Thursday, March 31, 2011

KUNYIT yang GEDIK !!

salam..halo...
hari ni banyak betul adernaline dlm badan..hua3...nak type je kejenye..
haha...
kunyit gedik? APEKAH?? SIAPAKAH?? 

nak tawu? serius??....
actuarlly tu kucing laaa..
kucing kesayangan aku..1-1nye peneman ak dlm blik..teman ak lyn blog..haha...teman ak,dikala umi n abi bebel kt dlm rumah..haha...



yg tunggu dpn toilet ak,time ak mandi...bila ak bukak pintu,nmpak kunyit! 
"kunyit!! nape dok dpn bilik air kakak?? kita kan perempuan..semua sama jee...okie! Pi kuar,sibuk jeee..."
0_ov...kunyit cam pening je nak paham ayt aku..haha..

hari tu,kunyit kemain lagi tido sampai 2 jam! atas kusyen cantik umi!! hhaa...time tu hujan,ak sibuk type blog kesihatan n on9 facebuk! kejap2 dia guling sblh sni,kjp2 sblh sana...
eii,budak kecik ni..ak cubit perot tu kang..btw,ak suke usik kunyit..ye la,dia xde kwn...jd ak je lah bwt2 phm bhsa dia..haha..*plus,abi pon g sh.alam jumpe prof kt UITM. so hr tu kunyit 'PENAT' sbb xde kawan nk main2...nk gigit kaki..haha
dia tidur smpai terkuar lidah dia..hahaha...

* ni ha..dia sekor je conquer sofa tu..dah la sofa cantik..haha...

*hamik kau...dia jelir lidah time tido..haha..ak mrh,ak bukak lampu.."bgun2,dah 2 jam tido..nak bukak puasa dah ni"  haha..  =P  (yg bestnye,dia bgun betul2...xpyh di goncang...dia abgun sndiri) hehe...

"ape lah kau ni kunyit..buat malu kaum hawa je...tido smpai lidah keluar!"
hahaha...

bila ak amikpic,dia nyibuk nak masuk...

(abvious kan? pnyela mnyibuk...hahaha) gedik sgt kunyit ni..haha

hari tu,time BBQ kt rmh,ak ngn sorg kwn ni tga msk kt dapur..umi g manjung..cousin accident..ak tprangkap,sbb dah bjanji dgn kwn...so,time ak msk2 ngn kwn ni...si kunyit gesel2 dagu kt kaki kwn ak..ape lg,kwn ak pon takut n jerit..hahaha...
adoikh~

ape pon,korang msti ada haiwan peliharaan sndiri kan?

kt rmh ak..kalo kucing kami jmpe>msti ada kaitan dgn pkok..dlu ada kucing buang anak..*annk luar 'nikah' kot..dia buang kt pkokserai..abi amik anak tu..kasi nama kucing tu serai..yg ni,ak pndai2 kasi nama kunyit..hahaha...layan je lah!


kunyit pernah kentut..kat tepi ak..busuk nyeeee~ ak terus ckp>weh..."prempuan ada manners okie! x snonoh la kau ni"...haha..pas2,ak pon gelak time ak ckpkt kunyit..ape taknye..dia bwt muke x bslh lnsung..cesss~

mcm2 la kunyit ni..
btw,ak syg kunyit..
*ada kucing br kt rmh>nama dia garffiled...
=p

meow2...haha..tu je..


tc,until we meet again

l0ve,
aliahelmi

menjadi PEMANDU 4 flat.

salam.n hello..
hari ini,hari bertuah cu..nenek akhirnya dapat jugak lesen bawak kreta! yahu...
kelihatan nenek tgh joget2 suke..hehe...
*ei,nenek ni ape lah... =p

setelah telinga di 'abugen' oleh abi mnggunakan kuasa 'super saiya' nye..aku pon redha amik lesen dgn di paksa..kui3... gegeh~
ingat lagi,b4 ni cousinku sblh umi..dia nak bersalin...i mean,lg bbrapa mnggu due date nak brsalin.dia nak aku hantar dia gi hospital sbb suami dia kerja.dia mengandung anak sulong..
swear~ ak cuak..ak cakap "maaf lah kak,alia takde lesen kreta" .dlm hati brsalah thp gorila.sbbnye ak br je bg hati seorang new mother kecewa.dia brharap kat ak,tapi ak? hampes kelapa... hadoikh~
maaf sgt2...

tapi hari ni,berkat kesabaran telinga ak mndgr ceramah2 free dari abi dan umi..aku brjaya menamatkan ujian memandu ak dgn jayanya...sykur~ alhamdulillah..yah00!
-mood:joget dlm bilik- haha...

ingat lagi,time before amik ujian komputer..abi siap ckp "kalau failed,byr sndiri! buku dah la kamu mls baca!"
wosh~ sentap beb..haha...terus tiap mlm scara istiqamahnye ak mmbaca buku2 tu..ade 500 soalan..ak jwb smua dgn jayanye...*latih tubi..SPM pon x camni okie...dasyat kan? kui3...
before gi ceramah 5 jam,ak ingt terus ujian komputer...bila pnceramah tanye soalan,ak jwbbbbb je..
smua betul..da ak ingat time tu jugak ujian komputer...hahah..*ape lah alia ni...
(muka pnceramah tak puas ht,sbb ak je angkat tgn n jwb) bdk2 lain,senyap jek. haha...

rupanye,ujian komputer tu next week..hahaha...mcm2 citer bwk lesen ni..kelakar kot...

dgn accident ak mati enjin kt tgh jln laaa,slh masuk parking laa...naik bukit,trundur kbalakang laa....3 pnjuru,langgar line rr..hahaha...btw,special thanks to pakcik zam (pemilik kls mmandu di kg.sri kinta) sbb mgajar ak dgn jayanya...*pkcik ni pnye caller ringtone best tao..lagu Siam..haha...comel kan? hik3...

al kisah,ada la 1 hari tu..ak nak sgt bwk kreta..smua eksyen tak nak ajar ak..pura2 busy je...ak dgn tekad 1 Malaysia,bawak kreta sndirian! gileeee....pas2,ak p tingglkn hfon kt rmh...
cube teka,ape trjadi pas2?? teka cpt..ayuh...hahaha

