan lagi waktu bermunajat di tengah malam. Mencari ketenangan dan menginsafi.
Akhir kata dari petikan surah An-Nasr ayat terakhir ;
“maka ucapkanlah tasbih dgn memuji Tuhanmu dan meminta ampun kepada-Nya, sesungguhnya Ia sangat-sangat menerima taubat”

tolong lah 'REBORN' diri dari masalah. Belajar menjadi muslim sejati dan bertindak menggunakan otak dan bukannya kaki!

Wallahualam

-aliahelmi/ZH-

Tuesday, October 4, 2011

Better LATE than NEVER









salam.
entry ke-4 untuk hari ini.
hmm...
hari ni, abi again ingatkan aku tentang study.
alhamdulillah.
tapi abi soh aku amik kos yg aku tak suka.
guess what?
dia suggest amik law or TESL.

erk. aku just mampu tersenyum, rupanya dah lama abi nak target aku untuk jadi minah lawyer!
:P

how can i say, semua ni aku tak minat.
sangaat...
eventough aku sangat berbakat. markah oral/speaking mse SPM> aku full marks.
:)

my passion was> post mortem.

tergiang2 di telinga "nanti kawan2 kamu dah grade, kamu tak habis belajar lagi"
sigh~

actuarlly, i'm not straight A's student just like u.
but, with my passion.i want to work hard and show that i can perform.


aku akui, ambik jurusan medik ni penat, tapi tak susah pun kalau kita minat.
mungkin jalan aku tak macam kawan2 yang semua A dlm SPM untuk terus sambung medik.
tapi aku percaya dengan usaha kuat, aku boleh perfom well.

as my dad told me, u work smart and we always keep supporting u.
*terharu okeyyy~





ingat jadi doktor ni result kene smua jaid jiddan ke baru layak? kne 4 flat baru layak?
cuba tanya doktor2 yg dah grade skrg lah. ape dorang masa bljr dulu smua jaid jiddan & 4 flat?
nahhhhh~
takdanya!
yang penting konsisten dan bermatlamat dalam mencapai cita2.
aku percaya pada benda tu.




now, kalau orang cakap macam2 kat aku.
aku tak pernah nak amik bother if takda unsur2 positif.
sebab yg nak tentukan hidup aku, was me. and i only need positive words to make myself foward.

insyaAllah aku mampu.
doakan kejayaan.
amin ya Rabb~



(permudahkan urusanku dan sinarilah hidupku dengan keimanan)


-aliahelmi-

nilai sahabat




salam & moshi-moshi.

ni entry ke-3 untuk hari ni....


semalam, aku bersama seorang sahabat keluar sama2, sama2 mencari ketenangan. bermusyawarrah.
kongsi2 ilmu. aku pun tanya ilmu2 yg dia bljr kt UITM tu.
huhu
seronok.
aku harap sahabat aku tu pun seronok dapat keluar bersama dengan aku.
kami pusing bandar raya Ipoh & picnic.
motif kami, pergi ke taman2 yang terkenal di Ipoh ni, taman DR, then taman Polo. last sekali  ke Ipoh Parade. carik buku.

2 hari lepas, aku berkesempatan mengajar sahabat aku tu buat kek.
harap2 ilmu tu bermanfaat untuk dia.
dan dua hari lepas aku serta dia bersama seorang lagi kawan keluar ke taman Botani, berpicnic.

semalam masa keluar dgn sahabat aku tu, dia cakap> "budak bilik aku cakap, tak malu ke kawan dengan orang macam ko. yelah kau pakai purdah kan"
"aik, mana budak bilik tahu aku pakai purdah & ko kawan dengan aku?" soal aku hairan.
"dia nampak aku bukak wall fb ko time aku online" kata sahabat aku ni.
"owhhh"
"tapi, aku balas balik kat budak bilik aku tu yang aku bangga kawan dengan orang-orang macam ko. sejuk hati aku. tenang" kata sahabat aku sambil matanya melihat jalan, sambil memandu dia bercerita tentang itu.

aku hanya mampu tersnyum di balik purdah.
Alhamdulillah, dapat jugak sahabat yang menghargai aku. bukan main dia back up aku.
huhu.



semalam kami pakai JUBAH, sama2 pakai jubah warna hitam.
dah lama tak borak dengan dia since aku habis sekolah. aku form 4 aku masuk asrama.
bila kami borak2, last2 kantoi yang kami ni minat Taylor. watak jacob dalam twilight!
haha..

aku senang bila kami bercerita, sama2 senyum.sama2 seronok.
menikmati persahabatn.
indah, tak dapat aku ungkap dengan kata2.





