Friday, May 11, 2012

antara cinta & emak

(RE-EDIT ENTRY)
salam alayk & hello world!


today, i'm going to do nothing.. while sitting on my bed, watching my corby2 over & over again..
then start to think something!

what should i write today..
(dah kerah semua neuron bergerak aktif!)
:P

alhamdulillah.. dengan jiwa yang tekad, nak pilih tajuk cinta Vs ibu.
atau dalam bahasa ibunda orang2 Uganda > cinta si gadis Vs cinta ibu..
hehe.. (masa bila aku pergi Uganda niii?)

Alhamdulillah again, saya dan awak2 sekalian masih punya ibu.
yelar..
wanita yang berjaya menanggung sakit ketika melahirkan kita.
yang 'menghurung' kita dalam perutnya ketika dalam prosess embryo development.
:)

i'm not married yet.. so i dont know the feels of being a momma!
so, as women..
i consider, mom have this kind of sensitive feeling but yet, she still strong behind all the stuff.

kalau ikutkan hati, saya lebih suka dan rela berkahwin dengan lelaki 'anak emak'.
:)
kerana apa ye?
sebabnya syurga suami terletak pada bawah kaki emaknye.
saya?
after nikah, of course syurga saya bawah kaki husband.

pernah saya tolak cinta orang. sebab emaknye tak suka wanita berpurdah jadi menantu.
people might think> what a stupid mother.
but for me, better he follow what his mother like.
saya lebih suka dia turutkan kata emaknye dari mencari-cari cinta yang belum pasti kukuh dengan saya.

time breakup dulu (my 1st love), si dia sanggup dengar cakap mak dia.jangan bernikah selagi tak habis belajar.so, i think we should end our relationship & stop making lots of lots dosa. i dump him for that.

senang je bagi saya, kalau ibu si lelaki tak suka kita memang sebab dia rasa kita ni tak cukup hebat untuk anaknya dari segi agama, just let the guy go..
its ok,kumbang bukan sekorrr!
(amboihh, kemain kau samakan kumbang dengan lelaki yeeee)


dilemma menjadi 'darah' muda semakin menjadi-jadi. bila bestfriend saya yang belajar di Nebraska pun kata;
"mak aku tak bagi kawin time belajar. nak buat macamana"
aduiyai..

for me, selagi boleh di bicang bincanglah.
sebabnya, lelaki pun nak raih cinta, fitrah dia sebagai manusia.
then cinta ibu juga pun kena fokus.
*sumber syurga hakiki tu*
:)

 but my advise, jangan sebab cinta 2 hari, 2 minggu, 2 bulan, 2 tahun tu sanggup nak buang mak.
kan?
saya tak kata saya sokong si gadis atau si emak.
tapi, andai cinta ibu itu yang kau dahulukan dulu.
insyaAllah hidupmu berkat.
kadang2 'taste' kita wanita solehah..
tapi mak tak suka.
maybe ada hikmah.
mungkin wanita 'solehah' you all tu, bukan spesis bangun awal.
lepas Subuh, meng-ulorrr kan diri atas katil.
sezzzzzzzzzsssss (bunyi ulooooorrr)
hihi...

who knows..
you mom mata mesti sharp gila dalam isu2 ni. kan?

apa jasa-jasa mak korang yang korang rasa memang melebam lah mata kalau ingat??