*******
aku balik je,abi marah sgt222....kt dpn rmh...katanya..kalo accident sape nk btngjwb? itu ini lah..smua abi marah sbb RISAUKAN keselamatan ak act...tp entah cmne ak jd emosional,ak jwb mggeletar smbil ngis2..tp kalo org dgr,ingat ak mrh bapak ak..huhu..ampun kan kakak ye abi...huhu...ampun!
pas2,dkt 3 hr ak x borak ngn abi.ak sedih...sbb smua b4 ni tak mo ajar ak bwk kreta...sob..sob...~_~

finally~ *cer imaging lagu fergie..hehe...
hehehe...kartoon btol la ak ni..nak msukkan lagu plk..haha..sorry..br fun beb!  =p


ni ada crita nak share.. (tak habis2 nk share crita,kan? hehe)

syukur....td time ak tnggu turn nak dgr ceramah pgawai JPJ..ak nampak sekor anjing..anjing tu cam cacat kaki seblah..dia jalan kaki sblh x btol..kasihan sgt..ttibe timbul keinsafan dlm diri..hmm..dia masih kelihatan ceria n laju je bjalan....kalau ak di bg keadaan cacat cm2,apakah ak akan 'ceria' dan bjlan dgn laju?
astagfirullah..nazubillah~ entah2,ak jd hamba yg merungut2 kan? ish2...ak tak ckup kuat di uji cam 2...
pas2,cpt2 ak istighfar..takot kerana ak jd hamba yg kuat brsungut and x reti brsyukur..ish2...
ak brazam nak bwk kreta sbaik mgkin tadi..untuk ak dptkn lesen kreta..ak brsyukur dgn rezeki yg abi ada n support duit ak untuk bljr bwk kreta..syukur alhamdulillah~jd ak kne gunakan peluang ni dgn sbaik mngkin.

n now? at last...ak bjaya...huhu..syukur~


* ni lesen L hr tu....

 *tu diaaaa.....aliahelmi...lesen percubaan nya...
haha

*haaa..ni br betull.ketua pgawai JPJ yg brtgas tu sain>yg ak dah lulus....wah3...
alhamdulillah~
*alhamdulillah syukur nikmat kepada Tuhan yg membri rahmat..oo0ooo..(pls refer lagu filem P.Ramli..hehe)


ok,then..tu je...pkok pangkal.brusaha okie? jgn nakal2....jgn putus harapan...relax je...abag2 JPJ,smua baik2..even dorang st8 bg mrkh..haha...(we,pdahal ak td cuak gile kot..mgeletar je)..


oklag..bye2
wslm


l0ve,
aliahelmi

Tuesday, March 29, 2011

nak menjadi aliah yg lebih baik.

salam.
n hello to all.

nak tulis cerpen sikit tentang diri..minta izin ye,ank buat dlm versi cerpen.

"umi,nak kawin lah" aku saja bagi topik macam ini untuk ajak umi berborak dan bagi umi sikit geram lalu tersenyum.
"eleh,dengan siapa pulak nya? dulu cakap nak Asyraf Muslim..haha" umi saja je balas cmtu..kami pun gelak sakan kat dapur.waktu mustajab untuk aku mengusik umi,sambil masak2 untuk lunch.
"bukan apa,risau lah umi.sekarang ni makin banyak kes zina.dulu kat building near tempat kakak tu,ada orang buang anak dalam plastic bag! nauuzubillah.seram kot..dorang sangkut je plastik berisi bayi tu kat papan tanda jalan raya.tah ape-ape je.."
"iye? astagfirullah".umi balas.
"umi ,suka menantu yang macam mana? tahfiz Quran? doktor? ustaz? engineer? heheee..." siap pulak aku offer kat umi.
"amboi,mana-mana sahaja.janji tahu adab dalam Islam"
"nak yang tinggi dan hitam manis dan paling penting pandai dan Islamik! hua3"
"ape2 jela kakak oii" umi ketawa tengok bila aku cakap>kalau ramai sangat pinang,aku terima je semua....
hehe...
"biar lah pernikahan ini dapat mengelakkan kes zina,dapat jaga maruah keluarga,dan kasih sayang dapat di salurkan di jalan yang Allah redha" huhu..ak terus tutup topik perbincangan.


..........................................................................................................................

"kakak,bangun subuh.jom ke surau!" umi dah ketuk2 bilik.
kebetulan hari ni jam 5 aku dah bangun.niat nak brtahajud tercapai..selalu tak sempat.sbb malam ak tido lewat,hanya sempat solat hajat,solat taubat,solat istikarah (ehem2,sbb >tak tahu nak memilih laaa  =p)....
sebabnya syarat nak tahajud>kena tidur dulu.aku kalau dah tidur...haha....selagi langit gelap,jangan la nak wish aku bukak mata...hehehe......
"okey umi" ak terus bukak pintu bilik..then ke surau bersama umi dan abi.abang2 aku? hmm...wallahualam..
dalam kereta umi cakap "bagus kakak!"
ak senyum saja..
doa hati aku,hari-hari esok aku mampu lagi ke surau untuk jemaah subuh..anak jiran tetangga kami, budak sekolah rendah.jemaah di surau time subuh..pakai baju sekolah lagi.subhanallah~
dalam hati,sempat ak berdoa,"ya Allah,jodohkan aku dengan laki2 yg soleh dan kurniakan kami zuriat pnyejuk mata,baik akhlaknya"
*dgn Allah swt jgn nak berkira okie! Dia tak pernah berkira dgn kita..kan? jgn jd hamba yg teruk. nauzubillah~

.......................................................................................................................

kalau dulu lepas SPM,aku cuma solat hajat untuk dapatkan result SPM bagus2...tapi hari ini,aku ada matlamat.aku kena rajin beribadah.jangan bagi dalih,tapi kena berusaha lebih.bukan kerana 1 niat..tapi ikhlas,insyaAllah akan mengena dgn dugaan yg bakal mnimpa..jgn tunggu di timpa musibah je baru nak lebihkn waktu 'brdating' dengan Allah...sebab,anda betul2 confirm esok kita masih bernyawa? confirm ?? so,rajin2 la solat taubat.takut,nanti tak sempat. =) nauzubillah~

