Friday, April 22, 2011

zaman kecik-kecik Aliah

salam.
hari ni tajuk evegreen sikit..
btw,maaf sgt2 sebab dah lama tak post new entry..
banyak benda nak settle dgn new sem.stuck sikit2.
1st day dah dpt homework,2nd day dah dapat assigment...awsome kan?
haha..tadi after bangun subuh pukul 5.45 pagi...
mandi,cuci baju,sidai baju,breakfast,kemas bilik,buat homeworks..
erk,housemate smua tido lg..so,sunyi2 tu layan la movie 'shoperholic' tu..
best2..2nd time watch that movie...
(pdahal tgn masa tu,tgh selak2 nota anatomy..under subtopic digestive system.)haha..
dah siap2 tgok..pi kat rak,jumpa album gmbar lama2 dlu...ye lah zmn dulu masih lagi guna kaedah p kedai gmbar n cuci...
laaa? upload je kt FB..ulak~

nah sebagai kenang2 an masa kecik2 untuk tatapan teman2...hehe..

*yeay~ masa baby...silau laaa.. 
(kat rumah masa di LUMUT,PERAK)

*dgn umi...yg botak tu>uda...@hadi helmi
(uda,kacak gila kau..hehe) =p
location : kat sungkai kot...umi tgh pregnant kan Qilah

*bajet baik...hehe...credit to abi..abi suka amik pic anak-anak dia..
location? x taw...-mase ni x pandai baca peta-  =p

*raya di kg Dato Sulaiman Menteri,Majidee...
(ngn pak usu razak n angah..)
angah xde gigi depan..la? angah dah jadi bapak budak pun.. huhu

* yeay,smua muka innocent....halim,hakim,hadi,hafiz n alia...
kat belakang tu kak nana n kak noni...
raya kat JB..rumah nek embah kot...if x silap..  =p
masa tu ,umur 4 tahun! tu tnjuk sign '4'..hahaha
*aliah kepoh~  O_ov

*yeay..botol susu..sedap2...hadi @ uda ngan jaket aladin die..
hehe...skirt tuu,tapi pakai skaf...haha
-poning den-

*ni masa alia f1...la? dah 20 tahun da pon..tu si zaki pun dah pergi Rusia...semua dah besar2..
=p
location : kat kampung Beranang,Selangor


*birthday masa umur 5 tahun..amacm? cantik kan??
muka clean jeeer...
pakai kebarung kuning ooo...shing2 ...silau!!

*yeay,masa zaman alia takda gigi...haha..tapi cantik..haha..
ni ngn along azul..dia cucu lelaki 1st..alia,cucu prempuan 1st..
now along azul dah ada anak sorang,umur along azul pun dah 28 tahun...
haha...zmn dulu2 la katakan...


*zaman form 2...tu ha izzat,azuan @ dido,hazim,elifah n smua lah...
comel je kan?? murid ksyagan cikgu normaliza..cikgu geografi..hehe
=p
(cikgu,kami skrg dah beso..dah nak kawin da pun)
haha..nipu2..



tu je...skadar rindu2...flash back smula pic2 lama...

bye..take cre..have great weekends..
love,
aliahelmi




Wednesday, April 13, 2011

OBSES! sexy~

salam.
ok fine,tajuk sangat merepek.
sebenarnya masih nak cerita tentang masa.
berapa ramai di antara pembaca yang pakai jam?
huh..cuba tengok tangan masing-masing..
haaaa~ takdak!
hehe...

macam alia,alia suka jam yang besi..tak minat sangat jam kulit n bagai.maybe kecenderungan alia yang lebih selesa dengan jam besi ni.
minat jugak la jam kulit ni.tapi kalau pakai tangan mesti melecet.biasa lah kulit BABY.
weehu~,sangat perasan!
jam pun murah je,even mampu beli mahal2..
tapi my priority bukan jam mahal2.as long,kita ada jam dan mampu panctual.dah good enough.






alia punya jam SANTA POLO.itu pun x ori.hehe....janji cantik n tahan lama..hehe..important thing,harga berpatutan.tak semestinya jam mahal tu stylo.excuse me..merepek..
oklah,selamat memakai jam..semoga anda lebih menghargai masa anda.

l0ve,
aliahelmi

Tuesday, April 12, 2011

mengisi masa terluang

salam.



hari ini nak berkongsi cerita..
TARGET dan SASARAN alia di tahun 2011.
hehe..
target dan sasaran tahun ni,

-nak buat decoration kt rumah sewa,bina suasana kondusif untuk belajar dengan mantap

*mybe like this.  0_o

-nak beli gadget yang memudahkan diri untuk mencari info,so that i wont give excuses.* benci sgt alasan.so tak mahu buat alasan. =)

*galaxy tab..ngn nk crik GPRS untuk kreta. =)

-menghantar karya novel n buku cerita untuk di terbitkan



-membeli kereta menggunakan duit penulisan novel dan buku cerita. dlm fikiran SATRIA NEO atau SAVVY.
*senang untuk mereka yang tinggi 158cm like me..=p

 *insyaAllah..sikit je masa nk dapatkn kreta ni..huuhu

-nak ke umrah bersama umi dan abi.