dalam bersahabat, tak perlu lah nak menilai dari segi pakaiannya.
janji sahabat kita itu baik2.buruk pakaiannya hanya Allah yang boleh nilaikan.
tiadalah kita punya hak untuk menilai pakaiannya, mahal atau berjenama, bertutup atau terbuka.


aku rasa,semua tahu previous university aku mana kan?
terus terang aku cakap, mostly kawan-kawan di sana jenis berada dan tak berapa bother tentang aurat.
tapi jujur aku cakap, mereka sangat menghormati aku. dan kalau mereka rosak sekalipun (clubbing) mereka tak pernah memesongkan aku. mereka tak berburuk sangka.
aku hanya mampu berdoa agar Allah buka pintu hati mereka untuk lebih mengenali Allah.
so, dalam konteks persahabatn tu. aku tak layak nak judge life dorang, pemakaian dorang.
tu semua dia dengan Allah. Allah je layak menilainya.
jauh di sudut hati, aku bersyukur dorang menghormati pendirian aku & ikhlas berkawan dengan aku.
aku ada ramai kawan lelaki di sana, kawan kelas. almost semua perokok.
tapi bila kami ramai-ramai2 keluar makan lepas habis kelas, bila dorang nak merokok, dorang mintak izin atau dorang gerak gi meja lain untuk merokok.
bertapa dorang hormat aku, aku jugak berdoa aku sentiasa menghormati kawan2 aku. dan aku mendoakan mereka menjadi baik di mata Allah.





bulan lalu, aku dapat seorang sahabat baru jugak. budak lelaki.
baik orangnya meskipun orangnya tu sedikit lurus & MONTEL.
hehe..

aku seronok bersahabat dengannya. dalam kesibukkan dia membuat contest paper reseach dia, dia sempat carik CD Opick yang aku pesan (if sempat & if jumpa) semasa dia di Jakarta semperna festival tentang petroluem APOGCE 2011.


whatsoeva.
:P
some more,aku dapat buku best dari sahabat ni.thanks again.






alhamdulillah, di kurniakan sahabat di sekeliling aku yang baik2 hati. kadang2 sahabat aku ni lah yang sumber inspirasi untuk aku kuat dalam bidang yang aku ceburi, dalam bidang perubatan & pada masa yang sama aku penulis bebas.
kritikan dan nasihat mereka membuatkan novel yang aku tulis semakin mendapat perhatian pembaca.
sahabat-sahabat aku ni juga, baik. setia dan sudi mendoakan kejayaan aku.
aku bersyukur sangat, malah aku juga mendoakan kejayaan mereka.



bagi aku, tu definisi seorang sahabt.

nikmat mendapat seorang sahabat ialah, dia mampu membuat aku tersenyum dan aku membuatkannya tersenyum juga.
dan bila berduka, kami sama-sama menangis. serta aku memberinya semangat dan begitu juga dia. dan dia tak mahu melukai hatiku serta aku juga. dan kami senang dengan kejayaan masing-masing.


bukan senang nak dapat seorang sahabat meskipun di sekeliling kita penuh dengan kawan-kawan.
:)


sesungguhnya jangan pernah berhenti berharap kepada Allah dalam hidup ini, atau kita tidak ubah seperti mayat.

carilah sahabat. jangan penah penat okey?
selamat berjaya.





-ALIAHELMI-

bercinta LAGI

salam and hye.

2nd entry for today.
kadang2 benda yang membuatkan kita benci untuk ingat, bring benefit act. meskipun sikit.
:)
as shown in Quran, Al-Baqarah:216
"... dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semua itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

aku pernah ada pengalaman cinta MONYET.
uuuuukk.uuuukk.. (bunyi monyet) :P

faedah yang aku pelajari, aku lebih menghargai buku, mencari ilmu.
:)
yang tak berfaedah, semua aku dah tinggalakn. *mmng patut break lah* haha..
:P
tu zmn kanak2 ribena.
:)

hari ni, aku bercinta lagi..
jengggg..
suspen!

bercinta dgn buku lah chaaaa...














special thanks kpd kwn sy sbb almost 90% ni semua buku dia.
cuti ni, rasanya dah plan untuk menghabiskan waktu dengan membaca bahan yang lebih relaks.
bila bukak semester baru, banyak buku akademik nak kena baca.
pening~
haha..

my book > bercinta kerana Allah & pilihan terbaik kisah aneh dan iktibar dari Mekkah.
siapa nak pinjam, boleh2..
:)


bagus jugak baca buku2 ni, boleh cari idea untuk tambah dalam novel.
:)


oklah, nak sambung baca buku, Great Discoveries.


bye~wslm

its just a PUPPY!





salam & hye everyone.
yeah, from here i can see you half sawan sebab i tak update blog since Ramadhan.
i'm sorry for that dear.

bukan apa, kadang-kadang hati ni dah berkobar-kobar nak type, bila sampai depan netbook> you-tube menggoda!
hesh~
astagfirullah..
:)

yup, rasanya tak terlambat nak wish selamat hari raya. meskipun last syawal 4 hari lepas.
:P

chill sudah.
i baru balik afrika, jadi lambat sikit.. hehe.. *pertukaran waktu.

owh, hari ni nak cerita pasal anjing.

