Monday, June 27, 2011

isu tudung dengan sampai seru.

salam n hye buddies..



today going to write about IKHLAS... bukan tentang jejaka bernama ikhlas or,takaful ikhlas. hehe...
bcakap tentang ikhlas, ada kwn2 rumah bg tengok video lawakKING yg tgh famous di kaca TV.
ada salah 1 group yg berbicara tentang isu IKHLAS dlm bersedekah.
 bagus kumpulan tu. sbb dia mndidik msyrkt tentang pentingnya ikhlas dlm mlakukan ibadat.
dia ambil contoh menderma di tabung masjid/surau.

tapi kawan2 sekalian.. i'm not going to talk about derman. but i'm going to talked about TUDUNG.
ada sahabat saya seorang lelaki,yg di FB nya sering mmbicarakan fashion aneh tdung gadis2 sekarang.
question mark!
nape eh?
hmm.. myb sebab dia jeles tak dpt pakai tdung,dia kan lelaki..


answer : naaaa.. u wrong girl!

kebanjiran fashion tdung mmng x dpt di bendung lg. me myself pun pkai tdung fesyen2.. tak caya? jom serbu bilik i, penuh pashima... *nipu2, ada 5 helai je kot*  =p

there's nothing wrong with the hijab. but wrong with the pemakai.
y?

easy. cara,kaedah pmakaian tdung yang tlh di tetapkan ,dah trtulis BAIK PUNYA dlm Quran.
so, bwt muhasabah, check up.baca detail.
*baca terjemahan,ye lah.. nk tnggu faham bhsa Arab 100%, brjanggut la I tnggu u all..  lolx....
 hah? MALAS nk baca..
amboi kau ni senah... FB kau layan smpai longgar tulang jari2 tgn,xpe ye... Quran tu x boleh pulak?
kau ni senah... ish2..

hmm.. talked about IKHLAS..
pernah dengar tak bila org berdalih tentang isu aurat.pernah? kalau tak pernah, meh i gmbar kan 1 cerita to mke u clear with the situation.

pemuda XY: beb, kalau kau pakai tdung aku rasa lagi cantik. InsyaAllah.
gadis XX : ye ke? tapi kan, aku belum sampai serulah. mana boleh paksa2 bab pakai tdung ni. nt tak dpt pahala sebab trpaksa.
pemuda XY : la boley pulak cmtu. tapi kau kan muslim. pakai tdung kan wajib bagi yang dah baligh.
gadis XX: ye laa.. mana boleh paksa..  *smbil buat muka bangga, dgn rambut karat~ (annoying gila)
pemuda XY : tapi kan, Allah swt ADIL kan... Dia tak pernah pulak BERKIRA IKHLAS ke tidak nak bagi oksigen kat kau. kalau kau ingar suruhan Dia, tiba-tiba dia sambar kau dengan petir! atau dia buatkan bil berapa peratus oksigen kau dah hirup guna hidung kau tu. alik-alik tiap bulan ada surat > BIL OKSIGEN bulan ni. or bayaran tertunggak bil oksigen. KALAU Allah swt tu berkira, aku rasa dah ramai mati, masuk surat khabar front page! subhanallah~ (muka laki tu penuh advanture, siap ada buat gaya kena smbar petir) =p
gadis XX : *muka sentap*  insaf~


btw, i tak suka diskriminasi fashion tdung. tp i mula akan diskriminasi bila tdung tu tak ikut syariat Islam.
tak labuh,jarang.
biarlah tdung tu selesa, labuh,dan x jarang. faham?

so,sekalian pembaca blog milik saya ni..
ni nasihat untuk diri sy dan juga kalian. mengapa kita PERLU berkira dengan Allah swt, sedangkan kita ni HAMBA je okey....