.............................................................................................................................

kalau dulu,asyik nak mintak itu ini...tapi hari ni,kalau aku berkeinginan nak ape2,aku brusaha kumpul duit sendiri dan beli.tak mahu jadi anak yg memerintah ibu bapa...ish2..nauzubillah~

..............................................................................................................................

kalau dulu ak tak kisah dgn baju..baju tak ttup pinggul tp setakat labuh lengan je.and ak pikir baju labuh dan jubah tu panasssssss n lemas!...namun,hari ni.....bila aku pakai,ak rasa sejuk bdn...sbb,kenapa lah aku nak berkira sangat dengan baju2 labuh? apa ak permainkan azab2 yg Allah sediakan di neraka? masyaAllah... mohon di jauhkan dlm diri...semoga dengan menjaga aurat,insyaAllah aku mampu menjaga maruahku sebagai muslimah solehah,insyaAllah...
biar la laki2 yg menikah dgn aku berasa untung! kerana dpat melihat diriku,tanpa perlu 'share' dgn laki2 lain. jaga permata diri ku untuk laki yg ingin menikahi ku kelak..insyaAllah....

..................................................................................................................................

kalau dulu asyik mintk ke sana sini...ada 'drebar'...tapi kini dah ada lesen..boleh bwk kereta untuk bwk sendiri n berdikari...syukur alhamdulillah~
penat ghupernye bwk kreta ni.hahaha...adoi~
tp i pndai drift skrg..best tak? haha..x maw bwt kat jalan biasa..tp kat sepang boleh rr...heheheee


so..bnyk lagi nak kongsi....

nanti smbung ye..tgn da penat tulis..hehe...



insyaAllah,harapan nk jd anak solehah pyejuk mata umi n abi...amin~

Monday, March 28, 2011

cinta si tukang masak. *part time


salam..
hari ni dpt memasak ..hehe..biasalah hr2 lain,busy sgt .kls memandu,buku2 yg belum habis di baca.kadang2 tolong umi potong sayur je...huhu..adoi~  0_ov 
ape nak jadi ni aliaaaa oii..
*kwn2 kampus suka dgr bila alia sibuk msk itu ini,bee hun sup,nasi aym,aym msk merah,aym msk lemak cili api,ikan pari asam pedas,ayam kurma,ayam kari..ikan msk tiga rasa...masyaAllah,,tringat dulu2..hehe..kalo msk,semua nk di jamunya..ye lah,dah trbiasa...mkn itu ingat pd org2 di sekeliling..
pernah last year,buat bisnes nasi lemak lagi tu...time weekends..buat sorang2 plk tu..huhu... penat2 jugak,tapi alhamdulillah,buat tambah2 duit poket..huhu.. 

hari ni msk best2 sikit..hehe..sbb abi tak mahu beli ayam.hehe..katanya ayam skrg peniaga sibuk naik2 kan harga,tunggu harga terkawal.lgpon,makan ikan lebih bagus.  =)

hari ni,masak ikan kembung ngn sambal merah.
tad.tada.tadaaaaa.....



then masak sayur ngn fish ball...




syukur alhamdulillah~


ikutkan hati,nak msk best2 lagi.tapi takda bahan mentahnya..takpe2.nt balik sh.alam masak puas2 ye aliahelmi uiii...
okey b0s! huhu..

sem baru akan bukak,so...alia akan balik ke rumah sewa di sh alam..sudah 3 bulan bayar sewa tp x duduk pon..abi sikit mrh dgn sikap mmbazir ni..huhu..maaf ye abi.
CGPA akan cuba di kejar sebaik-baik yg mungkin n konsisten >seperti sem 1st dlu 3.0...akan ku kejar semula...
plus,harapnya..kereta kancil dpt di pandu ke sh alam..senang nk brgerak.duit bus pon mahal skrg ni. rm50 sebulan.padahal,kalo naik kreta takda la jauh.tapi yg memisahkan rumah sewa dgn kampus tu jln besar dan sunyi.risau dgn kselamatan diri ni.
lagipun,sem akan habis june ini.harap2 semua berjalan lancar.

next journey?
insyaAllah,Mesir menjadi pilihan hati.


pesan alia kpd pihak yg brkenaan>jgn selalu brjanji sgt.takut nanti mati dgn janji sndiri.
"teramat besar kebencian Allah apabila kamu mengatakan apa yg tidak kamu lakukan."
jauhilah zina,dan balik pada asas Islam yg sbnar.kerana,takutkan Allah itu lebih hebat dari takutkan yg lain2,perlu brmusyawarah dlm setiap hal yg trjadi dan jika perlu minta la bantuan dr mereka yg lebih arif tntg agama ,agar kekusutan ini dpt di atasi.


wallahualam.
sekian.

Saturday, March 26, 2011

Tips Pilih ISTERI



salam.
hari ni,nak berkongsi tips-tips memilih calon isteri,lantas calon yang paling pantas menjadi ibu kepada anak-anak kalian.InsyaAllah.semoga ia menjadi panduan untuk teman2...yg dah get ready untuk menikah.
ni bukan dari saya,tapi ini nasihat dan panduan yg saya peroleh dari kaum ibu-ibu.al maklumlah.cuti sem yg 'secara tak sengaja' ini,buat sy lebih aktif dgn program masyarakat di kwsn perumahan,lantas berjumpa dan berborak dgn makcik2 di sini. huhu..makcik2 ni comel la...sbb besar betul harapan dorang >nak menantu mcmitu lah,ini lah..huhu...comel seyh~

ciri2nya :
1.pagi-pagi sesudah subuh,sudah mandi dan bangun dan membuat aktiviti.
2.rajin mengikuti majlis kenduri kendara tanpa rungutan.
3.menjaga kebersihan toilet /kamar mandi yg di gunakan anak gadis itu.
4.masuk ke dapur dengan senang hati tanpa di paksa.
5.membasuh pinggan2 kotor di sinki dapur.
6.rela megangkat sampah busuk,berulat tanpa sedikitpun menuntup hidungnya atau geli.
7.jika makan,tidak gelojoh dan tidak merungut jika makanannya serba sederhana.
8.gemar memakan sayur-sayuran dan buah-buahan serta makanan berkhasiat.
9.memakai pakaian yang menutup aurat mengikut panduan Islam serta cantik.
10.sentiasa mencintai ilmu,sentiasa takut pada Allah dan sentiasa mencintai rasulnya.



sebab2nya :
1.beliau bisa bangun mengejutkan si suami untuk menunaikan solat subuh,malah anak-anak juga akan di ajar untuk solat subuh berjemaah.serta bersiap sedia menyediakan sarapan sebelum suami dan anak-anak keluar dari rumah atas urusan harian.

