Sunday, July 31, 2011

di-PINANG & me-MINANG.

DIPINANG ATAU MEMINANG?








"kakak, ada orang pinang kamu." said umi.


itu adalah perkataan yg bisa membuatkan makanku terhenti seketika sbb... TERCEKIK!


bia benar umi ni..ni yg rasa nak lari sampai tol simpang pulai ni.
siapa pulak yg brkenan kat ak ni. mata dia rosak level bpe?
haish~   *tak lah, gurau jer.. (dialog rekaan smua ni)












untuk semua kaum lelaki, tolong maklum 1 perkara.
wanita zmn modern zmn sekarang tak macam dulu.
kesabaran mereka tak lama.tak lebih 2,3 tahun  hanya untk prosess MENANTI kalian SEMATA-MATA.
kalian ingat kalian tu next angkasawan?


tolong sikit...hehehee...


wanita kini SANGAT GAGAH..


mereka mampu study di luar negara tanpa keluarga, mampu bekerja di sektor koprat dgn 
gaji yg besar.
mereka mampu membeli sebuah kereta tanpa minta 1 sen daripada lelaki, 
mereka mampu menjaga anak2 seorang diri (10 orang for example), 
mereka boleh membuat 3 kerja dalam masa sehari,mereka masih mampu
tersenyum melihat anak2 tidur kepenatan walaupun mereka 
baru jer balik keja out station,mereka mampu memandu sambil make up,
menari pakai hills, 2 inchi,3 inchi, wedges!! (just name it!)
mampu berleter 12 jam tanpa henti. hehehe...
kami larat je angkat barang/alih barang dekat 30kg,40kg sorang2.
kami tahan je dgr suara anak menangis tgh malam. sbb lampin basah.
kami okey jer mengandung anak hasil hubungan yg halal, pinjam perut 9 bln 10 hr.
*itupun kalau tahun tu,tambah lg thn2 akan dtg. al maklum lah, AKTIF! hihihi...
kami relax+chill je kalau PMS..sakit oke PMS ni. tp kami mampu tahan.


pendek kata, semua boleh lah! sampaikan kereta rosak pun mereka mampu settlekan...
by what? by calling the pomen lah! hihihi... jst sediakan duit jerrr =)




jadi, jangan biarkan kami menjadi wanita GAGAH BERANI DAN SEPI.....


kami memang mampu buat tu semua tanpa lelaki.tapi kami perlukan lelaki untuk
 melengkapkan hidup kami SEBENARNYA.
;)


perhubungan itu lebih AFDAL,PERFECT,MASHYUKKKKK, TERBAIK kalau 
anda pinang si gadis tu, ajak bertunang.. lagi AWSOME> KAWIN dgn si gadis tu.








hubungan atas dasar COUPLE tak pernah di hormati oleh mata2 yg memerhati.
apatah lagi mata Allah.
jeng2..
kalau nak buat maksiat boleh syg, tapi jangan sampai Allah nampak.
hehehe..
boleh?
hihi.. (kelihatan alia golek2 gelak, siapa terasa nasib lah *gatai mkn cili lg)
in conclusion, couple tu kan maksiat? selagi takda hbungan halal.
so?
tak boleh la...tunang pun bukan tiket untuk hurung anak gadis org kesana kmari.
bak kata ustaz hr tu di surau Perdana> kalau dating boleh.. tapi bawak ayah!
kalau naik kreta.ayh dok kt seat sblh pmandu. kalau naik mtor,ayh dok kt tgh2.. hihi..
=p kalau kena saman, bakal menantu lah kena bayar. LOL...* comelkan?




untuk wanita, jadi persiapkan diri jika mahu diri di pinang..


a) ilmu memasak perlu di perkasakan dari ilmu2 atas katil tu.
b) ilmu menjaga aurat perlu di dahulukan dari ilmu menjaga mata suami tgok wanita lain.
c) ilmu menghormati keluarganya perlu di perkasakan dari ilmu2 yg entah karut korang mintak 
kat bomoh siam mana tah.
d) ilmu menjaga bayi dari ilmu dok 'how to prevent from getting pregnant!'
e) then, ilmu nak menjaga adab suami isteri. wei, ingat dah kawin xda lagi adab suami isteri?
aiii... nak kono sekeh ni..  =p
mestilah ada, suami kan yg tertinggi dlm rumah tangga kita, dlm bahtera cinta perkahwinan
kita.mesti la ada adab kita dgn dia. x boleh ckp kasar2, suami bukan untuk di kasari,
tapi untuk di manja..mereka perlukan belaian, bukannya leteran 24jam!
hehehe....
;)












kalau kawan2 rapat sy mesti pnh dgr sy ckp,


"ALHAMDULILLAH, alia dah break up"
(hanya mereka yg trpilih shj dgr words2 ni)








kenapa ye???????