sama juga dgn ibadah solat, di terjemahkan dlm bentuk cerita,

u all nak g jumpa raja *zmn dulu2, zmn Hang Tuah as exmple*

u all bawak la buah2an untuk di prsembahkan pada raja.. u all beli kat Giant/tesco/kedai buah2, or tutti fruti. =p

tapi, korang ni lupa nk tgok keadaan buah tu mcm mana..korang pun bg la kar raja.
tiba-tiba pemberian korang tu di campak kt muka korang,sbb buah yg korang bagi BUSUK, plus dulang yg korang bg tu sumbing gilaaa  *(ape punya test lah u all ni)

ibarat buah tu > ibadat solat
raja tu > Allah swt.

cuba renung2 kan...bagaimana sy, dan anda melaksanakan ibadat solat. apakah dah terbaik?
hmm... smlm kakak2 usrah d TTDI ada ckp > anggap lah bila kita solat tu, itu solat yg trakhir.jadi buat lah sebaik yg mampu. dgn sifat ehsan di tanamkn dlm jiwa. yakni,seolah2 Allah sedang memerhati kita.



ok,tu je perkongsian untuk hari ni...
biiznillah.



love,
aliahelmi

Thursday, June 23, 2011

bercinta dengan jejaka bernama usrah =)

salam...
nai,nai... sawadikap.
*tolong2,alia nak try ckp siam..tp tak jadi...hua3




hye all... hye u.....(biasa la student MSU semua pandai cakap omputih) terer! yo,yo an kan.. hihi..
*kome jgn nak pikir bukan2..takdanya budak lelaki kt MSU nama usrah... tak payah nk buat g0sip baru.. pukui sat g. =p

malam semalam sempat join group kakak2 usrah di area TTDI.
waw! pengisian jiwa yang sangat mengagumkan. terima kasih kakak2 semua.
(erk,i paling muda/jambu pink)-ecewah- =p

yesterday we dicuss about syiah..fahaman syiah... u all tahu ke mende ape tu? hmmm...
camno den nak explain ni... fahaman syiah yg trkenal di negara2 timur tengah ni. yg mengagungkan saidina ali..

further anda boleh GOOGLE ye... hehe...

semalam ada sahabat yg bercerita tentang  3 panggilan dari Allah swt...
3 jer? nak tahu ape?
1.panggilan untuk menunaikan solat *wajib,xda pengecualian*
2.panggilan ke baitullah (haji) bagi yg berkemampuan dgn syarat2 yg tertentu
3.panggilan ke rahmatullah.

2 dari 3 panggilan ni kita boleh buat2 lewa,lambat2....tapi panggilan yg terakhir tu.takda rundingan2 lagi.
hmm.

.bayangkan time masuk waktu solat..berapa kerat di antara kita yg zuuup laju p amik wudhuk n terus solat? meskipun kita lewat2,dok skejap-skejap...Allah tetap ihsan dengan kita,Dia maha pengampun.
dia bagi kita peluang dan terima ibadat kita. tak pulak kes, sebab lambat solat> dengan tiba-tiba Allah bang2 kita dgn kilat..xda kan? syukur Allah tidak berbuat begitu,Dia masih sayangkan kita.namun sejauh mana kita menghargai kasih sayang Dia?
renung2kan.

panggilan untuk menunaikan haji.Allah tetap memberi kelonggaran untuk kita.Dia tidak berlaku zalim pun kepada hamba-Nya ,kalau tak buat haji,kena sambar kilat atau kena telan bumi. subhanallah... Allah itu sangat penyanyang kan? tapi sejauh mana kita menghargai sayang tu? kalau lah Allah buat macam itu pada hamba-Nya,mesti dah banyak kuar paper ramai mati...huhu...

yg terakhir.panggilan untuk menghadap-Nya. haaa..yg ni,takda siapa pun yang tahu and tak da siapa boleh minta tangguh untuk delay waktu kematian..apa korang ingat ni tiket kapai torobang untuk delay2? banyak songeh kome... hehe....
kalian orang kaya ke,miskin ke,berpelajaran atau tidak,rajin beribadah atau tidak...panggilan ke-3 ni tiada siapa yang mampu tolak.