2.menanam nilai saling membantu dan menghormati jiran tetangga.serta yakin dapat mengeratkan ukhwah antara muslimat.

3.mencerminkan gadis ini seorang yang peka dengan kebersihan diri,bermula dengan kamar mandi mahupun toilet.dengan ini,beliau akan memastikan kamar mandi tempatt yang bersih dan selamat untuk keluarganya. dan dia tidak senang dengan kekotoran,meskipun tempat itu bermula dari toilet dan kamar mandi.
*perlu ada baju khusus untuk mandi,kain batik atau baju pendek untuk mandi,lambang wanita ini menjaga 
adab,meskipun di dalam tempat yang tertutup.

4.di saat suami dan anak-anak pulang pada waktu tengah hari,si isteri dengan senang hati,tanpa di paksa memasak lauk pauk untuk santapan keluarga.air tangan masak-masak ini dapat mengukuhkan lagi hubungan kekeluargaan,malah si isteri prihatin dengan kesihatan keluarga.memasak makanan yang berkhasiat. menjana kelansunggan ummah~

5.agar si isteri sentiasa menjaga kebersihan dapur,jangan sampai di tegur suami kerana tidak menjaga 'kawasan pemerintahan' sendiri.yakni dapur.dengan mencuci pinggan dengan bersih,keluarga akan terhindar dari sakit-sakit.

6.supaya nanti,jika anak-anak,suami,mertua,mahupun ibu bapa si gadis di timpa musibah.si gadis tidak merungut dan berasa geli ketika sesi menjagaanya.sebagai contoh pesakit Diabetes,kulit kaki akan rosak, mengeluarkan bau yang tidak enak.jika luka tidak di cuci dengan bersih,bau akan membuatkan tekak mahu sahaja muntah-muntah.dan jika berulat sekali pun,si isteri tidak kekok menguruskannya kerana tidak merasa geli,malah lebih sifat empati dalam diri.subhanallah~
7.jika si suami tidak beroleh rezeki yang lumayan pada bulan tertentu,isteri tidak terus menyalahkan suami, malah akan tetap redha dan bersyukur dengan rezeki yang ada.malah,memuliakan pemakanan suami dan anak-anak.kerana itulah di panggil ibu yang sejati,wanita yang solehah,penyejuk mata suami.

8.supaya kelak,beliau dapat mengajar anak-anak kita memakan makanan yang berkhasiat malah mampu menjana zuriat yang berkualiti untuk keluarga yang sakinah,mawardah wa rahmah.
Alhamdulillah~

9.supaya,ketika ketidak adaan kita (suami) di rumah ,isteri dapat menjaga auratnya,maruahnya yakni farajnya. serta,jikalau si isteri memakai pakaian yang mampu membuatkan lelaki lain naik syahwat terhadapnya, maka suami nya tidak akan dapat mencium bau syurga.kerana perlunya suami perlu mengajar isteri menjaga auratnya. aurat hanya pada muhrim dan suaminya sahaja.cantik,supaya suami bergembira dengan kecantikan isterinya,dan kecantikan itu hanya untuk tatapan si suami.*refer aurat antara muhrim dan suami,sesama muslim dan lain2.

 -sekadar hiasan,pelakon dr Indonesia ni,cantik...=)  -

*ciri yang tidak patut di pakai oleh seorang muslimah.

10.kerana sebaik-baik manusia,manusia yang mencintai ilmu.dan jika si gadis yang ingin di nikahi takut pada Allah,dan cinta pada rasul.insyaAllah,beliau akan mendidik zuriat-zuriatnya untuk lebih sayangkan Islam.


wallahualam.

cinta itu tidak salah ya rakan-rakan.tapi pengendalian cinta oleh pecinta-pencinta yang ada terhadap cinta itu, yang membuatkan cinta itu salah.
cinta tanpa alas yang HALAL,tidak di sukai Allah.makanya,si laki2 atau wanita yang saling mencintai perlu takut dengan azab Allah,jika percintaan mereka itu boleh mendorong mereka ke arah zina yakni tanpa ikatan yang sah.nauzubillah.
sebaiknya berkhitbah atau menikah.










*auuuw...nak nikah ler...excited tgok pic  kawin ni..huhu



wallahualam.
kepada gadis2,selamat menjadi wanita solehah pilihan ibu-ibu mertua ya.insyaAllah.


alia tingglkan pembaca dengan lagu ini.semoga gembira.harap2 entry kali ini,boleh mengukir senyuman di bibir kalian.Allah rahmati kalian.~





l0ve,
aliahelmi

Tuesday, March 22, 2011

surat cintaku pada-Mu

salam.
hari yg indah ini,alia nak berkongsi tentang cinta alia.
in other words,nota2 rindu alia untk _______.
hehe..
nota rindu untuk si Dia.
=)


bismillahirahmanirrahim,

malam-malam cuti semester yang tak di undang begitu lama ini,membuatkan alia lebih mengenali si Dia.
acap kali,Dia datang dalam setiap hembusan nafas alia.
terima kasih kerana sudi menitipkan rasa rindu ini dalam diri alia.

meskipun hari-hari alia kelihatan membosankan,syukur alhamdulillah.alia dapat merasai cinta-Nya,terasa makin dekat,makin hampir dengan hati.

