Wednesday, April 18, 2012

travelog : niqabi Vs women in black

salam...
tibe tarik nafass dalam.
*eh, dh gaya mkcik2 yg kat labour room je*
aik!
:P

alhamdulillah, masih di beri ruang untuk menulis.
semenjak transform diri ni..
terlalu banyak lah yang saya belajar.
dari yang tak concern tentang aurat kepada yg lebih berhati-hati mengenai aurat.
alhamdulillah.
kepada yang malas membaca kepada orang yang suka membaca.
dari yang malas kepada SIKIT rajin lah. hehe..sikit je rajinnyaaa...hihi...
dari yg berat tulang kepada ringan tulang. amboihh! dah macam kertas keee?hek3
syukur Allah.
semoga ada lagi perubahan terhadap diri ni..
insyaAllah..mohon doakan ye kawan2.
^_^


masuk bulan ni dah 7 bulan dah pakai niqab.
macam-macam dugaan.
sebab saya ni kulit sensitif, ala-ala baby cmtu..
bila peluh..kadang2 merah je kulit pipi ni...
so, terpaksa ke klinik untuk beli ubat yg patut untuk hilangkan ruam tu.
stay cute/adorable di mata Allah di balik purdah..
hehehe...

well, dari segi penerimaan orang terhadap my physical changers ni...
ada yg baik, ada yg teruk, ada yg biasa2 je, ada yg excited.

masih terbayang ada kes makcik physco ;
di temani oleh siewmaytay ketika saya sibuk memilih buku di kedai fofular di PKNS.
tiba-tiba leka nak pilih Quran english translation untuk may, ada seorang makcik ni.
*unknown planet where she belong* :P
tiba-tiba dia tanya ...
makcik : awak pakai purdah?
me : iya saya.
makcik : awak orang sini?
me: tak. saya student dekat sini. kenapa ye?
makcik: awak tahu tak orang pakai purdah tak boleh pakai baju kaler2 ni? kena pakai jilbab labuh warna hitam. berkaler ni semua tabaruj! (nada dia sangat annoying)
** eh lupa, ni kt tgh2 kedai depan kaunter** malu kot, kena ABUGEN macam tu.ish3...
me: oh really? (buat muka cool)
makcik: awak kena jumpa ustaz tanya tentang etika pemakaian orang pakai purdah.
me: ok, terima kasih.

may kata, lepas momen tu.. dia asyik follow saya sambil cakap ape tah ngan member dia..
*dah terbiasa malas layan orang, saya tak notice pun makcik tu lagi-biaselah hot ke?*
:P

bayangkan. saya sangat terkejut. dalam kesibukkan saya nak habiskan vaucher buku tu..
tiba-tiba di uji macam tu.
saya terfikir, eh salah ke aku pakai baju kurung ungu ni ada corak batik *baju zaman sekolah f2*?
 tudung labuh bidang 60 ni?
pakai stocking, covered shoes?
rasa macam baru kena tampar je.. sakit yowwww!
grrrr~

cepat2 saya dan may after beli buku terus ke SACC mall.
i want to find book about fiqh pemakaian wanita.
2,3 buku jugak lah beli.
then on the way balik naik bas rapid to sek.7, i call my mom.
"umi, betul ke wanita berpurdah tak boleh pakai baju bercolour?"
"siapa cakap macam tu?"
"ada sorang makcik tu cakap camtu"
"orang pakai purdah takda hak terhadap warna-warna yang Allah ciptakan ke?"

dengan jawapan umi, saya sedikit tenang. balik rumah terus baca buku-buku yang di beli.
sepanjang naik bus, may dok marahkan makcik physco tu..katanya ape punya mentaliti lah. kolot, diskriminasi. well,saya dah habiskan buku2 tentang etika pemakaian wanita itu.insyaAllah, apa yang saya pakai masih dalam syariat.


