Friday, February 18, 2011

nak adik lagi tak?? =)

salam..
semalam citer pasal abang..hari ni nak citer pasal adik..
bagi pasangan yang baru mendirikan rumah tangga,baru dapat bayi pertama.mesti ada soalan nakal dari orang lain jika ternampak bayi baru di lahirkan itu : "nak adik lagi tak??" hehe...
si ibu dan ayah>blushing habis..segan..haha..* saya yg tulis pon segan..nenek2 yang bace pon trsedak minum air.. pakcik2 pon trcekik makan bijik durian..  =p

saya ade adik>Qilah..*bukan nama sebenar la sgt..haha..
dulu pernah jeles kan dia.sebab dia putih macam diana danielle...eiii,tak aci taw! saya pulak sepet macam anak orang chienese....(Qilah ikut kulit arwah nenek sebelah ayah,saya ikut iras mata arwah nenek sebelah mak,sepet gitu)

ye lah>org mesti nak tengok umi kami.sebab kami berdua muka lain sikit...gorgeous sangat! *time kecik je..hahaha..tapi umi kami pkai purdah laaaa.sorry la! =)


*mcm muke Qila time kecik2...tpni bukan Qilah,sebab bby ni lagi comel dr Qilah.haha

*mcm muka saya time kecik,tapi ni bukan saya...saya lg comel dr bby pic ni..hhehehe

umi pernah cerita,masa saya 4 tahun,Qilah 3 tahun.kami pernah berebut botol susu.padahal botol sorang satu dah kasi..hahaha...gaduh2,nangis bukan slow2,1 taman kot bole dengar suara kami...hahaha...
nak tahu umi buat ape??
JENG-JENG...
umi amik 2-2 punya botol,umi campak atas bumbung rumah!
amik kau..hahaha...2-2 diam ..start dari hari tu 2-2 kene minum guna cawan!! hahahaa..
hehehe..


*camni la lebih kurang kami dulu2..haha

kalo beli baju raya>mesti beli same kaler..same je...atau pun kaler lain>pattern tetap SAMA..
stress jee...pe kes tiru2..
"umi pilih baju ni ye".kami berdua anguk2 aje..*anak solehah! cewah..haha
sampaikn orang yang jumpa kami berdua cakap> "kembar ye?"
pas2,kami shy2 goat nyorok belakang umi..hihi...
pas2,bila cari baju.tak jumpa.dah gaduh2...
"ni baju Qilah"....."eii,tipu2..ni baju kakak lah!" dok tarik2 baju..
hahaha
vongek je kecik2 dah fighting..hahaa
tapi kalau gaduh saya selalu menang..sebab saya cepuk je Qilah,Qilah terus nangis..
sebab Qilah ni masa kecik>sopan gila!!!!
baik sungguh...baik hati...bila kakak dia pukul>dia nangis..haha...*kejamnye saya..

*camni lah gaya kami gaduh time kecik2..meowwww~
hahaha

time kecik>saya lah paling becok..becok girl in the world..world! *bunyi mawi skit...hehehe...
Qilah? waaa..sgt berbeda sekali..dia senyap cam princess okey!* bajet cute rr.. hahaa
TAPI.....
ITU DULU!!!
laaa,saya dah further study in medic ..but my lil sista ni>amik law! gile kaw.... dasyat!
ceciter2.....hehehe..
sampaikan kalau ke rumah kawan2 abi and umi>semua cakap "aik,si aliah ni senyap pulak! dulu kemain lagi dia bercakap ajeee.adik dia,haaa.iye budak pendiam.."
mak aii,malu kot>dah la cakap depan anak bujang dorang...swear>rasa cam nak lari masuk jungle je..hahaa...
takpe,saya cool je..relax weh.walaupun hati dah macam tak tentu hala..hahaha...vongek!

*mcm saya,tp takkkk...saya lagi cantik..=p

*ni bukan Qilah,sebab Qilah baik.die pakai tudung.n Qilah lagi cantik. =0


btw,i adore my sister>budak pandai kot...time skulah rrendah dia TOP 2 antara 2 student yg dpt straight As UPSR percubaan..gile...style..bangga r,adik saya tu! umi dan abi pun bangga dengan dia.
time tu,kalau dapat straight As UPSR percubaan>terus dapat offer masuk MRSM.so,di situlah titik permulaan Qilah di Alam MRSM..
kalo Qilah 5A,saya 4A..kalau Qilah 8A,saya 7A..sampai la SPM..hehe...*ops,result SPM kene diam..sebab kami dah kalahkan rekod SPM Nur Amalina (mimpi!) hahaha