-meminang jejaka pilihan hati (sgt2 nak tiru siti khadijah,isteri nabi.)  ;)


 * i yg purpose...tapi dia kena beli cincin mahal mcm kat bawah ni..haha.. (jahatnye I)hehe





-melawat nenek2 saudara,nak cari kasih sayang dari seorang nenek.nak ajak dorang shopping! sbb sy dah takda nenek ngn atuk lagi... ;(

 *ni bukan nenek saudaraku..tipu2..hehe

-buat picnic dengan kawan2.



-nak pastikan royalti buku banyak-banyak.tak mahu susahkan abi n umi dari segi kewangan.



-nak membayar wang ansuran kepada pinjaman MARA





*pay to MARA la kitty..hehe


-membeli keperluan sebelum berngkat ke Mesir,insyaAllah.
membeli jubah-jubah dan tudung labuh *banyak* untuk persiapan diri ke Mesir nanti,insyaAllah. (duit sendiri)


-nak buat bisness kecil-kecilan masa hujung minggu.nak cari duit poket lebih.





*darah dlm bdn ni,ada mengalir darah org business...from my dad..abi sangat superhero business..i adhore my dad.. weee~


-menjadikan blog sbg salah satu ruang pendapatan.

-mengahafal dan mengingati nama2 stuktur tulang dengan jaya dan khatam kesemua info basic genetic dan juga menghafal nama-nama penyakit.dapatkan pointer lebih dari jangkaan.



-menghadiri kelas2 akademik tanpa ada 1 pun ponteng,dan menghadiri kelas agama untuk mengisi ilmu di dada.



-menjadikan impian sebagai doktor turns reality.insyaAllah..doakan kejayaanku. weee~



-menggunakan masa se-optimum yang mungkin.untuk beribadah,fmly,social life,academic and also target,nk menaikkan berat badan sebanyak 5kg! huaha..



tu jer kot..ni lagu untuk u all dengar.kot la bosan2 kan..hehe
n my fav song..josh groban>u raise me up.
 

love,
aliahelmi

maafkan lah

salam.
tulisan ini di tujukan buat siapa yang mengenali diri ini..
kepada Ya Rabb,umi dan abi,teman-teman sepejuanganku,mereka yang mengasihi diriku.
ku mohon seribu kemaafan atas sikap kasarku yang sudah semestinya menikam hati kalian.
bukan atas kehendakku ingin berlaku biadap.aku cuma manusia biasa yang tidak lepas dari masalah dan tekanan.
maaf juga andai diri ini seringkali melupaimu,mencintaimu,memberi perhatian kepadamu.maafkan aku.

pengisian masaku ini kian padat hinggakan tiada masa yang bolehku buat bergurau senda,bermesra.

buat Yang Maha Esa,
maafkan hambamu,andai diri ini mengabaikan tugasku kepada-Mu.tetapkan hatiku hanya untuk-Mu.
tiupkan lah rasa disiplin dalam diri agar aku sentiasa mencintai-Mu dalam setiap hembusan nafasku.

buat umi dan abi yang tersayang,
maafkan anakmu yang degil ini.kadangkala egoku tercabar dengan situasi yang mendatang,lantas kadangkala kehendak kalian aku tidak tunaikan.maafkan aku.bukan niatku untuk tidak menghormati kalian.jauh di sudut hati,aku berasa kesal dengan tindakankku.tanpa redha kalian,siapalah aku di hadapan Allah kelak.

buat teman-teman yang di kasihi,
andai aku terkasar bahasa,mahupun tingkahlaku menguris hati kalian.1 pintaku,berilah aku kesempatan untuk menerangkan apa yang sebenarnya menyesakkan hidupku ini.aku insan biasa yang tidak lepas dari dugaan dunia.kau sahabatku,sahabatku dunia akhirat.aku juga perlukan teman untuk merawat  kesedihan hatiku ini. harapku juga,aku juga mampu menjadi penemanmu tatkala kau dalam kesedihan dan kesepian.berkongsi cerita suka dan duka bersama.kau tetap sahabatku yang ku kasihi,dunia akhirat.insyaAllah.semoga persahabatn kita kekal ke akhirnya.