malam,beganti malam.alia gembira bagaikan menari-nari di awangan.dapat berdua bersama-Nya.
merintih,merayu,melepaskan perasaan sedih,berkongsi cerita sedih dan sekaligus melestarikan lagi rasa rindu kepada-Nya.

kepada Kau ya Rabb,sesungguhnya malam-malamku sangat indah,tatkala hati ini di rundum pilu dan derita yang mendatang menjengah diri yg kerdil ini,Kau sudi mendengar-Nya tanpa ada sebarang prejudis. malah kau terbangkan mimpi yang baik-baik agar aku tabah menghadapinya.jiwa kecil ku ni menangis,meronta,meraung memohon Kau ampuni dosa masa silam ku.dosa kerana sering lupakan -Mu.ke khilafan ku selama ini.kini,dalam setiap degupan jantungku ini,aku gembira kerana jiwa ku terisi dengan rindu dan cinta yang hakiki untuk-Mu.

tatkala mentari datang,mungkin cintaku seperti kabus pagi di gunung-ganang.tiap bait-bait cinta tidak dapat ku ungkap kerana malu.malu dengan mereka yg mendengar.maafkan aku Ya Rahman..namun,jau di lubuk hati ni,aku sangat malu dengan-Mu.ampunkan aku ya Hakim.nilai manusia hina sepertiku yang sedang berlajat bertatih mencari redha-Mu.malam yang bening,aku jadikan tempat yang aman untuk ku meraih cinta-Mu ya Jabbar.

dii kala manusia lain di henyak mimpi-mimpi indah,aku berharap dengan menahan nafsu tidur sebentar dapat mengeratkan hubungan antara kita Ya-Rahim.Kau adalah yang terhebat,sentiasa mendengar pemintaan ku setiap hari,hari berulang hari.sudah menjadi resam manusia,sikapnya yg sering meminta,meminta,meminta dan meminta.

lantas,ku berharap cahaya bintang dan bulan dapat menjadi kilauan kasih sayang antara aku sbg hamba-Mu kepada Sang Pencipta langit dan bumi.aku mohon Ya Hafiz,Kau sinarilah diri ku dengan amalan soleh.agar aku boleh menjadi wanita solehah penyejuk mata kedua ibubapaku,keluargaku,teman-temanku,dan mereka yang sentiasa mendampingiku.dan jika di beri suami kelak,jadikan aku juga sebagai penyejuk mata suami ,ku pohon ya Allah.


Ya Hadi,jika kau sudi titipkan rasa bahagia buat diriku.kumohon,Kau titipkan juga titisan demi titisan rindu buat mereka yang mengenaliku.Kau zahirkan lah rasa kecintaan mereka pada-Mu,di samping Kau lukiskan rasa cinta mereka kepada apa yang mereka cintakan.dan ku mohon agar cinta itu di lunaskan pada jalan yang betul Ya Allah.

semoga cinta kita sentiasa utuh,tidak pudar di telan Tsunami mahupun angin radiasi nuklear. ;)
jangan Kau pesongkan hatiku setelah Kau limpah kesemua nikmat ini.

semoga keberkatan ini,dapat di rasai bersama teman-teman yang lain umpama mini kafe 'cinta bakso' abudullah khairul Azam dalam karya Habiburrahman dalam novel Ketika Cinta Bertasbih.


akan ku cuba tingkatkan lagi ayat cinta ini di samping melaksanakan tugasku sebagai hamba yang konsisten. impianku kan mahu jadi hamba yang mendapat CGPA 4.0. ;)
ku mohon limpah rahmat-Mu pelihara lah daku.syukur atas nikmat mata dan bulu mata,hidung dan bulu-bulu hidung,tangan dan kaki serta semuanya sekali. =.=

sekian,infinity titsan hujan ku gambarkan tanda terima kasih ku atas kesudianmu mendengar ayat-ayat cintaku.

yang mencintai-Mu,
hamba-Mu yg comot ini.
(nuraliah binti Helmi)


22/3/2011. 5.33pm

Wednesday, March 16, 2011

MERTUA vs MENANTU

 salam..
hasil pemintaan teman skola named addy.nk i wrtite something about this..

k,ni story hasil rekaan melalut sy. weee~

"assalamualaikum,syg ada kat mana tu? syg busy ke? abang nk ckp sikit ni..." man menalifon isterinya lya.
"waalaikumusalam,ye abg.ayg takda la busy sgt.ayang kt CID dkt IPD KL.ni pun baru hbis meeting.kenapa abng?", aku sperti mmbuat laporan pulak! hehe..

kebetulan,ak berkerja sbg doktor bedah mayat di jbatan forensik ,sekarang aku ada taklimat tntg kes bunuh teman wanita yg sensasi kt Tv skrg ni.
CID? criminal investigation dpt.n IPD? polis pnye dpt.hehe..so,fhm x?
-yes,finally ak bwt jgk watak diri sndiri...-  =p

"hmm..abg nk ingatkan esok kita balik kampung mak sama2 ye.lusa hari lahir mak." man mmberitahu.means esok after office hours kami akan ke sabak bernam. =(
"oh ye ka? hmm..tapi abg,mak suka i ke? hmm..." kalau dah tajuk pbincgn cm serius..xde lg ayat ayg2,abg2...okie! haha..
"sayang,jgn cmni.ok? insyaAllah takda ape2.jgn lupa ookie? mlm nt kita kemas bj same2 ye.btw,jgn lupa jaga diri tu. awk tu dah lah 'bawak org'! hehe"
"ok,hmm.okey bos,i will tke of our baby...abg,ayang tpksa letak phone..ada check up kt bilik mayat.nk bwt pngecaman mayat.nanti mlm kita borak lg. ayg balik awl hr ni.miss u"
"bye,i love you.tc baby..miss u t00"...terus ak tekan button end call. lalu i said>i love u t00.  >.<

*****************************************************
"abang,are you sure..we are going back tommorow?"
"hmmmmmm" nada man dgn blagu2..
"tapi abg...."
"dah,dah..takde tapi2.jgn lupa bawak baju kita nikah dlu.baju tu cantik.sesuai time kita pkai masa mjlis doa selamat birrthday mak nanti".
"aish,mngada2..nak kwin lagi ke encik man ui..gatai! hek3"
"aah..bole tak cik lya? " smbil mngenyitkn mata kat ak.
"bole2,bg ayang ikat kaki abg kt dapur guna rantai besi.hehe"
terus hidung ak dicubit manja. huhu..