*cube imaging Qila wat muke camni...  gegeh~ hehe

ape pun,meskipun Qilah pernah mengomel kat buah hati> yang saya ni asyik bebel je and nak marah jee.(ko ingat kakak tak tahu??) cesss....hahaha..siap ko! .tapi deeply in my heart>ade sebab kenapa kakak buat camtu.because>u are my only sister in the world...
if something bad happend to u,i wont forgive myself...
dem~ susahnye jadi kakak! =p

lagi satu realiti,adik saya ni cantik..saya je tak cantik.saya ade pimple..ugly.. 0_o*
so,kalau jalan dengan dia.orang tengok dia dulu..(jelesnye)

so,biasa la kalau ade orang jeles tengok adik saya ni cantik or takut bf kene kebas ke pe ke..
padahal>Qila tak minat pon kt bf dorang..
pttttf... =)
Qila minat Robert Patinson (twilight) kot..haha..tak pon Danial (HP)
saya malas layan rungutan perempuan yg tak confident cantik ni ,tak pasal2 jeles dengan Qilah.
WT_......hehe

in conclusion ladies and gantlemen,
kami suke gaduh..hahaha....
*baru meriah hidup..hua3


tc semua..sayang lah adik anda..dan sayangi lah leteran kakak2 anda...sebab kami ni baik hati taw..hahaha..


with love,
aliahelmi

Thursday, February 17, 2011

tak maw sakit-sakit lagi,ok?

salam.

4 tahun berlalu.arwah nenek saya telah pergi menemui Ilahi.doa saya,semoga dia sentiasa berada dalam rahmat Allah.di tempat di kalangan orang yang beriman.
arwah nenek menghembuskan nafasnya ketika saya di sekolah asrama> tingkatan 4. baru je balik larian Ipoh. penat,tidur.pergi je prep malam macam tak sedap badan.on my way going back to dorm> nama di umum kt microphone..1 sekolah dengar.. erk,nape glemer sgt malam ni? puhliss la...mls betol.ustaz/ketua warden..cari saya...*nape ni? mase bila saya buat hal disiplin plak..tak couple pon..tak buli pon.*(br plan!!) haha..aiish!!

rupanya berita hal kematian arwah nenek.Allah menjemputnya menjadi tetamu di alam barzah...so sad.... ingat lagi  pesan arwah nenek kat saya : "liya,belajar rajin-rajin.boleh tok mak jadi pesakit liya.liya rawat tok mak"
ALLAHUAKBAR....sayu je bila teringat ayat ni.
rasa nya>layak ke aku ni??
memandangkan saya ni cucu perempuan yang pertama.

arwah nenek menghidap penyakit diabetes,darah tinggi and half strok.
dengan ayat dia,terus semangat untuk menjadi seorang doktor membuak2 dalam diri.
alhamdulillah,saya dalam laluan ni.tengah berusaha kuat untk menghabiskan pengajian ini.
impian saya,saya dapat mmberi nasihat kepada mereka yg putus harapan untuk hidup kerana sakit dengan (esp kanak-kanak) : " tak maw sakit-sakit lagi taw sayang! janji kena jaga diri baik-baik"




di sini ade blog kesihatan;
ape-ape hal..check it 0ut...  ;)



with love,
aliahelmi

Wednesday, February 16, 2011

novel yg JINAK??

salam.
mesti pelik kan?? kenapa ayat ini di pilih.saje je...walhal nak cakap > sedang berjinak-jinak dengan bidang penulisan.sekarang buat short story > hijabku di tanganmu

further boleh check up kat blog ni



apa sahaja kritikan or komen,sangat di alu-alukan..
semoga mutu penulisan jadi lebih baik.
doakan kejayaan saya :)


4 super duper BROTHER ;0 wow~

hye.dear readers.
agak lama rasanya kita tak berkongsi cerita.today motif penulisan blog lebih tertumpu kepada nilai kasih sayang antara adik-beradik *siblings.
hari ni,saya berkesempatan untuk menulis sedikit tentang my super hero brother.di lahirkan dalam kelompok di kelilingi lelaki,saya boleh di katakan arif dengan sikap laki-laki yg berada di sekitar.nak kata level PhD tu xde la..( =.=)

cuma,teringat akan zaman kecil dahulu.bila di ganggu atau dalam kesusahan ke 4-4 abang saya akan sentiasa membantu saya.meskipun masa kecil tu,sedikit mengada. =)

saya yakin,tak semua orang memiliki abang.dan tidak semua mempunyai abang yang baik. ;(

eg: mcm adik bardik ni>kumpulan beegees.