1.kenapa kau tak menangis pun aliah?dia x call lansung? *tu soalan dari farah nadzhirah..haha
2.alia cam relax jer, bia benar perempuan ni! ganaz gila! * tu ayat marsyada
3.aik, korang dah nak kawin kot..dah lah korang sweet! *tu ayat nadzreen
4.ko ni memilih la aliah. dia dah cukup baik tu * tu ayat hazeem shaari
5.eh, alia. betul ke? sbr ye. akak rasa baik alia study. * tu ayat kak fasihah.
6.aliah, marry me! * tu ayat Nayeeb taheri (jejaka Iran yg baik hati, my bff since i was in f3)


dan mcm2 lg... hihihihi....






terima kasih atas sokongan kalian.. terima kasih sbb sudi vote sy..
wanita paling kental atas dunia ni..tq2...i love u all.. *ayt org menang AWARD.(hehe)




kalau nak story lah kan, confirm.. smua kwn2 sy akan belasah lelaki berkenaan.
atau anda boleh direct tnya dia, ape dosa dia kat sy.
;)
b4 ni, kwn2 ada ckp> mak oiii.. x guna gila lelaki tu.. choi! kalau jumpa, aku pukul
bg pihak kau...
memang patot aliah tingglkn dia.


(ayt2 korang ni stock2 ayt mak tiri lah) hahaha....garang kau ni cha!




Allah tu masih sygkan sy, jd... sbb itulah dia tak titipkan lelaki itu untuk jadi sebahagian 
hidup sy.
lelaki tidak mampu menjawab 5 soalan, serta tak mampu mengikut peraturan 90 hari.
tapi dgn aliahelmi peraturan 6 bulan.tak menghormati standard wanita sy sbg seorang wanita.
selayaknya> sy memang patut DUMP dia. and let other girl yg tergila2kan dia, amik dia.
nobody cares!


aliah, chop2....
soalan apa??? peraturan 90 hari? standarrd wanita? 
apa ni semua?
haaaaa...
pergi baca buku ACT LIKE A LADY, THINK LIKE A MAN. by Steve Harvey.




sebab apa ya gadis2, sy mahu kalian analisa kembali diri kalian.
lelaki ini di ibaratkan sebagai pemancing, pemburu!
tetapi, sejauh mana standard anda sebagai wanita.
ikan kelisa mahupun ikan toman?


renung2kan.


kerana sy menjaga standard sy sbg wanita yg ada pendirian yg tegas, maka sy dgn 
confidentnya meninggalkan dia. *dia x layak di panggil beliau*
sy mahu di anggap seperti ikan kelisa.
dan sy ada kuasa trhadap prhubungan yg JELAS dan BERMATLAMAT.




bukan kerana sy seorang gadis yg dtg dr keluarga yg besar2..
*walaupun hakikatnya> yer>memang pun. so?


cha! gua layan ok kedai mamak, roti canai, pasembor! air kosong..
lumba lari, peluh2,masam2, main lumpur kat sawah. angkat bnda berat,cuci pinggan
time knduri kawin.
pe lagi, jalan kaki dari naik kreta...
kasut selipa je... naik mtor... sgt!
tidur pkai toto jer dr tilam VONO bagai.




tapi layan lah sy sperti seorang wanita yg ada standard wanitanya.
hormati sy sbg wanita.
kalau bnda simple anda tak mampu, jgn AKU dikau BURU.
;)


p/s: cincin pemberian si dia, telah selamat sy POS ke UIA PJ awal januaru 2011.
entah die tgok ke x. maaf lah, x maw pakai lg.
SINGLE ok. hihi..  ;)












k lah.
tajuk td nak ckp tntg di pinang dan meminang je..
ttibe mlalut..
hahaha..
semoga kalian faham kenapa sy single skrg.


sbb sy cari lelaki yg serius, yg faham dan hormat standard wanita.




ingat kata steve harvey, "sekiranya kami meletakkan tangan di mana-mana
bahagian tubuh kamu, kamulah yang menentukan sama ada mahu mengalihkan
tangan kami atau membiarkannya di situ. Itu kuasa kamu wahai wanita"






so ? dont let them touch you before married!
that's what i do. i dont let him touch me...... that's the key so you wont
feel sad or worst.
;)




hihi..
kalau dah kawin/nikah smua... boleh la syg...nak pegang mana pun boleyyy..soley2... heheee...


p/s: tak pasal2 watak dia mati dlm novel soul mate sy... hehehe.. sorry bhai! i jumpa
watak lg best dari you... i bunuh watak u dlm novel i.  =p




ni keje nayeeb. tq for the Iran ice-cream kat Seri Kembangan.  so lovely!






hve a nice day.


wasalam.


-aliahelmi-  

4 comments:

  1. UIA PJ..??
    urmmm...timbul tanda tanya di situ...hehehe... :)

    ReplyDelete
  2. sila lah buat tak tahu dgn bnda itu. itu pkara lama. :)

    ReplyDelete
  3. salam,

    xpe dik, putus cinta dgn si dia sbb dia x memahami batas2 pergaulan, itu lebih baik. ttu ada lelaki lebih baik dr dia menunggu kamu. yg penting jaga syariat. hilman yong sukaaaaa sgt perempuan yg jaga syariat!

    - liasari

    ReplyDelete
  4. syukran ya ukhti..
    ^_^
    really apprciate tht..
    :)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget