Sunday, July 31, 2011

perjalanan menjadi pakar forensik

salam and hello to all..

pagi ni jam 6.45pgi, pagi ahad yg mendamaikan.
di teratak mewah milik saudari Rofina, *kak ina.

saya masih di beri kasih sayang oleh-Nya, memiliki jasad dan meminjam nyawa untuk meneruskan kehidupan sebagai seorang dai'.

"apa cita-cita aku ni?"
teringat waktu kecik-kecik, esp masa isi borang dekat sekolah. ada ruangan cita-cita.

sigh~

telling the truth, aku datang dari family bisnes.
di kelilingi abg2 dari civil engineering, computer expert, bisnes.

1 hari, selepas sehari aku dapat result PMR. syukur Alhamdulillah.. banyak A dari B..  ;)
nak di jadikan cerita, dalam banyak2 A tu, sbjek scn dpt B. aiyoo.. menguji kesabaran betul. huhu...
abi mengajukan soalan "kakak, nak mintak sekolah asrama mana? ni cita-cita nak jadi apa?"

tiba-tiba macam blurrr kejap.
frankly speaking, i really love watch rancangan CSI dan the Apparentice. alah, yg ada Donal Trumph tu...

hati cam belah bahagi. tapi di sebabkan cita2 nak kawin dengan lelaki expert Mathematic, i prefer to further study in science field. hehe (angan-angan dalam sedar) cewah2~


hati lagi2 bertambah pilu bila abi tulis surat sokongan untuk aku ke asrama> ingat lagi ayat dia.
" di harap pihak Tuan akan meluluskan permohonan ini bagi merealisasikan impian anak saya untuk bergelar seorang doktor forensik "


kekuatan kian bertambah sejak July 1st 2007. arwah nenek kesayangan pergi menghadap Ilahi.
arwah sangat gembira bila dapat tahu yang aku berjaya masuk asrama.
katanya, nak tengok cucu tokmak ni jadi doktor. *ok fine, touching,sebak.. sbb baru plan nak rawat nenek sendiri, tp tak termakbul.  ;(




minat dgn benda yg mistik,seram, ngeri...
mybe sy bukan stock2 gadis yg menjerit manja bila nampak lipas...
mahupun> ayang, teman anje g toilet.. takut lah..
sorry, i'm not that kind of lady. nooo... fullstop!

minat mendalam dgn forensik di kembang biak dgn cerita2 forensik dr akhbar,TV n so what ever..
sampaikan umi tak berapa suka. katanya> anak gadis umi minat nak kerja kat bhgian mayat2 ni bagai?
ish2... mana serinya aliah???
chill umi, you daughter maintain cantik di mata umi.. dont worry...  ;)

who said i dont love to be manja?
nak sgt tengok alia manja?
haha..
jgn cabar... takut nanti, korang pening nk layan.. manja dengan gedik is diffrent stuff...
;)





so, pokoknya... tamatnya belaja MBBS nanti... sy akan menceburkan diri dlm bidang forensik.
kalau brnasib baik, ada rezeki,nk buat housmenship kat US.hehe..
*nk jumpa Bruno Mars! (xde keje) hehehe...
then nak masuk sukarelawan Malaysia ke negara2 teluk.
last choice,
jadi doktor dalam angkatan tentera Malaysia..
atau...
jadi suri rumah yg berjaya.
;) the best UMI ever.
kan syg kan?
haha...


k lah...
bye.
wslm.

*mls type bnyk2... bosan~

*tibe2 je ltak pic ni. sengaja menyakat. :)


haha..



love,
aliahelmi

di-PINANG & me-MINANG.

DIPINANG ATAU MEMINANG?








"kakak, ada orang pinang kamu." said umi.


itu adalah perkataan yg bisa membuatkan makanku terhenti seketika sbb... TERCEKIK!


bia benar umi ni..ni yg rasa nak lari sampai tol simpang pulai ni.
siapa pulak yg brkenan kat ak ni. mata dia rosak level bpe?
haish~   *tak lah, gurau jer.. (dialog rekaan smua ni)












untuk semua kaum lelaki, tolong maklum 1 perkara.
wanita zmn modern zmn sekarang tak macam dulu.
kesabaran mereka tak lama.tak lebih 2,3 tahun  hanya untk prosess MENANTI kalian SEMATA-MATA.
kalian ingat kalian tu next angkasawan?


tolong sikit...hehehee...


wanita kini SANGAT GAGAH..


mereka mampu study di luar negara tanpa keluarga, mampu bekerja di sektor koprat dgn 
gaji yg besar.
mereka mampu membeli sebuah kereta tanpa minta 1 sen daripada lelaki, 
mereka mampu menjaga anak2 seorang diri (10 orang for example), 
mereka boleh membuat 3 kerja dalam masa sehari,mereka masih mampu
tersenyum melihat anak2 tidur kepenatan walaupun mereka 
baru jer balik keja out station,mereka mampu memandu sambil make up,
menari pakai hills, 2 inchi,3 inchi, wedges!! (just name it!)
mampu berleter 12 jam tanpa henti. hehehe...
kami larat je angkat barang/alih barang dekat 30kg,40kg sorang2.
kami tahan je dgr suara anak menangis tgh malam. sbb lampin basah.
kami okey jer mengandung anak hasil hubungan yg halal, pinjam perut 9 bln 10 hr.
*itupun kalau tahun tu,tambah lg thn2 akan dtg. al maklum lah, AKTIF! hihihi...
kami relax+chill je kalau PMS..sakit oke PMS ni. tp kami mampu tahan.


pendek kata, semua boleh lah! sampaikan kereta rosak pun mereka mampu settlekan...
by what? by calling the pomen lah! hihihi... jst sediakan duit jerrr =)




jadi, jangan biarkan kami menjadi wanita GAGAH BERANI DAN SEPI.....


kami memang mampu buat tu semua tanpa lelaki.tapi kami perlukan lelaki untuk
 melengkapkan hidup kami SEBENARNYA.
;)


perhubungan itu lebih AFDAL,PERFECT,MASHYUKKKKK, TERBAIK kalau 
anda pinang si gadis tu, ajak bertunang.. lagi AWSOME> KAWIN dgn si gadis tu.








hubungan atas dasar COUPLE tak pernah di hormati oleh mata2 yg memerhati.
apatah lagi mata Allah.
jeng2..
kalau nak buat maksiat boleh syg, tapi jangan sampai Allah nampak.
hehehe..
boleh?
hihi.. (kelihatan alia golek2 gelak, siapa terasa nasib lah *gatai mkn cili lg)
in conclusion, couple tu kan maksiat? selagi takda hbungan halal.
so?
tak boleh la...tunang pun bukan tiket untuk hurung anak gadis org kesana kmari.
bak kata ustaz hr tu di surau Perdana> kalau dating boleh.. tapi bawak ayah!
kalau naik kreta.ayh dok kt seat sblh pmandu. kalau naik mtor,ayh dok kt tgh2.. hihi..
=p kalau kena saman, bakal menantu lah kena bayar. LOL...* comelkan?




untuk wanita, jadi persiapkan diri jika mahu diri di pinang..


a) ilmu memasak perlu di perkasakan dari ilmu2 atas katil tu.
b) ilmu menjaga aurat perlu di dahulukan dari ilmu menjaga mata suami tgok wanita lain.
c) ilmu menghormati keluarganya perlu di perkasakan dari ilmu2 yg entah karut korang mintak 
kat bomoh siam mana tah.
d) ilmu menjaga bayi dari ilmu dok 'how to prevent from getting pregnant!'
e) then, ilmu nak menjaga adab suami isteri. wei, ingat dah kawin xda lagi adab suami isteri?
aiii... nak kono sekeh ni..  =p
mestilah ada, suami kan yg tertinggi dlm rumah tangga kita, dlm bahtera cinta perkahwinan
kita.mesti la ada adab kita dgn dia. x boleh ckp kasar2, suami bukan untuk di kasari,
tapi untuk di manja..mereka perlukan belaian, bukannya leteran 24jam!
hehehe....
;)












kalau kawan2 rapat sy mesti pnh dgr sy ckp,


"ALHAMDULILLAH, alia dah break up"
(hanya mereka yg trpilih shj dgr words2 ni)








kenapa ye???????




1.kenapa kau tak menangis pun aliah?dia x call lansung? *tu soalan dari farah nadzhirah..haha
2.alia cam relax jer, bia benar perempuan ni! ganaz gila! * tu ayat marsyada
3.aik, korang dah nak kawin kot..dah lah korang sweet! *tu ayat nadzreen
4.ko ni memilih la aliah. dia dah cukup baik tu * tu ayat hazeem shaari
5.eh, alia. betul ke? sbr ye. akak rasa baik alia study. * tu ayat kak fasihah.
6.aliah, marry me! * tu ayat Nayeeb taheri (jejaka Iran yg baik hati, my bff since i was in f3)


dan mcm2 lg... hihihihi....






terima kasih atas sokongan kalian.. terima kasih sbb sudi vote sy..
wanita paling kental atas dunia ni..tq2...i love u all.. *ayt org menang AWARD.(hehe)




kalau nak story lah kan, confirm.. smua kwn2 sy akan belasah lelaki berkenaan.
atau anda boleh direct tnya dia, ape dosa dia kat sy.
;)
b4 ni, kwn2 ada ckp> mak oiii.. x guna gila lelaki tu.. choi! kalau jumpa, aku pukul
bg pihak kau...
memang patot aliah tingglkn dia.