jadi,persediaan korang apa ya untuk ke arah panggilan yang ke-3 tu?
jom muhasabah...  =)

wallahualam

*mati adalah tempat untuk kita berehat dari melakukan ibadah kepada Allah.namun,kalau tak mahu rehat itu sesuatu yang MENYEKSAKAN,pastikan kita tidak penat melakukan ibadat kepada-Nya.


barakallahuminkum semua.

love,
aliahelmi

Friday, June 17, 2011

SERIBU hari mencari cinta

salam..
sawadikap!...
my name is alia..n u? hehee...
sudah2~ ckp thai konon,ckp BM pun terkedek2..hehe...




hmm...
agaknya la kan,berapa ramai la yg klik2 kat blog ni bila baca title nye kan?
pasni,alia usha kt stats...entah2,seratus,seribu..hak3...
trima ksih kpd viewer dr luar negara..esp gang2 egypt,india,us,german,russia n also singapore plus indonesia...
hye u all.....
=)

back to topic....
its not 100 days to find love..but thousand...mybe could be million to infinity... perhaps~

pernah rasa lonely tak? or jalan2 sorang2..smbil dgr lagu berbentuk ketuhanan..x kisah la kalau u all penganut ape pun..pernah? pastu,lalu pulak kat kwsn yg sgt nature....
what do u feel at that time?? rasa mcm lain kan..meremang bulu tgn kan?
x pun,bila u all tengah kesusahan...u will start to talk alone ,seolah2 tgh brkomunikasi dgn Tuhan.. (i talk in general la).....
i pernah feel that way....hmm...serius....rasa mcm sgt dekat dengan-Nya...
bila dah dekat sekali.rasa nk dekat banyak2 kali...sebab,rasa selesa,aman,bahagia...  hmmm...

ambil contoh cerita Cat Steven...pernah dengar nama tu?? dia aties (xde agama),if x silap laaa..
dia ni musician hebat taw...zmn2 the beatles,beegees... =) 60's flash back..hehe..
kalau tak salah mndegar la dari penceritaan abi kat alia (abi=my dad)..
katanya,cat steven ni,die g cruise.....then tah camne,kapal tu sink....mok! ada jerung rrrr.. hehe...
masa tu dia berpaut pada dahan kayu untuk terus survive kt laut tu...

masa tu,dia brharap sgt..kalau ada pertolongan dari Tuhan,dia akan pcaya Tuhan and akan kaji agama yg dia nak masuk menganut agama tu...
dengan kuasa Tuhan,akhirnya cat steven di jumpai oleh anggota pnyelamat...
ni dialog dia time tu,* i take from wikipedia.

In 1976 Stevens nearly drowned off the coast of Malibu, California, USA and says he shouted: “Oh God! If you save me I will work for you.” He says that right afterward a wave appeared and carried him back to shore. This brush with death intensified his long-held quest for spiritual truth. He had looked into "BuddhismZenI ChingNumerologytarot cards and Astrology".[21] Stevens' brother David Gordon brought him a copy of the Qur'an as a birthday gift from a trip to Jerusalem.[13] Stevens took to it right away, and began his transition to Islam.
(further,baca wikipedia..type cat steven)


*orang putih ni,kalau janji...dorang 90% memang akan tunaikan janji...
disbbkn dah selamat,cat steven memulakan pencarian agamanya..and at last..he found Islam..
nama dia dah tukar dah sekang...cuba teka...nama ape?? hehe... Yusuf Islam..  =)
alhamdulillah..


dalam mencari agama tu,Yusuf mencari cintanya dahulu..cinta yg boleh buat dia lagi kuat untuk suka and sayang Islam...(cinta tentag agama,bukan cinta manusia)..ok?


tak semestinya cari cinta tu,korang usha mamat2/aweks2 kat kampus u alll...
cinta yg hari2 korang jumpa....

tiba2 ternampak anak kucing yg kelaparan..korang pun bagi la kucing tu sikit roti yg korang makan... tu pun cinta jugak..cinta manusia dengan haiwan...

hari ni,mak pesan> abg tolong mama,siram pokok.... u all pon ,anak soleh...u all pergi siram...itu cinta juga juga...cinta pada mama,cinta dengan tumbuh2 an...

hari ni,terasa nk cuci kereta.....u all pon cuci kerata,shing2...siap polish..berkilat,smpai nmpk gigi !! hehe.. cinta juga tu...cinta dengan nikmat yg Tuhan dah kurniakan...
lepas tu,duit dah cukup...rasa berkenan kat seseorang pun ada....pastu,gi lah meminang...itu cinta juga..

cinta,and nak jaga halalkn hubungan...



haaaa...kan molek tu..tak semestinya cinta mesti tentang pasangan bercinta...
dengan kawan boleh,buku,nature and all....



cuba buat list,hari ni benda apa yg dah buat kalian jatuh cinta...ingat ye,ni bukan list jatuh cinta minat2/yg lansung tak bawak faedah....cinta yg buat kalian lebih menghargai makna diri and mengsyukuri nikmat dari-Nya...

day 1,
cinta dengan buku..buku apa? ....tulis sikit...
day2,
cinta dengan prsahabatan..hr ni kawan baik ht kasi pinjam 20sen..sebab tadi masa beli burger x cukup duit.. hehee..  =p
day 3,
cinta dengan usrah....hari ni ada usrah..kuar dgn kwn2...kami muhasabah diri bsama2....saling mengingatkan tentang pljrn,agama,hidup...alhamdulillah~
day 4,
cinta dengan ibu/mama/umi/mak,
hari ni,call mak/mama/umi/ibu sampai LEBAM! saje suke2....rindu dengar suara manja mak/mama/umi/ibu...
hehe... smpai hdfon panas! hehe...bateri habis! hehe


and so onnnn...


try la...best kot.. =)


okai lah...mls tulis lg...sbb balik Ipoh ni,main thing nk spent time dgn family..


p/s: syukur,application form progrm MBBS..nk bgtahu parents ke?? hihi... bg suprise sikit...
tp nk g egypt...ape2 pon,kne istikarah lg ni....nk g egypt rasanya.. =)


take care...have a perfect weekends ya..


l0ve,
aliahelmi

Thursday, June 2, 2011

kasih abi bawa ke syurga

salam.




today tajuk yg paling di sukai oleh penulis..that's was me....tentang ayah/abi/papa/daddy...sajak untuk abi....

dari redup mata abi,
aku sangat tahu apa yang terpendem di lubuk hatinya
dari setiap urat di tangan abi
aku sangat tahu apa yang telah di usahakannya sepanjang hayat dirinya
dari setiap kedutan di dahi abi
aku sangat tahu apa yang di fikirkannya seumur hidupnya
dari setiap hela nafas abi
aku sangat tahu apa fungsi dan makna nafas itu dalam jantungnnya
dari setiap langkah abi
aku sangat tahu keperluan langkah itu untuk hari-harinya
dari setiap butir bicara abi
aku sangat tahu kepentingan dalam perbualannya
setiap apa pun tentang abi
aku sangat tahu apa yang tersirat di dalamnya,kerana aku juga sebahagian darinya.

Ya Allah,
terima kasih kerana kurniakan aku seorang abi yang bertanggungjawab dan dia merupakan 'super hero' ku kini dan selamanya.
nikmat mempunyai seorang ayah itu sangat aku syukuri.
pintaku,Kau lindungi abi dan sentiasa menjaga abi dalam rahmat-Mu.




ok fine,rasa nak ngis..*tisu!!!!!

kpd yg sudah ketiadaan ayah,sama2 kita doakan ayah kalian dalam rahmat Allah...semoga ayah bahagia di sana.. sayang ayah.  =)

to all ayah2 di luar sana..HAPPY FATHER'S DAY.
btw,everyday is father's day...

saya anak abi,
aliahelmi
There was an error in this gadget