actuarlly,aku bukan lah bergaduh.cuma sedikit dingin dgn mak..mak mertua ku.
sbbnya,dulu masa majlis weeding kami.ak pesan pada man yg ak tak mahu ada pelamin.hmm..tak manis la..lagipun,membazir plus Islam tak galakkan pun.kebetulan,wedding kami sekaligus.kami pilih antara ipoh dgn sbak bernam.city yg paling tgh ialah teluk intan.so kami buat di situ shj.  =)

"mak rasa mak nak letak pelamin la kat situ nanti." bakal mak mertua aku memberi idea.
"maaf ya mak,tapi lya rasa tak perlu kot.semalam lya ada survey hrga.mahal jugak." ak taku2 nak suarakan pndpt lalu ak senyum.
"umi dan abi setuju,kita jimat duit tu.boleh save dkt jamuan,kan?" abi memberi idea.
semua menganguk setuju.
terus bakal mak mertua ak tarik muka.
masa itu,kami ber enam buat perbincangan di restoran sekitar KL.maklumlah kami kerja di KL.jadi tiada masa sangat untuk ke kampung halaman masing-masing untuk berbincang.

aku hanya trsenyum kelat pada man.
esoknya man talifon ak,katanya emak makan hati dgn sikap ak.
pergh...ak rasa bslh sgt ni..bukan apa,benda yg tak harus,tak perlu buat.sbb,membazir..membazirkn amalan syaitan.ak hanya diam shj.majlis perkahwinan kami kian terasa debarannya.lagi 3 minggu je..
aku mohon man mmberi pnjelasan scara baik kpd mak.agar mak tak slh fhm.

alhamdulillah,mjlis bjln lancar.kami tak buat pun pelamin2 tu.kami gantikan dgn menu msakan dr perak dan negeri sembilan.al maklum lah,ak ni asal perak.n man asal sbnr kat negeri smbilan.
jadi,menu negeri ni kami bawa ke kenduri.selain goodies untuk tetamu.
ak rasa,almost 8 thousand people yg dtg wedding kami.ye lah,kwn2 cikgu mertua ak..then kwn2 bisnes umi n abi,kwn2 ak,kwn2 adik bardik ak,jiran2 kami...saudara mara lgi..
menu masak lemak cili api,dan sambal tempoyak turut menghias meja buffet tetamu.

bus kami sewa untuk saudara mara yg datang dr Johor,selangor,negeri sembilan,sabak bernam.plus kami siap sediakan penginapan untk mereka semua.tambahan pula kami pilih tarikh wedding pada 22 december,jatuh pada tarikh lahir man.kebetulan time cuti sekolah,hari sabtu. ptg semalam,kami keluarga besar brgotong royong mnyediakan jamuan untk kenduri dan sempat mmberi persoanl touch untuk dewan yg kami sewa untk kenduri..dan malam semalam,ak sah mnjadi isteri man..bersaksikan teman2,saudara mara,dan jiran2 yg sudi mluangkan masa untk hadir.meskipun penat setelah datang jauh dr negeri masing2.
abang-abangku menjadi saksi,abi menjadi wali.semua tlh di susun indah.alhamdulillah ringkas dan meriah.
semua gembira.mlm itu,kami semua makan smbil bersimpuh di atas lantai...takda kerusi2 smua ni.esok br pihak pnyewa krusi n meja dtg untk setting.

opsss,lupa..man ni anak tunggl..so xde sape nk jd saksi die..sibuk jep! hehe..cuma mak dgn abah ada teman kami.dan saudara mara sblh kluarga mertua turut hadir.
umi-johor
abi-selangor
abah-n.sembilan
mak-sabak bernam.

itu tahun lps..hmm..tahun ni,rupa2nya mak masih lagi terasa hati.puas aku pujuk dgn sms mohon maaf,surat...sbbnya,ak tak pndai nak pujuk sgt.huhu..*patot la man ckp>ak ni jnis x romantic! huuhu..

lagi sejam setgh,kami akan smpai sabak bernam.hmm..ak drive,sebab man kata dia mengantuk. alololo..comelnye die tidur kt sblh,siap bdengkur! tapi tak kuat la..heheee..
man bkerja sbg penasihat perubatan di syrkt farmasi di KL as pharmacist..

5 min sebelum smpai,ak kejutkan suami ak yg makin kuat bdengkur ni untuk bangun..
man senyum je..tak mgaku yg dia brdengkur..hesh! haha

ak parkir kreta di dpn rmh mak dan abah.
selepas brsalaman dan beg baju di bawa keluar.aku terus bantu mak di dapur untuk sediakan makan malam.
usai ak dan man solat berjemaah dan berdoa,kami terus ke dapur.mnghidang lauk2 untk dinner. =)
selesai makan bersama-sama..mak kata ak makin gemuk.hehe...man ckp ak kuat mkn ! cess~ sgaje je kan nk kene kn ak..ish2..ak snyum2 je..kami diam je tntg brita khamilan ak.hehe..

kami berborak di ruang tamu.abah terus ke meja ruang tamu,menanda soalan budak2 sekolah. oh,abah pemeriksa kertas periksa bdk SPM. begitu juga mak.aku dan man menonton TV.sambil bergurau diam2..malu dengan mak abah,kalau dorang dgr..hik3..

tepat jam 12,kami berdua ke arah mak dan wish birthday mak...hehe..mak sedikit tkejut dan gembira. kami mndoakan mak sihat sntiasa,makin cantik dan smoga Allah rahmati mak.
ak juga sempat memohon maaf kpd mak sbb kecilkan hati mak.
mak cakp "tak pa.mak okey je"
man mnyampuk>mak esok man nak kasi mak hadiah paling best!
"hesh,dah tua2 nk ksi hdiah ape lg??"...
hehe..kami gelak besar mndgr jwpn mak..huhu..