macam saya, saya ingat lagi masa saya di sisihkn masa hidup di asrama.
umi akan bagi saya kekuatan.
then if result came out, my umi yang akan bagi semangat untuk berusaha lebih lagi.
kalau saya pening, dia orang pertama akan bagi ubat..
kalau sakit apa sekali pun, dia orang pertama jadi 'doktor' saya.
umi orang pertama akan ajak saya pergi makan & orang pertama yang akan ajak saya jadi member teman dia buat aktiviti luar.
umi orang pertama yang akan ajak saya pergi solat jemaah dengan family.
umi juga orang pertama yang akan sabar dengan perangai senget saya ni. 
umi orang pertama dok recomand saya kaedah tardisional untuk cantik.
hua3...
aduyaiiii~
dan paling saya sayang umi & abi, mereka tidak pernah mengeluarkan kata2 kesat di hadapan saya.
:)
contoh yang hebat. 
saya di lahirkan ketika abang-abang saya 7 orang mengelilingi saya.
zufadli,akmal,hafiz,hakim,lutfi,halim,hadi..
dalam salasiah keluarga sebelah ayah.
saya anak perempuan yang pertama lahir.
cucu perempuan yang pertama.
perghh.. dah macam 1st lady pulak kannn...
:)
bertapa semua orang menantikan kelahiran saya.
you know what, bila balik kampung sebelah ayah..
hampir 90% nenek, makcik2 akan ingat saya.
"anak perempuan Helmi yang sulong ini kan?"
rasa seronok sangat. sebab saya kakak!
people are love me & i love them.
thank you umi.
:)
andai bintang di langit boleh ku gapai, akan ku hadiahkan untukmu.
~_~*




jangan jadi macam dalam cerita 'the vow'...
bila bercinta tanpa bless ni, tak akan kemana.
kalau kita buat 'taik' dengan ibu.
lagi senanglah cinta kita nak musnah..
try la..
trust me.
:)

walaubagaimana sekalipun,

kau femes, kau super-hot,kau super-man,kau hensem, kau model, kau angkasawan, kau belajar luar negeri, kau belajar kat universiti, kau budak2 DEKAN, kau ada kereta, kau ada caring& loving buaya-fren,kau ada iPhone yang latest, kau presiden club ke, kau wakil student kt kampus, kau ketua pengawas ke,.

OR, kau penulis blog ke atau penulis novel sekali pun.
remember one,
kau di lahirkan dengan penat jerih seorang wanita yang kental hatinya.
menanggung sedtik cuma kesakitan untuk kegembiraan seumur di dunia.
kau lahir dari dalam perutnya dengan izin-Nya.
^_^

cintai Ibu dengan sepenuh cinta.



umi! i love you.


regarding kepada vid yg saya dengar, HARAM sambut mother's day.
saya tak setuju.
mengikut fahaman Malaysia ialah,kita sambut mother's day kerana ingin menghargai jasa ibu.
tiada kaitan dengan agama atau puak lain.
sama sahaja macam sambutan hari bapa/pahlawan/guru/jururawat/polis/tentera/belia & dll.
so, no big issues.
semua adalah untuk menghargai mereka bukan memuja atau mengagungkan mereka yang tiada kaitan.
harap semua jelas..
lastly, jangan keluarkan hukum kalau takda pengawasan mufti.


tu je.
bye.
wslm


selamat hari ibu,umi!
thnks for everything.

 lagu untuk Hjh. Kalthom & semua ibu yang di cintai.
^_^




with umi time wedding Khabir dkt Plong, sungai buloh.

-anakmu yg degil lagi memeningkan-
:)

Wednesday, May 9, 2012

transfomer lagi.

(RE-EDIT ENTRY)

salam alayk...
fuhh..
berdebar-debar hati ni..
hmm..
apa maknanya?
hmm..
cuak lah..
aiyaa..
(bukan sbb citer transfomer okeyyy)






huhu...
sy tak perlu jadi mcm lelaki.
thinking so hard to find money.
sebab saya sendiri telah pilih jadi part time penulis novel.
so, dari segi duit.
sy takda mslh.
but, dosent mean..lelaki tu TAK perlu keluarkan duit untk sy.
saya atau mana2 wanita tidak suka lelaki PEMALAS.
harap maklum.
:)

skill masak, skill menjahit, skill untuk tahan dugaan & jd lebih bersabar tgh applied sikit2 dlm diri.
skill untuk lebih indie, skill untuk jaga aurat, skill untuk jd wanita solehah pun tgh sy usahakan.
sy pun dah mulakan life dengan diary.so that my time will sytematic..
^_^


apalah kelebihan si dia, if dapat wife tak boleh harap..
tahu nak cantik je, tapi tak pandai hal lain..
kasihan....
hmmm..
at least, i want to be someone he can proud off..
:)
insyaAllah.