momen kedua,
saya sibuk ke surau di bangunan universiti.keluar dari tandas wanita, selepas selesai berwudhuk.
saya berselisih dengan seorang wanita berumur lingkungan 50-an lah. nampak seperti kacukkan Cina.
dia baru keluar dari surau, dan saya baru sahaja nak masuk ke surau.
dengan pandangan yang macam marah dia tiba-tiba ...
makcik: "are you wearing a purdah?"
me: "alhamdulillah, yes i'm"
makcik: "did you know that, in every university not allowed student wearing purdah?"
me: "i'm sorry, are this university semi government ot private university?"
makcik :"no, none of university allowed the student wearing purdah"
me: "no, i have friend in UIA,MSU and other unversity wearing purdah"
makcik:" you wearing since register here?"
me: "yes. during the orentation week, the person who give me hadiah also your boss. why you said like that? cannot wear a purdah?"
makcik: " because, i cannot regonise you either man or women"
me: "you supposly not saying like that. you are muslim"
makcik:" ok then, i will talk to the campus board of director about this. but surely, cannot wear a purdah."
me: "sure, kindly please"

rasa nak je gugur jantung bila ada seorang wanita muslim menidakkan hak saya berpakaian.
kenapa wanita yang memilih untuk menutup aurat termasuk muka tidak di benarkan di unversiti, sedangkan wanita yang sibuk memeperagakan aurat masing-masing di benarkan?
question mark on your forehead!


momen ketiga ; ni lebih menyenangkan la..

dalam kelaparan sebab tak makan breakfast.saya terus ke kafe.
sebab temankan umi ke hospital, sementara umi masuk bilik dracula *bilik amik darah*
hehe..
saya terus ke kafe untuk minum milo & makan roti.
tiba-tiba ada seorang nenek yang di hantar anaknya untuk duduk di meja bersama saya.
anaknya pergi que beli makanan.
saya hanya diam & senyum sahaja pada nenek tu.
tiba-tiba...
nenek: "cantik mata & kening kamu"
me: arhakk *tersedak*
nenek: "cantik kening.. susah nak jumpa. mahal ni."
me:"masyaAllah, nenek. ni semua Allah bagi. muka saya tak cantik pun. huhu"
nenek:" tapi cantik kening kamu"
me: "alhamdulillah, itu semua Allah punya. ala, nenek muda-muda pun mesti cantik jugak,kan?"
nenek: tersenyum

momen lain;
saya keluar ke shopping mall atau kadang-kadang ke taman permainan..
anda tahu apa yang paranoid/skeptikal parents did towards me when i  say "hi' to their cute,adorable kids?
dorang cepat-cepat tarik tangan anak dorang.
dengan muka macam annoying dengan saya, dorang terus bawa anak dorang jauh dari saya.
*do i look like alien vs predator?


jadi bagi saya, menggelar wanita berpurdah dengan gelaran "women in black" adalah sesuatu yang sangat dangkal.
apa wanita berpurdah itu tidak layak menikmati warna-warna yang telah Allah kurniakan?

saya menghormati sunnah, wanita sebaiknya memakai pakaian berwarna hitam & lelaki ialah warna putih.

namun, mulut-mulut orang yang menghukum dan menyelar wanita berpurdah tidak boleh berpakaian berwarna selain warna hitam, itu adalah tidak adil.

bagi saya, kenapa saya memakai baju berwarna atau tudung berwarna atau bercorak ada sebab.
orang yang kolot sering memandang wanita berpurdah sebagai seperti pengganas.
sehingga di layan seperti situasi yang saya beri di atas tadi.


kalau anda mahu rasa pengalaman ni, anda boleh cuba.
kadang-kadang saya berasa asing di tempat saya sendiri.saya nak ke shopping mall or beli barang dapur di ke gedung2 besar, orang Melayu,muslim,wanita memberi pandangan yang sangat sacarstic kepada saya.
tapi, saya cuba senyum & senyuman dapat di lihat melalui mata sahaja.

orang tahu menilai wanita berpurdah tidak boleh itu dan ini, tapi tahukah kami di layan sebegini oleh pihak yang kolot?

saya membaca buku mengenai etika pemakaian wanita muslim.
Islam tidak melarang umatnya untuk memakai pakaian apa pun, jika tidak ada unsur agama lain, untuk tidak bermegah.
saya ambil kira apa yang pernah di perkatan oleh salah seorang vlogger terkenal mengenai pemakaian orang Islam.
1. mengikut dress code ISLAM
2. selesa
3.fashionable.