selesai ucapan hari lahir,kami masuk tidur.

esoknya,bberapa jiran tetangga kami jmput untk bacaan doa selamat untk hari lahir mak.
pagi2 tadi,aku dan man ke pasar.membeli barang untuk masak.sementara mak dan abah pergi berjongging.
selepas balik,ak terus mnggunakan 'kuasa vito' mnyuruh man buat kerja itu ini.ye lah,nk buat sorg2 tak larat..makin cungap2 ak bnafas..huh! ni anak umi ni,bg umi penat ye...siap la die nt...huhu... =)
kami masak lauk ikan keli msak smbal,dan lauk msk lemak cili api.tak lupa juga..ak sempat membuat kek coklat..well,ak mmng pro buat kek..hehe..
mcm tak prcaya je,tghari smua dah siap di msk.
mak abah tadi ada talifon,mereka ke rumah atok.untuk kemas2 dan lawat atok.then bawak atok balik ke rumah.mereka makanlunch di sana..
mak n abah ni mesti ingt kami nk b-2-2an kan?sengaja balik lewat2,spya kami boleh 'bmesra!' amboiii.
xda maknanye..ak tgh mual2 lgi ni..hik3.
 jam 5,man sempat mengajak jiran tetangga dtg ke rumah lps Isya' untk majlis hari lahir untuk mak..
jam 6 ptg,aku dan man dah mula bersiap2 untuk solat mghrib dan mnyusun atur rumah untuk majlis.
kebetulan,mak dan abah balik bersama atok.mak terkejut.kami hnya sengih2 je...hehe.."suprise mak!"
mak asyik urut2 dada nya,tekejut! hehe..
lekas2 kami minta mak dan abah untk brsiap.
aku dan man senyum.rasa mcm smbut birthday kwn je..siap suprise2..hehe.
usai majlis,man sempat berbisik pada mak..
"mak,lya dah pregnant! t mak dapat cucu akhir thn ni...hehe"
mak kelihatan terkejut dan senyum je.. "alhamdulillah".
aku masih di dapur,mencuci pinggan dan mangkuk.
"ha,kne jaga cucu mak yg sorang tu..ingat! jgn bg die bwt keje brt2!"
"mak,bukan sorag tau cucu mak tu...tapi dua!kembar..hehee"
"ye ke? ya Allah..alhamdulillah"
abah yg dari td mndgr je,turut trsenyum gembira.


......
ok fine..i x taw nk bwt ending cmne..haha...
bye2..enjoy!

Monday, March 7, 2011

THE POWER of DOA

salam..
pagi-pagi ni alia nak kongsi pasal berdoa...DOA itu senjata mukmin..
waw!
Malaikat turut mendoakan kita sekiranya kita memenuhi bberapa kriteria...

firman Allah di dalam al-Quran;

A186
Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. (Al-Baqarah 2:186)

kuasa doa ini,mampu menjadikan kita lebih bertambah taqwa kpd Allah..taqwa=takut...
berdoalah kita kpd Allah jika doa itu membabitkan hati dan perasaan manusia..kerana Allah Maha Membolak balikan hati manusia..jadi gunakan lah 'kuasa' doa ini,selain usaha kuat turut kita lakukan.

khamis mlm jumaat yg lps,alia berkesempatan untuk mndengar ceramah ustaz  Yasruddin,di surau An-Najmi di tmn prumahan alia..




kata ustaz;
"Allah sangat sayang akan hamba-Nya yg suka berdoa.kerana dgn berdoa itu membuatkn hubungan kita dengan Allah lebih intim.selain itu para malaikat sangat menyanjungi manusia yg gemar berdoa,malah para malaikat turut mendoakan kita sekiranya ;

1.muslim yg tidur dalam keadaan bersuci.
2.muslim yg sedang menunggu waktu solat *ada pendapat mengatakan in between azan dan iqamat
3.muslim yg berada di saff hadapan ketika solat berjemaah
4.muslim yg menyambungkan saff yg rompang/kosong.
5.muslim yg meng-amin kan ketika imam selesai membaca Al-fatihah dalam rakaat pertama & kedua bg solat subuh,maghrib,isya ataupun mana2 solat yg imam membaca Al-fatihah dgn kuat. =)
6.muslim yg gemar duduk di tempat solat sebelum dia pergi ke tempat lain atas urusan kerja.
7.muslim yg melakukan solat SUBUH dan ASAR secara BERJEMAAH.. wow! best2!!
-yakni,malaikat yg melakukan tugasan harian mereka akan tukar 'shift',lalau membawa amalan itu/doa itu untuk di tunjukkan kepada Allah..subhanallah~
8.muslim yg menginfakkan hartanya di jalan Allah.meskipun nilainya sekecil-kecil debu.subhanallah..Allahuakbar!
9.muslim yg mendoakan saudara se-muslimnya tnpa di ketahui oleh saudara se-muslim nya itu.  =)
10.muslim yg berdoa ketika bersahur.doa yang paling di sukai Allah,kerana muslim ini sedang niat yg kuat untuk berpuasa.
11.muslim yg sedang menziarahi orang yg sedang sakit.
12.muslim yg sedang mengajak kebaikan kpd saudaranya yg lain.


ustaz jugak pesan,alia akan ingt dalam kpale ni...die cakap> rebut lah peluang ini supaya kita tidak menjadi 'muflis' di hadapan Allah kelak *akhirat nanti..





harap entry ni dpt menambahkn lagi ilmu kalian semua.
semoga doa kita di terima Allah,selain malaikat turut mendoakan kita juga..
=)



til we meet again.



l0ve,
aliahelmi


Saturday, March 5, 2011

saya putih,awak hitam.

salam.
hmmm..membesar dalam kelompok berbilang masyarakat,membuatkan saya lebih menghargai makna hidup ini. kawan-kawan dari pelbagai bangsa.India,Cina,Sikh,kaum Iban and many more..we love each other. sharing is loving!
tajuk hari ni lain sikit...saya putih,awak hitam tapi kita serupa.hehehe

semalan berkesempatan melihat kepetahan pendakwah cilik dalam rancangan terbitan RTM.
rancangan ADIK-ADIKKU.
tajuk yang menarik perhatian alia semalan ialah pidato dari adik brnama Jannati dan adik Isma..
tajuk adik Jannati,"di bawah 1 bumbung",adik Isma pulak "kita serupa".mereka bercerita mengenai sekolah,rumah,bumi,kepelbagaian kaum,erti syukur...dan ciptaan Allah swt..
teknik penceritaan sangat simple..tapi>memukau penonton...subhanallah~
cara dia menarik perhatian penonton sangat comel.hehe..
tahniah adik.adik buat akak kagum dengan kesungguhan adik-adik semua untuk jadi pendakwah.
alhamdulillah..~mumtaz adik2!!


**********
anak-anak ibarat kain kanvas yg putih,ibu bapa lah pencorak,artist ,pelukis kpd 'kain kanvas' ni untuk mendapat 'corak' yg telah di gariskan oleh Islam.
**********


i already being their viewer since season 1.juara season 1,milik adik wajih dari negeri Sembilan.
subhannallah..bakat dia,hebat...boleh jadi icon untuk adik-adik yg sebaya nya.
meh kita tengok video adik Wajih >FINAL.


*hebat kan? tak percaya betul rasanya.mereka sgt berbakat!!


bagi alia,rancangan sebegini perlu publisiti yg besar-besaran..promosi secara MEGA untuk dakwah.
pendakwah sebegini lah perlu di taja...bukannya hiburan melalaikan di jadikan 'snek' harian kita dan mendapat tajaan besar-besaran!
tetapi pengisian rohani lah perlu jadi 'makanan' kita setiap waktu..  =)

adik-adik macam ini lah kita PATUT didik jadi pendakwah...bukannya didik pandai berkaroke jeee...
bg something that bermanfaat untuk dia,bekalan untuk adik-adik ni.
mereka lah peneraju negara kita di masa hadapan nanti.InsyaAllah...

firman Allah swt ;

A104
Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya. (A-li'Imraan 3:104)

hmm..rumah alia tiada ASTRO..so,alia tak berkesempatan untuk menonton rancangan IMAM MUDA.
btw,alia punya WIFI paling laju dekat rumah.hehe..so,alia tengok through youtube aje..
hehe..pencarian imam muda dalam kalangan anak muda lelaki Islam di Malaysia ini sangat di terima baik oleh semua peringkat masyarakat. hinggakan mendapat perhatian media BBC,mahupun Al-Jazeera...wow!
subhanallah~
seronok sangat..huhu...tahniah kpd semua peserta IMAM MUDA season 1.
kalian sangat berbakat>jadi berbakti lah pada muslim di tempat anda.semoga Allah rahmati kalian semua.


bagi kita,muslim-muslim..kita serupa.tak kira lah mata sepet ke,mata bulat ke,mata petak ke! opsss..hehe..mne de..kita kulit hitam ke,putih ke..sama sahaja kan..
kita rambut lurus ke,beralun ke,hitam ke blonde ke,PINK ke,AFRO ke..hehe..
kita tetap saudara muslim..kan??tiada yg beza..smua sama di mata Allah..
hhmmmm..
cuba kita ambil contoh ketika ibadat hajji...semua tiada beza,kain ihram.kita sama,1 misi yakni memohon pengampunan Allah..

oklah,alia tinggalkn korang dengan lagu RABBANI...
hope u like it..



til we meet again.
ALLAH HAFIZ.
*jadi lah pendakwah secara kecil2 lan tetapi konsisten untuk kelansungan ummah~


l0ve,
aliahelmi


Tuesday, March 1, 2011

percintaanku bersama buku

salam..
syukur alhamdulillah..masih ada masa update blog ni..
syukur..
cuti yang panjang ni,alhamdulillah.alia ada kesempatan baca banyak buku..
seronok sgt.
alia dapat tengok orang bukan Melayu,meraka bawak anak-anak mereka untuk bersantai dikedai buku!!
sampai bersila,bersimpuh adik-adik tu baca buku..
subhanallah...
patut lah nabi Muhammad ada berpesan;
"tuntut lah ilmu dr buaian hingga ke liang lahad"
"menuntut ilmu biar sampai ke negeri China"
kita sewarjarnya menanam sikap cinta akan buku melebihi segalanya.
tak rugi pon..hehe

kenapa membaca?
meh kita flash back balik kisah Nabi Muhammad saw terima wahyu yg pertama...
Allah menyuruh baginda untuk membaca kan???
so..you can see it now.bahawa>membaca itu penting dalam kehidupan.



*buku ni sempat alia beli this month..hrp buku ni dapat mengisi jiwa alia..
tajuk dia best! huhu

firman Allah swt dlm al-Quran ;
A247
Dan Nabi mereka pula berkata kepada mereka: "Bahawasanya Allah telah melantik Talut menjadi raja bagi kamu. Mereka menjawab: "Bagaimana dia mendapat kuasa memerintah kami sedang kami lebih berhak dengan kuasa pemerintahan itu daripadanya, dan ia pula tidak diberi keluasan harta kekayaan?" Nabi mereka berkata:" Sesungguhnya Allah telah memilihnya (Talut) menjadi raja kamu, dan telah mengurniakannya kelebihan dalam lapangan ilmu pengetahuan dan kegagahan tubuh badan". Dan (ingatlah), Allah jualah yang memberikan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah Maha Luas (rahmatNya dan pengurniaanNya), lagi meliputi ilmuNya. (Al-Baqarah 2:247)

*banyak buku2 dulu yg tak habis baca..
buku yg paling best>novel sinergi by hilal asyraf
netb00k,
petua segala petua
HP series
buku belajar bahasa Arab
MUET
jokes n riddles..
*buku ni tak sempat beli.insyaAllah lain hari alia beli ye..  =)

di harap ibubapa dapat mengisi masa anak-anak dgn ilmu.
ilmu adalah segalanya.

latest book yg alia beli.










ni ada lagu RABBANI,apa yg kau tahu;
best 000ooo




til we meet again.
ALLAH HAFIZ


l0ve,
aliahelmi


There was an error in this gadget