"omaigod, comelnya anjing tuuuuu" kata sumi-sumi kepada lolipop.
"kau gila, anjingkan haiwan yang haram. mana boleh pegang anjing, berdosa!" confident muka lolipop.
"aiikk, sedap hati kau cakap aku gila. weii, aku sumi-sumi lah" marah sumi-sumi
"pegang anjing tu berdosa kalau ada keadaan yang darurat & ada sebab?" sambung sumi-sumi.
"dulu time sekolah, ustaz cakap camtu" lagi sekali minah ni buat muka confident konon.
"woi, kau tu yang tak habis belajar. time belajar dalam kelas, kau gi main dengan coklat sape suh? kan dah mengong kepala kau. ni mana ada berdoasa pegang anjing tu. kalau 2-2 kering, si pegang dan yang di pegang, tak perlu di samak. kalau salah satu basah, kena samak dengan air tanah. lagi satu, kalau dah emergency boleh je pegang. sebagai contoh kau nampak ada puppy yang tersepit kat dahan pokok, ko boleh alihkan pokok tu and pegang puppy tu. atau kerjaya kau nanti sebagai doktor haiwan. faktor kerja untuk menyelamatkan haiwan. tapi ada limit lah, kalau Allah kata benda tu haram kena tengok dari sudut apa haramnya. kaji betul-betul. memang haram, tapi ada beberapa sudut yang boleh kita pegang kalau kedaan darurat" kata sumi-sumi
"eleh kau ni, ya lah tu cakap kau ni" perli lolipop.
"ni, yang kau pegang tangan boyfriend kau hari-hari tu tak haram ke? cara kau suci balik dosa kau tu? guna air samak ke?puiiiii~ takde kan?pernah kau terpikir, kalau kau peluk-peluk boyfriend kau. pastu kau gelabah cari air tanah nak samak? ade? puiiii~ takda! owh kalau bab anjing tu, cepat sangat kau cakap haram, yang bab boyfriend kau tu? hape?" berapi-rapi ayat sumi-sumi bagi ceramah FREE.
lolipop sentap then buat muka cmni =.=' (ok fine)


the END.

apa ya mesej dalam short story kat atas tu?
mesejnya, soh u all ke kedai beli sumi-sumi & lolipop!
haha..
memang takkk lah kan..
benda yang nampak haram, tak semestinya boleh buat berdosa. tapi benda yang tak nampak haram pun boleh buat dosa.
macam pening kan?
haha..
bagus, pergi beli panadol. pastu baru sambung balik baca entry ni..
hehe..
:P


ada cerita lain nak kongsi lagi ni.
di besarkan dalam keluarga yang ada duit ini, benar-benar mengajar aku erti bersyukur.
hmm...
ape taknya, umur aku 7 tahun. aku dah pernah ikut abi site projek. tengok pekerja abi susun batu, kacau simen> last> jadilah sebuah rumah/rumah kedai/sekolah and macam2 lah.
umur 8,9 tahun> aku dapat naik backhore naik krain. and so whateva.
dengar bunyi orang buat piling (bakkk 'anngggg, bising gila dow!)

setengah family or anak gadis tak pernah rasa nikmat macam aku dapat..
:)
pekerja warga asing ayah aku dok pnggil " cik! jangan main kat situ. bahaya, ada paku!"
hehe..
aku dah biasa dengan semua tu.
sejak kecil jugak, abi akan bawak makanan2 atau tulang2 ke tempat kerja untuk bagi anjing makan.
sampai anjing yang garang pun, goyang2 ekor bila nampak abi datang. suka!
jinak.
tapi kami takda la pegang. sebab takda purpose pun nak pegang.so tak payah.


aku nak tanya lah korang, berapa ramai kat sana ada persepsi buruk dengan makhluk Allah yang lain?
mesti malu-malu nak cakap kan?
berapa kerat dari kalian ikhlas dengan kejayaan kawan-kawan kalian?
berapa kerat dari kalian mengsyukuri menjadi sahabat yang lain?