buat yang mengasihi diriku ini,
sesungguhnya aku bukan wanita yang terbaik untuk menjadi milikmu.tidak akan aku ikat kau dengan janji yang membuatkan kau berbelahbahagi kelak jika kau sudah menjumpai wanita solehah untuk zuriatmu kelak.
aku tak secantik untuk kau banggakan.aku tak sepintar mana untuk kau hebahkan.aku hanya wanita biasa yang tiada apa untuk di jadikan kebanggaanmu.jika kau sudi menantikan diri ini,aku harap kau sabar menantiku dengan sabar.jika pilihanmu untuk menunggu waktunya tiba,aku juga berharap kau sanggup menantiku dengan sabar sehingga aku mengapai cita-citaku.andai kau rela berpisah,aku harap kau sanggup menahan ujian yang akan ku lakarkan untuk dirimu,di tinggal tanpa sebarang berita sepanjang peninggalanku nanti.jika kau jodohku,aku bersyukur.andai kau bukan jodohku,aku tetap bersyukur kerana ada wanita yang lebih hebat mengisi ruang hatimu.semoga kau berbahagia bersamanya.aku tidak mahu mengharap padamu, kerana aku yakin apa yang sudah tercatat di loh mahfuz mengenaiku.yakin pada Allah,dan berusaha kuat demi cinta halal dan hubungan yang di redhainya.



teuskan mendoakan kejayaanku,terus mengasihi diri ini.maafkan diri ini andai aku melukaimu.
maafkan aku.


yang mencinta-Mu/mu
aliahelmi

Monday, April 11, 2011

MENGHARGAI



salam.
makkkk uii,banyaknye habuk...
astagfirullah~ hehe..
tadi siang ada ujian SPEAKING.
alhamdullilah..skill debate tak hilang lgik..so adik2 junior di Bainun,tlong bangga ye dgn super senior kalian yang PRETEND hebad time ujian SPEAKING td..haha.. (adoikh,cuak jugak)
nasib dapat tajuk senang.
huagh~
*kalau SPEAKING test tadi teruk,confirm cikgu english/coach debate time skolah I mesti 'bunuh diri'..haha (jokes)

dah2,back to topic.
tengok pic awal pun dah kontroversi,kan? hehe..
cerita P/S: I LOVE YOU..sangat best.
mengisahkan tntg seorang wife yang tak begitu menghargai suaminya..then suami dia meninggal..barulah terasa lonely.suami yang romantic n cuba menjadi yang terbaik untuk isterinya.tpisteri tak mnyedari n hargai.bila si suami pergi buat selamanya,si isteri terbayang2 akan kehadiran suaminya yg begitu cuba mnjaga dan menyayanginya..si isteri mula rasa mnyesal tak sudah kerana tidak menghargai suaminya sebelum ini.sebelum suaminya meniggal,si suami kerap menulis nota2 untuk tatapan si isteri.setiap nota yg suaminya tinggalkan mesti ada 'P/S : I LOVE YOU'..so sweet... *tissue please!! u should watch that movie.. dem,so sad! i'm crying tresak2 dgn mmber dlm bilik time tgok cerita tu...but..ending dia sgt merepek..tlong tutup mata... =p
*if me? noooooooo...rasa cm x mo hidup lagik~

lately banyak kes orang yang tak menghargai.makin banyak pulak tu spesis ni wujud..
deemit~ (bengang pnye psl)
let me give some of example..

situation 1;
a father or mother spent lots money to pay fees for their child in university.but how many of the kids appricaite this??
working 8,9 hours everydays plus extra work being done to make sure their kids can persue their dream..
tell me now,how many of them appriciate this?

-you know what,appriciate this noble effort..before its too late.if one day,they die.at least u already do something that pleased what they feel.on that time,BULL shit la nak kejar parents kt kubur,mohon maaaf! pergi,dah terlambat....


situation 2;
a girl or boy friend (love couple),if your partner looking for serious r/ship.You know she/he are good enough to u.n u will be so stupid if u dumb her/him,please appriciate the moment.before its too late...
maybe one day,she/he get sick with ur att,then she/he walk away.or if one day,ur partner died in accident... that time,u will be soooooo LOOSER after loose ur best partner.cry for ur entire life lah! regret habis!



situation 3;
ability to walk,talk,eat and others..
appriciate this gift from Allah swt /God.we might think this ability belong to us forever..but remember,when it turns He want t take it back from us..is there any others cahnces to get it back? naaaa~ u cant get it back,as u are too proud with what u have now...please pour some humble feeling in ur heart,whatever it is,whatvere things belongs to u,sooner He will take it back from u.so, bear in mind about this folks~

situation 4:
appriciate ur time,time is t00 precious.by wasting ur time..oe day u will regret,n trust me..u will deadly n cry about time one day.u waste ur time to do ur work,then until the day to submit,u not submit the document..then u get fired or ur lect deduct ur marks for that particular semester.serves ur right.
purpose ur love/girl.before she left u,n find someone that really want to marry her.
love ur parents,before He take them from us.on that time,u will feel so lost,lonely,sorrow ...



