Friday, July 26, 2013

Jenis hidayah, Which one are you? (:

Assalammualaikum & hello.


* i bought this masa pesta buku there> SACC*
baru ada peluang nak baca after gedebak gedebuk balik Sabah & finish all my work.
Alhamdulillah


1. Seorang yg lahir dalam keluarga yg beragama. Golongan yg bernasib baik.

2. Lahir sahaja di dunia, Allah bekalkan dia petunjuk dan kesedaran.

3. Dalam perjalanan hidupnya, berjumpa dengan kelompok yg beragama Islam dan mengamalkan syariat, lantas mengikut golongan tersebut.

4. Sentiasa tercari-cari kebenaran, sentiasa membaca, mengkaji, memperbandingkan serta melihat berbagai golongan agama dan ideologi. Akhirnya bertemu dengan kebenaran.

5. Mendapat pendidikan Islam, mendengar ceramah, kursus agama, menghadiri majlis agama. Mendapat petunjuk dari belajar dan mendengar itu.

6. Apabila dipilih Allah untuk terima ujian dan insaf dan sedar setelah ditimpa ujian.

7. Melalui keajaiban. Seperti bermimpi alam barzah (alam kematian), melihat azab (seksaan), melihat pokok bersujud, melihat kejadian alam. Berasa takut dan bersyukur dengan ciptaan Allah.

8. Golongan yg merasa mewah dengan apa yg dimiliki keluarga/kehidupannya namun berasa kosong di benak hatinya.  Membawa haluan sendiri untuk mencari kebahagiaan dunia serta kebahagiaan akhirat.

9. Dikelilingi kehidupan serba mewah dan pangkat, namun tidak mengecap kebahagiaan. Keluarga porak peranda serta apa yg ada serba tidak bahagia, tiada kemanisan. Akhirnya mencari jalan kebenaran.

10. Mendapat petunjuk hasil doa dari seseorang yg soleh dan mahupun dari kalangan orang bertaqwa kepada seseorang. Perubahannya hasil doa si pemberi doa (orang soleh/orang bertaqwa), dimana doa si pendoa di makbulkan Allah.


Semoga perkongsian hasil dari bahan bacaan saya ini mampu memberi sedikit ilmu kepada pembaca semua.
Wallahualam. Digalakkan membaca buku ini.  Banyak kisah tentang perngislaman saudara baru kita.
Kisah yg memberi inspirasi.
Tc yaw!

Mohon maaf salah silap dari saya jika teremo dlm entry yg lepas.
Biasalah, egois gitu..
:P

Tabarakallah everyone.
Love as always,
Aliahelmi

Tuesday, July 23, 2013

Jom Indahkan Masjid dan Surau

salam & hi.

saya nak jual tshirt GLOW IN THE DARK ni.
RM30.oo sehelai.
RM5 dari hasil jualan ini akan di infak (derma) untuk program Jom Indahkan Surau dan Masjid.

Saya planning dengan member nak mula operasi naik semester baru.
Those yg berminat nak join aktiviti sukarelawan ini, boleh pm saya.
sekitar Selangor.
Then, kalau siapa berminat nak beli & cadang nak beri hadiah ke kat sape2 ke.
Boleh pm juge.


Saya dah lama admire pengasas kerja sukarelawan 'Project telekung'.
 *boleh refer fb dorang*
Tapi, saya belum lagi kukuh pendapatan macam pengasas "project telekung". 
Cumanya, saya seorang pelajar.huhu.
Jadi, saya nak jual tshirt ini, then duitnya akan di kumpul untuk kerja2 memperindahkan masjid dan surau.
insyaAllah.


Ingin saya maklumkan, ini program saya di luar kampus. Tiada kaitan dengan kerja dan status saya selaku MPP Unisel 13/14.
Ini kerja sukarelawan saya di luar kampus.

Mohon sokongan siapa-siapa yg bermurah hati untuk join dan beli.
Projek ni akan bermula naik sem nanti. insyaAllah.
Di alu-alukan orang selain dari pelajar unisel.
T/kasih atas perhatian dan sokongan anda.


you may contact me through email > aliah.helmi@Gmail.com
or text me 0111-5676786

Love,
Aliahelmi




My favourite song ever. It's me

Assalammualaikum & hello,

just wanna let you know that,

I pegang 1 prinsip (yg berjaya membuatkan 'he/him" cuak).

even we are engaged.
i have right to ask it off and leave it.
this is taaruf session.
once i dont think we are not good to be together, better i off this relationship.

that's why i said, engagement means suai kenal.
kalau tak sesuai, anda di persilakan untuk leraikannya.
Islam mendukung konsep ini.

kita boleh rancang nak fall in love dengan Bruno Mars,
tapi Allah juga merancang (jumpa taylor lautner).
sebaik-baik perancang ialah Allah.

tu sebab i suka diamkan dan kadangkala bagi jawapan yg menyakitkan hati aje bila orang tanya siapa tunang?
"Bruno Mars. hehe"

*eceh, nama nak glamour je..kannn*
kbai~


this is my song. dearly

H dont know my fav song. this is my new fav song.

p/s: you can see me from far, but you can't touch me when you are near to me.




Love,
Aliahelmi

Friday, July 19, 2013

kisah menarik kuliah Ramadhan



Assalammualaikum & hello,
^_^

Kuliah pendek lepas tarawikh tadi;

Abu Bakar seorang yg hebat.
dalam masa 6-7 jam, dari Subuh ke Zohor. dia buat 4 perkara.
1. menolong orang susah
2. menziarah orang sakit
3. mengiringi jenazah
4.memberi orang makan

Rasulullah kata, inilah contoh penghuni syurga!

Ustaz kata, Ramadhan bukan pesta ibadah.. tapi pesta dapat PAHALA.
10 hari pertama > 'beli' 1 dapat 10
10 hari kedua > 'beli' 1 dapat 70
10 hari ketiga > 'beli' 1 dapat 1000

EON pun kalah wehhhh..

Tarawikh tu sunat. menuntut ilmu tu wajib.
so?
semperna Ramadhan, amalan sunat tu menyamai sebulan amalan wajibnya ketika bukan bulan Ramadhan.
Subhanallah.
Allah Maha Mengasihani dan Maha Memberi.


p/s: waiting for this book. thank you kpd yg sudi beri.
moga Allah limpahkan rezeki dan permudahkan urusan harian dalam berdakwah.
insyaAllah

love,
Aliahelmi

Thursday, July 18, 2013

now, you may judge me - The Helmi's

Assalammualaikum.
SOmehow ada yang berkata, I ni macam sosial and whatever.
Then dress up tak macam niqabist lain.
HITAM all the time.
I suka colours. I'm quite diffrent.
SO, before you go to far.
Let me introduce you to my sibs.
Then you may see me afterthen.
kayyy?
i got 4 elder brother. and one little sister.. but, not that little lah.
:P

Along,


Angah & family


and the gemuksss



Alang



uda




Qila


me?



so, dont ask me why. if i'm different from typical one.
we come from different world. i choose to be like what i want.
i have my own way and princip.
do, respect me. 
that's my choice.

when first time i decided to wear niqab, almost my sibs asked me;
"are you sure?"
i just smile and said;
"this is what i want for my life"

SO,
dont question me too much, why i mingle up with others.
because, i'm comfortable with them.
and dosent mean i dont comfortable with you.

get what i mean?


Love,
Aliahelmi



fitnah yang paling tak MASUK AKAL

Assalammualaikum & hello...
Terdetik nak tulis pasal entry ni sebab pernah one non-muslim kata, "someone told me that you ni on-off purdah"

guess what, when i heared that sentences. I rasa macam nak amuk 1 kampus.
serious.
pasaiii pa pulak dah tudunh macam ni.
siapa yg cakap?
chanteknye tuduhan orang yg cipta fitnah ni.

Barangkali dia tersalah menilai.
My side, i just maafkan. Eventough i follower setia cerita 'Ongbak'.
-dalam hati berapi-mapi-
ahaks~

I rasa yang cipta spekulasi ni rakan-rakan yg terlibat dalam program yg sama dengan i lah.
ye lah kan..

Ada sebab yang telah menyebabkan i off my purdah.
1. when solat jemaah di dewan during orentasi. as i tak sempat berlari ke surau. waktu pun singkat. so i terus berjemaah ke dewan solat bersama.
2. i terlibat dalam program bercorak kepimpinan. then ada malam yg kena night walk bagai.. then penutup mata tu, sangat tebal. then i can't breath easily. dah lah tengah malam dan tengah hutan mana. daripada i semput tak tantu hala dan sudden death coz having short of breath (SOB). better i take it off dan cover my eyes.
kalau dah darurat mcm tu, orang MENTAL je yang poyo kata i itu ini. cuba kita bagi dia pakai pulak.
'sembang boleh la kawan'..
3.i hanya buka dpn fmily, kawan perempuan, dan tunang. atas motif apa lagi nak tuduh bagai?

ini merupakan Ramadhan ke-3 i pakai purdah. Alhamdulillah. Sepanjang itulah i kena tegur, hentam, fitnah & what so.
tabahkan hati, mana yang betul. i akan admit & ubah. mana yg bukan> i dont give #$%!.
bak kata Aiman Azlan dalam vlog dia.
"you cannot control other's tounge, BUT you can control yours"

very deep, isn't?
i agree.
kadang-kadang yg pemfitnah ni tak tahu keadaan kita.
makanya, di keluarkan hape sahaja yg dia tak suka tu melekat kat kita.
mula lah 'pelekat' tu lekat kat kita.


i gave another example yg i pernah lalui.
i pernah tumpang kereta sahabat i, lelaki.
i naik kereta dia, duduk kat seat belakang.
guess what dia kata apa?
"awwww.. you so rude. u ingat i ni driver you?"
bagi menghormati orang, i duduk di seat depan. lagipun, i ni menumpang.
:G

okey, then.. ada momment lain pulak. i terpaksa tumpang lagi kawan yg ada kereta & dia seorang lelaki.
bila i duduk seat depan, ada orang nampak.
then ada la mulut2 ni mengata yang i ni itu ini dengan lelaki.


Somehow, i do respect kawan2 yang bermurah hati menjaga keselamatan i. dorang akan ensure i selamat masuk rumah. sending me until depan pintu rumah. sebab, kadangkala bidang tugas kerja i. i terpaksa la balik lewat.
Ada pulak jiran mengata yang i ni keluar malam bagai.
"makcik, oooo makcik..xda keje lain ke stalker saya. saya ni wakil pelajar. waktu malam jelah semua rakan-rakan saya free. jadi, kami akan mesyuarat malam bagi update kerja kami."
MPP is not about popularity. its all about AMANAH & TANGGUNGJAWAB.
Saya yakin, Allah beri tugas ini kerana ujian memikul tanggungjawab ini saya mampu pikul.
Tidak Allah timpakan ujian ini melainkan saya mampu harunginya.

so, once saya balik lewat.
mula la itu ini.
mujur saya takda kereta lagi.
kalau ada, saya rela ulang alik ke Selayang atau Serdang, tidur dirumah abag dan pakcik saya.
saya pun tak ingin susahkan orang dan tak rela difitnah.
kalau ada bullet train kat Msia, saya dah ulang alik balik Ipoh setiap hari.

In conclusion, being a niqabist (girls wearing niqab), very toughful.
People easily say bad to you without knowing what you had been trough in your life.
That's what we call 'hogwash'.

I dont want to be that 'silly' people who talk at back and say something unproductive about others.
So, i strongly hate people who love to talk about nasty thing and what so.
Come on. This is what you call friend?
Think twice babe!

I think that's all.
Enough to know that I'm hurt with their words.
Before that, i loved to share this.. I got it from Ahmed fb wall. I think. It's good to share.
so much of negative news and negative people out there !!
please be positive for God sake !
your negativity is affecting others as well !


-Aliahelmi-
p/s: if u hate me, just leave me. leave me alone. BERAMBUS.

-HARI NI KENE KEJAR DAN SERGAH DENGAN ANJING. tapi anjing pic ni telah membuatkan saya tak jadi benci anjing2 lain. TQ-


Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan tiba

"untonglah berpuasa first time dengan hubby & anak"

-erkk, motif?-
hehe.




Assalammualaikum & helo,

Hari ni ada kecik hati dengan orang-orang, tapi nak buat macamana. Semua 'bounzer' amik long leave time Ramadhan. Katanya nak fokus ibadat.
Ahaks!

Sebelum terlupa, kepada pembaca tegar blog ni (i know u, eventough you curi2 baca blog i)
haha.
Selamat Berpuasa bagi semua penganut beragama Islam.
Alhamdulillah masih lagi berkesempatan merasai Ramadhan 1434.


Cuti ni, mungkin akan buat perubahan sikit agaknye.
Seems dah pegang jawatan itu ini.
*Alhamdulillah atas segalanya*
Kerja bertimbun sikit.

Memandangkan ni blog peribadi, boleh kot publish design t-shirt glow in the dark.
MPP pun katanya, nak fokus pada 1 t-shirt dulu.
So, rasanya i akan handle sendiri la t-shirt glow in the dark ni. Memandangkan i rapat dengan pembekal yg ke-2 ni. Kak Aida.

take a look first;




Further, text je.
0111-5676786
(tu mmg nfon untuk kerja)
Tak nak open order lagi. 
InsyaAllah.
26 Julai 2013. Baru open order.
Harga sehelai?
RM 30.00

Mahal sikit, sebab.. Bila time gelap je baju ni 'menyala'.
Glow in the dark kann..
wow!

InsyaAllah, Ramadhan ni mampu buat diri ini kenal makna mensyukuri dan berdikari.
Kadang-kadang, Allah nak beri kita hadap ujian tu sorang-sorang sebab Dia nak tengok 'capablility' kita.
Kita kuat ke?
Sekuat Thor ke?
Sekuat Tiger ke?
hehe..


Ada rezeki, insyaAllah ada.
Ini pun nak bantu rakan kerja Kak Aida yg sudi designkan baju serta produk ni, semoga ianya bermanfaat buat semua.


I have msg for all my reader, yet i put it in picture form.





Akhir sekali pesanan i untuk you olls;



Love as always, 
Aliahelmi










Sunday, July 7, 2013

Lagi-lagi Kerja Lalalalalaaa..

Assalammualaikum & helo,
Day before pergi Sabah hari tu. Ada meeting among MPP.
As usual, i have thing to inform > rest of my MPP family.


Garage sale
Ramadhan fiesta
Varsity Jacket & Black Barcode tees
and many more update.

Those yang masih lagi tak tahu, 
MPP SA akan buat jualan Varsity Jacket and Black Barcode t-shirt.
:)

RM85.00 sehelai

RM23.00 sehelai


further can directly text me or PM me > 0111-5676786
or just go to MPP Shah Alam office, and filled up your details.
:)


Seminggu sebelum pergi Sabah, I went to Kem Kepimpinan anjuran MPP di Broga.
Serius, sangat penat. Meskipun i punya skin sangat sensitif> kena gatal2 sebab masuk kolam lumpur tu.
I happy sangat, belajar new thing in a few days.
Thanks Anas sebab organise kem tu.
Thanks buddy!

