Thursday, November 28, 2013

pesanan terakhir

Assalammualaikum & holla.


recently i asyik rasa sebak.
then cepat makan hati..


final exam akan bermula 2nd week of december.

entahlah, rasa sebak tu menjadi-jadi.
sebab maybe rasa diri ni banyak sangat dosa.
kadang2 terbayang, sempat ke nak buat amal baik?
Allahuakhbar.


terdetik nak tulis entry kali ini, sebab..
if ada yang terbaca..then sempat ziarah i dekat hospital.
i mohon korang remaind-kan parents and family i untuk jaga aurat i sepanjang i tak sedar masa di wad nanti..


baru-baru ni, ubat i habis..
i met the doctor last night..
nak to-pop ubat baru.

he said, according to my status sekarang.
i punya patah tulang belakang tu DOES hit my nerve..
that's why i selalu sakit kaki..then pain dekat tapak kaki..
rasa painful sangat bila berdiri..

dia kata kalau operate tulang belakang ni BAHAYA dan MAHAL.
Allahuakhbar.
andai entry ni entry terakhir i..
i nak minta maaf pada semua.
maafkan salah silap i.
apa2 yg i terhutang atau terambil hak awak2..
i mohon halalkan.


i juga mohon semua pembaca doakan keselamatan i..
i nervous nak hadapi operation.
i takut..
takut..

i takut amalan2 i belum cukup untuk memudahkan kehidupan i dalam alam kubur nanti.
ya Allah.

down deep.
i only asked for the forgiveness for everything that i've done towards you and whoever who knows me.



i rindukan family i.
i rindukan Allah.
ya Allah, ampunilah dosa-dosaku.
sungguh aku tak layak ke syurga-Mu, namun aku tak sanggup ke neraka-Mu.


love,
Aliahelmi

 rindu dekat abi..
dia kata kat Libya sejuk.
suhu -17
harap dia tak sakit.
rindu nak peluk abi.
:'(
Allah


after a week tak jumpa abi.
he sent me a picture of him.
MasyaAllah..
rindunya.
ya Allah, jagakan dia untukku.
i'm beggin You.

 


Friday, November 15, 2013

sujud akhir

Assalammualaikum dan salam sejahtera,
rasanya dah berbulan tak menulis.

syukur masih diberi nikmat untuk terus hidup sehingga ke saat ini.
Allahuakhbar.


tajuk kali ini begitu signifikan untuk diri sendiri..
mungkin bagi yg tidak menunaikan solat, tiadalah yg menganggu dengan tajuk diatas.

2 minggu lepas saya baru sahaja terlibat dalam kemalangan jalanraya.
reverse kereta sbb double parking as i follow one friend.
kebetulan seorang auntie Cina ni nak keluar..i pun beralih tempat duduk di tempat pemmandu..
as my friend keluar beli barang.

dengan tak sedar, i tekan button ke reverse plus i tekan minyak.
berlanggar dengan kereta belakang until kereta belakang kemek habis.
kereta yg i bawak bonet tak bole tutup.

that particular night, i sangat terkejut dan phobia.
keesokkan harinya, i sakit-sakit2 badan.
until present.

selasa lepas, i pergi ke HTAR klinik orthopedik.
doktor sahkah tulang lumbosacral sebelah kanan i patah.
sebelah kiri pulak retak.
no wonder, bila i nk solat atau nak bent badan..i rasa sakit.
Allah.

so, untuk tidak menjadikan ini sebagai alasan untuk tinggalkan solat.
i terpaksa solat diatas kerusi.
seorang gadis berusia 22 tahun, nampak sihat tubuh badan.
terpaksa solat duduk di atas kerusi.
Allahuakhbar.
*ampunkan dosa-dosa ku*


actuarlly i pernah tengok pak anjang i menangis sebab tak boleh sujud ke sejadah..2 years past..
akibat gout.
i pelik.
now i faham maksud dia.
rupanya, nikmat untuk solat dan sujud untuk merasai nikmat menjadi hamba.
dah takdapat.
rasa syahdu.
frankly speaking, i do cry because of this.
Allah.
*ampunkan dosa-dosa aku*


anyway, my operation will next month..
for the mean time, i will depend on tramadol untuk tahan sakit.
tramadol memang akan buat mengantuk.
kadang-kadang i terpaksa skip ubat.sebab nak pergi kelas dan tahan je sakit.


nikmat nak tidur pun Allah dah ambik.
MasyaAllah.
nak tidur, tak da pakai bantal,.
kemudian kaki kena bent.
sebab nak luruskan kaki,.
it does bit reduce my back pain.
Alhamdulillah.

1 year past, i pernah jatuh flip kebelakang sbb dukung anak sedara di tempat ambik wuduk.
sampai sekarang sakit.
so, pain and reason i kemungkinan dari 2 sebab.
MasyaAllah.

nasihat i, walaup apa pun terjadi.
jangan tinggalkan solat.
teringat my housemtae non-muslim.
terkebil-kebil mata dia, bila i cakap..i tetap kena perfom solat/sembahyang meskipun i sakit sampai patah tulang riuk ni.
:)
Allah uji sikit je ni kalau nak dibandingkan dengan ujian kaum2 yg terdahulu.

I believe ayat Quran Al-Baqarah;216 dan AL-Insyirah;5-8.

stay strong and berserah pada Allah.
tu je.
take care everyone..
pergi tempat licin, pakai selipar tau..takut2 tergelincir nanti..
hihi.


p/s: Esok ahad 17/11 abi flight ke Libya. I'm going to miss him. no one can take care of me.
:'(


with Love,
Aliahelmi
There was an error in this gadget