situation 5;
appriacite if pple give u something,that we called 'hadiah'....
u knw what,to give ur special stuff to others kind hard thing to do.imaging u have Ipad,DSLr camera,MP4 gadget n others cool stuff,n if someone ask for that thing.would u give them freely without any comment came out from ur mouth?
as to show ur appriciation of that things, *if they give u lah* wear it,n use it...
in Islam,they encourage us to give the most best stuff in our life.shows that we will to sacrify our things in order to make the relationship closer.thaths show,its hard to do the sacrifying,but at the end the result must be great.we love each other,n sharing...caring..huhu..




adoikh..mls ckp/type in english..i sound silly when i speak english..
huagh~
fine,need rest.
as the conclusion mr.speakercer,this motion really makes me think that relationship between human n nature should start from appriciating each others..this will makes the world full of love.with that i rest my case..
any POI> p blah..aku tak nak jawab! *point of infomation..

haha..
bye...
sharing,caring and loving..before its too late peepzz.
deeply in my heart,i'm sacred of loosing my lovely parents,sibs,friend, buah hati..* i dont have buah ht..sje je mrepek ckp cm2..sje nk bg jeles kt org lain.. =p *xde koje..


lagu ni as example.

this entry no need signature.dah..nk ngis...benci2~

Saturday, April 2, 2011

rindu pada ROTI PITA AYAM

salam..
and hye to everyone.
today,i just want to share one recipie that i got from my auntie,Masni Nawawi last 3 years ago.
she teach me,how to cook easy,fast,simple and YUMMY~
huhu..tq makteh...


 *bnyk sgt inti...terkoyak terus roti..miahaha~

ok,hari ni.alia nak ajar korang masak. (tolong buat muka yakin,yang saya ni boleh ajar kalian) 0_ov
hehe..
dont worry,dapur tak akan hangus terbakar atau meletup..haha..

RESIPI ROTI PITA AYAM CINTA.  =)

1.paket ayam kisar,HALAL.  ;)
-tolong rendam paket dlm air..bile daging dah lembut,keluarkan. okie?



2.timun,tomato,bawang merah,carrot.
-but then,i love Holland onion..so,dlm citer ni skrg.sy guna Holland onion.hehe..
ape2 onion boleh.okie?
then potong semua sayur2 ni.
tomato,carrot,bawang merah di potong DADU.
timun,di potong panjang2.


 *haaa..cmni lah...masuk dlm bekas elok2...kemas~   ~_~

3.2 sudu besar planta/margerin any brand.
-tapi,sy suka guna daisy.sbb daisy punya margerin,sgt best.baunya wangi..aduh~  sedap! hehe


4.sos cili
5.sos tomato
-any brand that you like.


6.serbuk lada hitam atau sos lada hitam

7.1 sudu gula/rata
8.1 sudu teh garam

9.1 atau 2 paket roti pita (tak kisah perisa ape pun)
-sy amik yang campuran herba.berkhasiat sikit.hehe




CARA2. 15 minit je msk.

*5 minit pertama
1.panaskan kuali
2.masukkan planta/margerin
3.masukkan daging kisar
4.masukkan sos tomato/sos cili.sos lada hitam/atau serbuk lada hitam.








*5 minit kedua
5.masukkan carrot.sebab? carrot ni keras,bia carrot di masak lama..nanti takda la keras. =p

*5 minit ke tiga
6.masukkan timun,bawang merah,dan tomato.

roti pita,di bakar atau di panaskan di oven.dlm 3,4 minit je.





bila dah siap semua,amik daging kisar.masukkan dlm 'poket' roti pita!
tadaaaa..siap!!
bole la mkn...
(hidang la skali dgn air anggur ke,air oren ke..ape2 je lah..ye lah petang2 ni kan slalu panas je cuaca..kita buat air ais atau air sejuk)..mesti sedap kan..
ok fine..i have to stop now..sbb dah nmpak kelibat manusia nk masuk dlm my netbook..haha...



P/S: lagi bagus jika letak sayur lagi banyak dari daging.sebab ni kan makanan berkhasiat.huhu...


okey lah..alia nak makan ni..tak nak letak pic roti yg dah siap..nanti korang lapar pulak.
tu sahaja menu untuk hari ni dari nenek alia...
uhuk2..cu,nenek makan dlu ye ..bye2..


l0ve,
aliahelmi
There was an error in this gadget