Sempat jugak after habis kem, kami (MPP family) celebrate birthday our lil brother> Ryan Solomon.
Happy Birthday Ryan. Be a good kid ya! Hantu Futsal~~~
hehe
:) 

I just finish all my debate and pindah rumah. Now waiting for 7.45pm untuk balik Ipoh.
Alhamdulillah.
Ye, terpaksa pindah rumah. Atas faktor kerja MPP dan faktor lain yang saya rasa relevan.
InsyaAllah ada hikmah.
:)
Dont be sad, Allah always be with you.
I really miss my roomate, Farah Dikyah.
She did and saw me crying when i'm depress and stress with my work load.
She is the one advice me when i can't handle myself.
I describe her as "a girl with full determination"
I doakan you dapat husband yg baik2..
Seems you pernah jerit bila dengar I dah bertunang.
kannn..
hehe.
Love you babe!


Sebenarnya nak type macam-macam. Tapi hati berbelah bahagi. Jadi lost sekejap.
So, i end up my entry with my tagline "Betulkan saya kalau saya silap".




Love,
Aliahelmi

Debat di Sabah, boleh bhaaaa kalau kau








Assalammualaikum & hello,

Minggu lepas antara minggu yg paling unpredictable.
Flight ke Sabah 28 Jun pukul 6.30pg.
Very tiring habis.
Day before, stress dengan environment.
Then H pergi belanja ABC dekat seksyen 2.

Pandai jugak ye, kalau orang marah. Sila bagi apa yang dia suka makan.



:)
me?
ice-cream!
yeha.



Back to Pertandingan Debat Perpaduan Antara IPT 2013.


Naaa.. ni tag sepanjang Pertandingan Debat Perpaduan Antara IPT 2013.
Unisel, 1st time hantar peserta. As i told you earlier in the previous entry.
Really a good start. Participate in this huge competition.
Me, Hilmi, Jamunah & Eva. With the other 2 Unisel officer yang iringi kami.
Seems debat ni debat perpaduan, makanya pendebat juga harus dari pelbagai bangsa dan agama.
^_^
There are 32 university yang join this debate, all over Malaysia.









Secara tak lansung, kami lebih kenal antara satu sama lain.
Meskipun agak kekok.
nvm.
;)

Pergi balik naik flight Air Asia.

Tak pernah naik plane pun, before ni merayau Singapore pun naik public transport. Bus aje.
*sempat jugak merasa solat Subuh dalam plane*
yezaaaa!!

Sampai je kat Airport KK, ada fasi-fasi dari UMS yang datang fetch.
Gedebuk-gedebak kitaorang sampai ke penempatan pendebat di USIA around 12.30 noon.
Very nice place, condusive and best.
After settle semua, then kami pergi minum petang.
Lapar kot.
heee~

Malam tu ada Welcoming Dinner di Laman UMS.
-tak ingat nama penuh tempat tu-
Tenang je malam tu, meskipun ada nyamuk gigit2 Eva dan Jamunah.
heee~
The food was really cool. Very cool. Lovely~
Sedap!! 


Tak dilupakan, esoknye dah mula berdebat.
Kisah-kisah keputusan debat tu, biarlah jadi memory.
Yet, kami rasa sangat seronok.
Ada kawan baru, pengalaman baru & dsbg.
*ada yg cuba nak kenal-menggatal tu, maaf memang tak sempat nak tengok pun. busy dan penat kot*

The rest of the time, after finish our debate.
We spent time our time on eating.
Then jalan-jalan sekitar One Borneo.
Then sempat merasa sea-food di sekitar Pasar Philippines.
Cari buah tangan untuk yg berada di semenanjung.
Hadiah khas, mestila untuk umi I, umi H dan myself.
hehe.

Oklah, too much of writing.
naaaa!

Anyway, I really had a good time in Sabah.
The people was good and the food agak pelik.
hihi.
Thanks for the memory.




Loving you,
Aliahelmi


p/s: Tahniah UKM kerana menjadi juara Pertandingan Debat Perpaduan Antara IPT 2013.
Tahniah kepada semua pendebat kerana menjadi sebahagian dari keluarga pertandingan ini.
Selamat Maju Jaya dan semoga berjumpa lagi. InsyaAllah. Mohon usul diterima seisi dewan.
"Usul diterima"
hehe.
;p

There was an error in this gadget