(ayt2 korang ni stock2 ayt mak tiri lah) hahaha....garang kau ni cha!




Allah tu masih sygkan sy, jd... sbb itulah dia tak titipkan lelaki itu untuk jadi sebahagian 
hidup sy.
lelaki tidak mampu menjawab 5 soalan, serta tak mampu mengikut peraturan 90 hari.
tapi dgn aliahelmi peraturan 6 bulan.tak menghormati standard wanita sy sbg seorang wanita.
selayaknya> sy memang patut DUMP dia. and let other girl yg tergila2kan dia, amik dia.
nobody cares!


aliah, chop2....
soalan apa??? peraturan 90 hari? standarrd wanita? 
apa ni semua?
haaaaa...
pergi baca buku ACT LIKE A LADY, THINK LIKE A MAN. by Steve Harvey.




sebab apa ya gadis2, sy mahu kalian analisa kembali diri kalian.
lelaki ini di ibaratkan sebagai pemancing, pemburu!
tetapi, sejauh mana standard anda sebagai wanita.
ikan kelisa mahupun ikan toman?


renung2kan.


kerana sy menjaga standard sy sbg wanita yg ada pendirian yg tegas, maka sy dgn 
confidentnya meninggalkan dia. *dia x layak di panggil beliau*
sy mahu di anggap seperti ikan kelisa.
dan sy ada kuasa trhadap prhubungan yg JELAS dan BERMATLAMAT.




bukan kerana sy seorang gadis yg dtg dr keluarga yg besar2..
*walaupun hakikatnya> yer>memang pun. so?


cha! gua layan ok kedai mamak, roti canai, pasembor! air kosong..
lumba lari, peluh2,masam2, main lumpur kat sawah. angkat bnda berat,cuci pinggan
time knduri kawin.
pe lagi, jalan kaki dari naik kreta...
kasut selipa je... naik mtor... sgt!
tidur pkai toto jer dr tilam VONO bagai.




tapi layan lah sy sperti seorang wanita yg ada standard wanitanya.
hormati sy sbg wanita.
kalau bnda simple anda tak mampu, jgn AKU dikau BURU.
;)


p/s: cincin pemberian si dia, telah selamat sy POS ke UIA PJ awal januaru 2011.
entah die tgok ke x. maaf lah, x maw pakai lg.
SINGLE ok. hihi..  ;)












k lah.
tajuk td nak ckp tntg di pinang dan meminang je..
ttibe mlalut..
hahaha..
semoga kalian faham kenapa sy single skrg.


sbb sy cari lelaki yg serius, yg faham dan hormat standard wanita.




ingat kata steve harvey, "sekiranya kami meletakkan tangan di mana-mana
bahagian tubuh kamu, kamulah yang menentukan sama ada mahu mengalihkan
tangan kami atau membiarkannya di situ. Itu kuasa kamu wahai wanita"






so ? dont let them touch you before married!
that's what i do. i dont let him touch me...... that's the key so you wont
feel sad or worst.
;)




hihi..
kalau dah kawin/nikah smua... boleh la syg...nak pegang mana pun boleyyy..soley2... heheee...


p/s: tak pasal2 watak dia mati dlm novel soul mate sy... hehehe.. sorry bhai! i jumpa
watak lg best dari you... i bunuh watak u dlm novel i.  =p




ni keje nayeeb. tq for the Iran ice-cream kat Seri Kembangan.  so lovely!






hve a nice day.


wasalam.


-aliahelmi-  

Thursday, July 14, 2011

terlalu menCINTA




salam.
alhamdulillah, pagi Jummat..
may Allah bless my day today.
hello mike! (untk viewer dr Aussie/australia), opss.. buat teman2 lain juga...


rasanya dah berjambang kalian tunggu sy menulis blog kan?
maaf ye, ada keperluan lain yg perlu di uruskan. nak jaga suami, anak2... (nipu!) =p
ye la, nk sediakn sarapan, baju2 sekolah ank2, pastu mak mertua ada dtg visit hr tu, layan suami, pakaikan 'tie', sikatkan rmbut dia, salam n smua lah... cewah2~.
(-nampak bena tipu, sbbnye> kan penulis novel. smua ni dlm tgn je kalau tulis- hehehe...


saje make it fun untk di baca.


ok back to topic. seramai mana mahasiswa/siswi yg mnggunakan pendekatan ini dlm jiwa kalian.
terlalu mencinta... cinta siapa?
boyfriend? girlfriend?
umi, abi?
tunang, suami?
atau Sang Pencipta.