IKLAN-IKLAN;
bulan lepas, beli phone baru.
my smsung sgl7 rosak.
so, beli corby2 colour PINK.
:)
hehe..
alhamdulillah.


naluri wanita kan..
kadang tu bila nampak wanita soleh rasa mcm diri ni tak cukup amal dengan Allah je..
*compare myself to her*
then bila tengok wanita yg tak brape hiraukan Islam, terdetik rasa syukur.. sebab Allah masih sudi pilih diri ni untk terima hidayah.
=.='

pernah dengar kawan cakap, kalau dalam kesusahan..
compare diri dgn org pakai selipar,kasut, & berkaki ayam..
kalau kita pakai selipar..
kita cuba nak jd yg trbaik mcm org pakai kasut..
bila tengok orang berkaki aym, kita bersyukur..sebab kita masih mampu pakai selipar.
analoginya begitu..
huhu..



got something to share,
semalam tgok u-tube..
RCTI, tentang Ramadhan series KCB.
teringat bila director kata.. drama tu masih jaga pergaulan pelakon.
tiada unsur pegang2 dgn bukan mahram.
it's good to hear that.

recently,i read in one of pop-star website,
article faizura. pelakon Malaysia.
dia kata susah betul nak dpt watak yg takda pegang dengan laki.
betul ke?
kasihan pelakon yg tengah berubah nk jadi baik, sebab itu sumber pendapatan dorang.
well,
bagus lah kalau dia *faizura* mula fikir tentang tu.
saya setuju.
saya beharap, kalau novel saya keluar nanti..
saya nak semua pelakon pakai tudung *based on my novel*, & no touching scene.
even pegang watak suami isteri.
unless they are REAL hubby & wifey.
:)

ambil lah contoh filem2 Iran.
dorang takda scene2 pegang2 ni.. tapi masih mampu gondol award di festival filem.
^_^

besides,
karya Habiburrahman juga berjaya bawa fenomena tentang ni.
menjaga adab sebagai Islam.
Alhamdulillah.
:)


well cuti ni memang saya amik masa untuk cantikkan diri.
makan suppliment untuk kulit.
minum air berunsur herba & 100% natural untuk kulit cantik & sihat.
saya nak jadi wanita yang pandai jaga kesihatan & sihat.
meskipun berpurdah.
^_^

well, about my healthy lifestyle..
lg2 bulan, akan bersinar2 lah diri ni.
ewah.
ingat bintang ke hape?
huhu..
jokes..
cantik untuk diri sndiri & sihat.
insyaAllah tak salah.
;)


tu je.bai~
wslm

Tuesday, May 8, 2012

why me?

 Salam Sejahtera
cid:041201cbe2e6$ceb2a240$1a02060a@PublicMutualBhd.local

Arthur Ashe, the legendary Wimbledon player was dying of AIDS which he got due to infected blood he received during a heart surgery in 1983.
From world over, he received letters from his fans, one of which conveyed:
"Why does GOD have to select you for such a bad disease"?
 
To this Arthur Ashe replied:
The world over -- 50 million  children start playing tennis, 5 million learn to play tennis, 500000 learn professional tennis, 50000 come to the circuit, 5000 reach the  grand slam, 50 reach Wimbledon, 4 to semi final, 2 to the finals.
 
When I was holding a cup I never asked GOD 'Why me?'.
 
And today in pain I should not be asking GOD 'Why me?'
 
Happiness keeps you sweet….
Trials keeps you strong….
Sorrow keeps you human….
Failure keeps you humble….
 Success keeps you glowing….
Only Faith & Attitude keeps you going....
 
Always  keep  people  in  your  life  that  charge  your  battery,  not  those  who  will  drain  it
 
Treasure every encounter, for it will never recur !!!!
There was an error in this gadget