Monday, May 27, 2013

persiapan yang gemuruh


Assalammualaikum & salam sejahtera
last week, hari khamis. Abi & Uda datang fetch me. Balik Ipoh.
Alhamdulillah, jimat bajet nak beli tiket.
dah la bawak beg besar.

Syukur Alhamdulillah juga, sebelum balik Ipoh. sempat pergi ke sesi perjumpaan bersama coach debat.
Ya, saya salah seorang wakil pendebat UNISEL.
insyaAllah, akan berusaha sehabis baik membawa imej universiti.

Sebelum bercuti tanpa tentu hala dalam 2 minggu, saya dan rakan-rakan telah diberi tugas untuk mendalami selok belok dunia perdebatan. Tajuk juga telah diberi, maksud saya tajuk-tajuk usul perdebatan pada tahun-tahun yang lalu.

Meskipun cuti semester saya akan berlanjutan sehingga bulan September (memandangkan fakulti Bioperubatan & Sains Kesihatan) tidak mempunyai cuti sem pendek.

Namun, memeggang galas dan amanah serta harapan dari UNISEL. Saya sanggup mengorbankan cuti semester bagi menghadiri sesi latihan debat di kampus.

Terus terang saya katakan, ini adalah kali pertama penyertaan saya dalam debat yang berbahasa Melayu.
Memandangkan semasa di MSU dahulu, saya lebih kepada bahagian searcher dan pendebat simpanan.

Apa yang menarik perhatian saya, dalam kumpulan saya. Kami ada 4 orang kesemuanya.  Malah kombinasi kami juga menunjukkan lambang keharmonian negara dengan menampilkan seorang anak kacukkan Cindia, seorang gadis dari etnik Kayan, seorang jejaka yang lantang berbicara dalam dunia politik and myself > kakak purdah.
hehe.
^_^

2 dari wakil pendebat ialah, dari barisan Majlis Perwakilan Pelajar UNISEL.
Sejujurnya, saya dan Jamunah sangat gementar. Namun, sekali-kali kami tidak membiarkan rasa gementar itu membunuh semangat kami. Tetapi sebaliknya, menjadi penguat kepada kami berdua untuk berjuang bak singa yang lapar dan si dolphin yang cerdik.  Sekaligus membawa imej sebagai barisan kepimpinan pelajar UNISEL yang berilmu dan bijak berbicara.
Allahuakhbar.
May God bless us.

Umum mengetahui, UNISEL merupakan universiti yang paling mahsyur di Malaysia.
Sering mendapat perhatian media.
Saya yakin, banyak topik yang bakal keluar akan menumpukan kepada pendebat-pendebat UNISEL.
Buat pengetahuan kalian juga, ini merupakan kali pertama UNISEL menghantar wakil dalam Debat Perpaduan Antara IPT.
Selaku wakil universiti, saya memandang positif kepada suasana ini.  Kami neutral dalam isu yang boleh merosakkan mana-mana reputasi pelbagai pihak.

Kami aman sebagai wakil universiti dan misi kami adalah untuk meraih pengalaman berharga dan juga membina jaringan persahabatan bersama pendebat lain serta jika diizinkan Allah, barangkali kami berpeluang mendapat tempat dalam pertandingan debat pada kali ini.
InsyaAllah, mudah-mudahan.
Mohon setiap pembaca blog ini mendoakan kejayaan saya dan rakan-rakan.
TQ


Dalam kesibukkan saya membuat rujukkan, saya juga dalam proses memperkenalkan 'calon' pilihan kepada keluarga.
Alhamdulillah keluarga menyambut baik hint yang saya berikan.  insyaAllah awal Jun, 'calon' akan hadir berjumpa dengan keluarga.
Syukur juga, cincin sudah seminggu saya terima.
Mungkin juga keluarga perasan.
heeee~
Terus terang saya katakan, saya bersyukur kerana mempunyai umi dan abi yang high intel. Yet they also are religious. They know what is the best reaction when their kids talk about life partner.
Okey, let me clearify you about life partner and also boyfriend.
---ok sorry, you may find the meaning --- google.
hehe.


ok, i think. too much of words..
hehe.
my flight ticket will be June 27. the competition will be start at June 28 until July 2nd.
those yang rajin, boleh la datang dan sent my friend and I at airport.
-.-


I'm reading this book,
& he is reading book written by Hilal Asyraf > sebelum aku bernikah.
sorta of our prepairation.

Somehow, we really optimis if anything happend.
Ada jodoh, ada la.
If tak da, husnuzon dengan Allah.
^_^

We just fine with what Allah arrange it for us.
We believe that, He knows everything and we know not.
& He will give the best for us.
Tidak mengharapkan yang lain selain dari redha Allah.
insyaAllah


love & catch me,
Aliahelmi

Saturday, May 11, 2013

selamat hari UMI


I cannot imaging one pregnant mother tengah semput-semput dalam labour room pukul 4 pagi, just because nak deliver her first daughter.

while the hubby at home taking care of the 4 naughty little boys.
THIS IS THE TRUE STORY.
T_T




yeah, that's my Umi.
thank you umi for everything.
you always have my love.



Your mother bore you
For 9 months ,
She watched her feet
Swell, she struggled to
Climb stairs,
She got breathless quick,
She bore excruciating pain,
She suffered many sleepless
Nights,
She became your nurse, your
Chef, your teacher, your
Cleaner, your launderette, your
Friend.
She struggled for you, but not
Did she see it as a struggle,
Not once did she develop
Regrets after all this ...
How dare you say even
"uff" to her ...

I love my mother beyond limits

























from nothing and i'm can be someone that u can be proud off. insyaAllah.
semoga Allah beri umi kesihatan yg baik & umi stay cun mcm dulu.
walaweh.
i heart u.
u know!
heee~
big hugggggggg and bunch of kiss


my love never ends towards u, UMI,
Aliahelmi @ kakak



pick-KOCEK

salam & hello.

argh..
almost terlupa yg masa balik dari GE13 hari tu terkena pick pocket.

hilang duitkku.
cuma tinggal purse je. luckly i put abi punya busniess card dlm purse, orang dekat KTM call untuk amik.
syukur IC, lesen memandu, kad2 bank tak hilang.
Tapi tu la..duit hilang.

semput okey.



love u,
Aliahelmi


p/s: just finish jogg with my friend, K Joe.
banyak songeh lah dia tu.
mengada.
BAJETTTTT!

BLACKOUT



ok, yoou boleh gelak for 5 min after u see this picture.

hehe..


ok fine, i got clinical chemistry paper on monday morning and got 2 paper on tuesday.
HAHA.
this morning just finish 3 proposal for MPP.


memang kerja gile.
study lah mokcik.
target tahun depan, further study kt Turki.

insyaAllah.



(my dear handsome Luqman)
^^,

love as alwyas,
Aliahelmi

nak ada duit pun pening?

Assalammualaikum wtbh & hello,

tonight, *ambang-ambang mother's day*

tetibe teringat dengan my personal editor tengah meroyan menyiapkan my novel part yg perlu edit.
koz, i have problem dgn bahasa bombastik yg lansung i x reti.
*ngek*






then, my friend ask me.
if you get the money -refers to royalty-
how u going to spent it?

i got my own answer...
here the option;
1. get married
2. beli kereta, MAZDA or peugeot 208?
3. sebulan melancong ke Turki

ok fine, you may choose either one of the selection.
HAHA.

3-3 tempting kot.


baru-baru ni ada interview budak UNISEL yg juga writer novel.
he said, after one year selling novel, dia bole dapat 60k.


ok fine.
say what?
okeyyyyyyyyyyyyy fineeeeeeeeeee..
HAHA.


satu je i mintak, dont ask me to be your girlfriend or your wife after you read this entry.
HAHA.

kbai~




and..suddenly..

we lost the signal
BLACKOUT~


HEHE..




love me not!
Aliahelmi

Saturday, May 4, 2013

INI KALILAH






Assalammualaikum & hello.
pagi tadi dah lah tidur pukul 3 pagi.
pagi ni bangun lewat. 6.50!
pe lagi.
menggelabah ayam siap2 untuk solat Subuh,.
then siap-siap untuk pergi mengundi.
:)

ok, syukur Alhamdulillah dah selesai mengundi.
undi apa?
rahsia.
hihi
7 out of 8 my family mengundi.
besarkan jumlah undi.
^_^


this is my 1st time vote.
quite nervous.
freaking dem nervous.
huhu.
tapi excited.
super excited.

I do hope my vote will bring something good for the nation.
positive impact to the society as well.
heres i got the few picture to share with.


HAPPY MENGUNDI EVERYONE
*nampak tak merosakkan bahasa?*
hehe



love me,
Aliahelmi








cinta?

"saya nak jumpa parents awak. boleh? cuti sem ni saya datang Ipoh"
.......

"BERANI PUNYA BUDAK!"
huew.huew
;P




insyaAllah.
kalau ada jodoh, mohon Allah permudahkan.
sekiranya itulah jalan yang boleh kuatkan lagi keimanan



barakallah,
Aliahelmi

There was an error in this gadget