saya bersetuju dgn plan tindakkan yang di sarankan oleh beliau.  Islam tidak pernah diskriminasi.
well, jangan kata " sape soh pakai purdah kalau nak fesyen2 ni"

untuk makluman sedara/i sekalian.pemakaian purdah ada sebab2 tertntu. berbeza mengikut  wanita.
1. menyembunyikan kecantikan & untuk yang berhak.
2. mendekatkan diri dengan Allah,melupakan kecantikan/perhiasan muka,.forget about make up.
3.permintaan suami untuk kecantikan untuk suami. 
4. dll.


cukup untuk saya simpulkan, meskipun anda tidak bertudung, bertudung , berjilbab atau berniqab.
pakai lah apa pakaian yang melambangkan anda wanita Islam & Islam itu harmoni.
jangan sempitkan pemikiran dengan pemikiran kolot.

nasihat saya, sebelum nak berkata merepek2.lebih baik anda kaji apa pandangan imam mazhab masing2 tentang isu purdah.


jawapan saya kpd momen2 di atas ;
1. "kalau makcik membaca lebihhhh sikit, makcik tahu tak yang imam as-syafie mewajibkan pengikutnya memakai purdah. kerana di katakan wajah itu aurat & mampu menarik minat lelaki?"
2. "ini negara Islam, menjadi hak saya untuk berpakaian dan mengikut etika pemakaian wanita Islam. tak pernah baca perlembagaan Malaysia ke? perkara 5."
3."kecantikan itu yang cuba disembunyikan, & kecantikan itu sementara"
4."saya bukan pengganas & saya seorang wanita yang mempunyai naluri wanita yang sayangkan kanak-kanak"


i think that's all.
lagi satu reminder saya buat orang yang kolot dengan wanita berpurdah.



jangan ingat daku menutupi wajahku,kerana aku hodoh atau aku berasal dari kampung.
tapi ingatlah.
aku wanita yang sudah lemas dengan maksiat dunia & ini adalah jalan yang aku pilih untuk melawan arus gelombang neraka untuk mencari cinta-Nya.
aku adalah wanita yang cuba untuk berjuang menutup auratku.
selagi kainku menutupi auratku dan mampu menyelamatkan lelaki penting dalam hidupku dari di ratah api neraka,
biarkanlah apa pakaian yang ku pakai selagi syariatku masih terjaga.
kerna Islam itu adalah cara hidup, bukan menyusah hidup.
jangan kau sangka dengan pemakaianku, aku ini orang yang tidak berpendidikan.
rendah diri untuk ku perkatakan, wanita berpurdah kini semuanya sudah berpendidikan tinggi.
sudah pandai berbicara dalam pelbagai bahasa.
hentikan pandangan hinamu kepada aku.
kerna aku juga manusia.

p/s: kami pakai baju berwarna untuk tidak menakutkan anak-anak kecil yang mendampingi kami & untuk memberitahu orang yang kolot bahawa Islam itu indah, tidak pernah diskriminasi.


when you please me, 1000 time people please you, so am i.
-aliahelmi-


5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. itu semua dugaan yg diberikan pada setiap hambaNYA. setiap manusia diuji dengan pelbagai cara masing2 _ALLAH ITU MAHA ADIL_

    p/s : nk tnya.. may tu baru masuk ISLAM seblum kenal aliah ke?
    just curious...

    ReplyDelete
  3. mei mrupakan Islam..ayh dia covert Islam..
    she born as Islam..but tak berapa arif agama..

    betul.dugaan bsr dlm nk tempuh hidup

    ReplyDelete
  4. google pasal purdah, trjumpa post ni:)
    alhamdulillah... syukur sbb akak kuat lawan smua dugaan tu.
    saya pun niqabis..
    dah 8 bulan...
    saya start pakai masa form 5... saya skola biasa, x ambek aliran agama pun..
    kat skola saya bukak.. kat luar saya pakai.
    mmg, kalau diikutkan, kdg2 kita rasa kita lemah... tpi, ALLAH kan ada? in shaa ALLAH, DIA akan bantu kita :')

    ReplyDelete

There was an error in this gadget