hari ini, berapa kerat lah di antara kalian yg bangun solat Subuh 'on time'?
berapa kerat kalian hari ini, pagi-pagi lagi bagun dari tidur baca doa bangun dari tidur?
berapa kerat dari kalian yg sudi memberi kelapangan untuk 'dating' dengan-Nya dengan solat taubat, bacaan mathrurat atau baca Quran?
berapa kerat dari kamu-kamu semua yg menjaga pandangan mata hr ini?
berapa kerat dari kalian yg hari ini dah menjaga auratnya?




jum kita renung2 kan..
pagi ni, shah alam di temani hujan... hujan yg penuh rahmat.
*btw, alia trsekat kat kedai mamak.. hehe,lupa bawak payung..cmne nk g MSU. relax2, class pukul 11..
hehe..

macam biasa,i'm not going to write about cinta terhadap manusia..
but back to The Creator, The Great > Allah swt.
minggu lalu, seorang sahabat PMI> helwanis beri pinjam buku Tautan Hati karya Fatimah Syarha (ex-stud UIA)...

alhamdulillah,terima kasih kpd penulis.. meskipun hati ini terasa berat dgn ayt2 pnggunaan bahasa yg sarat.. tp sy cuma mahu mencari apa isi dlm buku karya saudari...
Cinta kepada-Nya di ketengahkan... bagus2.. mumtaz~ saudari akan saya jdkn sbg role model dlm bdng penulisan.

mnyedari, bahawa mencari cinta dari-Nya mahupun mencari Sang Pencipta itu sukar, perlukan istiqamah dalam mencari-Nya.
kadangkala, kita hanya membiarkan persoalan itu terbiar ibarat hamster di padang pasir...
kenapa hamster? hmm.. hamster kan comel, cubaa korang biarkan dia ter-hidrasi dkt gurun sahara sekor2...
tak kasihan ke?
ibarat mcm itu lah...
seharusnya kalian berusaha mendalami ilmu Islam untuk memastikan hati kalian terus utuh dengan agama Allah ini..
dugaan dari mereka yg tanpa sedar makan daging saudara sendiri ini (di akhirat kelak ) perlu di abaikan. tomahan, sindiran, kata-kata yg tottaly -ve ni.. abaikan.. lumrah manusia..


kerana mencintai-Mu lebih indah dari segala cinta di dunia ini.

wahai lelaki, andai kau benar mencintai si gadis....apakah ;


 kau tidak akan MENYENTUH si gadis sebelum menikah denganmu 
 kau tidak akan MEMANGGIL si gadis SAYANG/BABY sebelum menikah denganmu
 kau tidak akan MELIHAT AURAT si gadis sebelum menikah denganmu 
 kau takkan menyebabkan si gadis LALAI DARI MENJADI HAMBA ALLAH YANG BAIK 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan dekati aku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan menggodaku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan merayuku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jaga izzahmu denganku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan menyentuhku 

 Jika Mencintaiku karena Allah jagalah hatimu dan hatiku agar tetap Mencintai-Nya 


p/s: alia teringat reaksi muka kwn2 yg 'heran' kenapa alia sgt galakkan perkahwinan di usia awl. even myself nak nikah awal. sebab dosa ni tak mengenal waktu dan tempat, usia dan orang. jadi, harus di tundukkan hawa nafsu dengan cara yg telah di tetapkan Islam.


wallahualam..
cintai Allah, nescahaya seluruh makhluk dunia akan menghormatimu.


wsalam.

*dah2, pergi kelas laaa....



l0ve,
aliahelmi



Monday, July 4, 2011

mengejar pelangi di tangan TUHAN

Tuhanku,

di sini, di atas hamparan pentas dunia ini...
ku memerhati,
memerhati segenap ruang pelosok yang telah Kau ciptakan.
ku menilai,
menilai  erti penciptaan yang telah kau zahirkan dalam dunia ini,
ku memohon,
memohon agar aku di beri peluang untuk mengenali-Mu melalui  hasil penciptaan-Mu yang agung ini.
ku mensyukuri,
mensyukuri dengan apa yang telah Kau titipkan buat diriku ini....


tetapi...
ku berharap Kau tetapkanlah rasa kehambaan dalam jiwaku ini.
agar aku lebih mengenal makna kehambaan dan terus sujud tanpa lelah terhadap-Mu.
sesungguhnya, aku adalah hamba yang sedang mengejar pelangi di tangan-Mu.






nukilan,
ALIAHELMI
library MSU, level 1
* handbag empunya blog + purse + netbook cari rezeki. :)
4th July 2011, 2.54pm
There was an error in this gadget