hmmm....
di besarkan dalam macamana jenis keluarga sekali pun, jangan lah nak angkuh or perasan AWSOME.
muak okeyyy.




cerita balik pasal puppy.
dua hari lepas, abang aku yang jaga site projek ayah kat sri iskandar cerita ada puppy kecik mati lemas.
kat lopak air kat site projek.
abang aku cakap, dia kesejukan & macam terhimpit dengan benda berat kt site projek.
aku ni dah la animal LOVER. jadi, tacing sikit bila dengar citer tu.
timbul rasa kesian.
dalam syahdu dengar abang aku cerita pasal puppy yang kasihan tu, dia tiba-tiba marah.
(bakkk 'annngggg, tekejut dow!)
dia cakap pekerja kt tempat projek baling batu besar kat puppy lain.
*standard lah kat tempat pembangunan projek ada anjing,or anak-anak anjing)
abang aku pon sound lah worker dari negara jiran tu.
"heyyy, apa pasal pukul anak anjing tu, kenapa baling batu?" abang aku ni spesis penyayang sikit.
"bos, saya tak suka itu anjing!"
"kenapa nak pukul anak anjing tu? dia pun mahu hidup jugak! sekali lagi saya nampak kamu pukul itu anak anjing atau anjing lain, siap kamu!"


aku kurang suka cakap dengan orang yang rendah IQ ni. aku cakap
 " nasib baik aku tak gi site projek tu, kalau tak, memang aku hempuk worker tu" hehe...
agama kita tak pernah ajar untuk membenci. tapi agama kita cakap untuk menghargai.
ada sebab kenapa Allah cakap kita tak boleh buat itu ini, tapi janganlah kita menghukum dan menyeksa benda yang takda dosa dengan kita tanpa pertimbangan akal.
benda itu lansung tak menganggu gugat kita, so why must kita torchue dia?

for me, its just a puppy. baru nak belajar erti hidup. apa dosa dia? dia tak berakal, dia tak da harm kita pun. kita tiba-tiba nak seksa dia.
bodoh lah namanya, kita pun macam haiwan jika kita behave like that. pukul anjing or babi tanpa binantang tu harm kita.
Islam just cakap benda itu haram untuk di bela sbg haiwan peliharaan (alau takda purpose, tak payah pegang), di makan.
so just follow yang tu jelah.
takda pulak Islam cakap> semua haiwan yang haram ni> perlu di pukul sampai mati.
takda.
so, tak payah buat fakta baru.
kang dapat pulak huruf 'F' lain kang.
hmmm...


meskipun anjing haram di pegang tanpa tajuan, haram di makan.
kita semua makhluk Tuhan, jadi tak wajar sebab itu kita nak benci lalu menderanya atau membunuhnya.
only looser je nak harm benda yang lemah.

aku bela kucing kat rumah ni, si kunyit tu.
aku bagi je kunyit tu makan.
ada tulang-tulang lebih, aku campak kat dalam rumah jiran depan yang bela anjing tu.
& ada anjing jinak yang tak bertuan yang datang ke rumah aku menjelang malam.
anjing2 yang garang ni, kalau nampak aku kuar rumah , bukan main dia goyang ekor suka!
tambah lagi kalau aku panggil dorang dengan nama manja "puppy!" (padahal anjing tu dah beso gadabak)
hehe...
nilai kemanusiaan tu penting, jangan lah di buang.
please show some MERCY sikit untuk haiwan.



bagi jelah binatang apa2 pun makanan.
aku respect lah orang2 barat ni dari segi kasih sayang.
kalau haiwan injured atau teperangkap kat ceruk mana sekalipun> dorang ada specialist untuk rescue haiwan2 ni.
dorang kalau haiwan tu bisa macamana, buas ke ape ke. dorang tetap try untk dekati.
sbg contoh host rancangan crocodile hunter tu, Steve. mendiang sangat mencintai haiwan.
dalam agama tidak menjadikan kita sebagai kejam kan? kita di ajar untuk menyayangi haiwan dan alam sekitar serta semua yang ada di bumi & langit sebagai tanda kita menikmati ciptaan-Nya.


so, motif hari ni punya penulisan.
aku nak remind korang.
haiwan haram ni, haiwan juga. tp jangan lah seksa dia.
agama Islam just mention, haiwan ni haram. tapi takda mention> perlu bunuh/pukul/seksa.
kalau kita buat,
kita yang berdosa.

tu je.
saje nak bawak citer tentang anjing~
hehe..
k, bai~



lalalalala...
wslm.


-aliahelmi-
There was an error in this gadget