syukur ALHAMDULILLAH,saya di kurniakan abang-abang yang bersifat pelindung dan pemberi motivasi. saya akui,saya seorang yang sangat,sangat degil.*degil yang tiada tandingannya  ;p
hinggakn ibu bapa saya pun menggeleng kepala dengan behaviour saya ni. MASYAALLAH...

oklah,berbalik pada cerita yang saya nak kongsi ini,titik di mana saya sedar bahawa hubungan kekeluargaan itu penting terutama hubungan antara sibling.saya mula mengakui,bahawa betapa orang keliling saya menyanyi saya dengan apa adanya tentang saya.

story 1;
dahalu,ketika kecil.abang-abang saya sangat mudah terpengaruh dengan kartoon seperti ultraman,power rangers,spiderman,batman.*adat budak-budak laki.
jadi mereka pun,dengan berpeluh badan,muka dan ketiaknya panjat katil double dacker untuk melakukan aski-aski stunt masing-masing. (o_0)* (kt rumah dulu kat parit buntar)
brgusti tipu-tipu ni menjadi mainan mereka kerana umi dan abi tidak mampu untk belikan permainan untuk kesemua 6 orang anak mereka.biasalah,kami bukan asal dari orang kaya-kaya.
datang saya tergedek-gedek untuk mencelah main sekali.abang punya seronok bergusti,ter LUKU kepala saya. amaran sudah di beri,biaselah mcm biasa>saya kan makhluk paling degil. jadi saya menangis semahu-mahunya....maka berlari-lari umi mendapatkan saya. "kenapa kakak nangis?" ..dengan nangis tak habis dan muka tak bersalah " dorang buat" uwwwwaaa *smbung nangis..
ingat lagi,sebelum umi sampai untuk dapatkan saya,abang-abang saya punya takut dan masing-masing cuba urut-urut kepala saya (konon-konon nak bg kurang sakit laaa),dan abg lagi sorang pujuk,abang lagi satu jaga pintu,cover up.supaya umi tak dengar..hehehe..lucu..abang lagi sulong pun cakap "aku dah cakap,jangan sibuk,kan tak pasal-pasal kena kepala ko.ko ni....."
akhirnya,semua di marahi abi sebab main ganas-ganas.huhu  *sorry!
betapa nilai kasih abang-abang saya sangat bertanggungjawab menjaga saya.meskipon tu salah saya..menyibuk jee..hehe..
hiyaaa~


story 2:
"hadi,tolong umi ke kedai.belikan santan n bla bla......".
"okey,duitnye mana umi?" abang saya memberi respons.
belum sempat umi jawab..mata saya bersinar-sinar.."nak ikut,nak ikut"....
"ala,tak payah la kakak.at luar tu panas.lagipun uda naik basikal je.nak cepat bukannya nak lambat-lambat.umi nak masak ni."
"betul tu,tak payah laaaa" abang saya mengiyakan aje. ;)
"nak jugak ikut..nakkkkkkkkk...*mule la nak ngis. tak kira,kakak ikut jugak,jalan kaki!" mulut saya muncungkan sebab nak ikut punya pasal.
alik-alik abang dan umi pon bagi la saya ikut...hoyeiiiiiiii ( =_______= )   senyum besoooo..
eheheh..
okey,duduk betul kat belakang.n abang bawak la basikal relly tu,ade seat kat belakang.
punya dia bawak hati2,takut kaki saya tersepit (garans sgt duduknya) dan make sure halangan di hadapan tak akan mengapa-apakn kami berdua.wow,dasyat kan??
dah panas-panas.boleh plak saya mintak ice-cream.nasib baik la ada baki duit. bole la kami beli ice cream yg patten lama>patah 2..ice cream P0p...hehe...
smpai kat rumah,terus uda bagi barang-barangnya kat umi.umi tanya duit balance.uda jawab da beli ice cream.tak pasal-pasal uda yang kene leter.aduhai.sebab saya,abang jugak kena..ayyoyo..
masa ke sekolah agama pun macam itu juga.uda akan bawa Qilah (adik bongsu saya) naik seat belakang,saya naik basikal lain.dia sentiasa pastikan takda budak nakal ngorat kami masa ke sekolah agama,kalau ade>dia tunjuk jari telunjuk>kasi WARNING! woowwwooowww....

*bawak laju2 lagi uda.. yeayyyyyy~

story 3;
bila saya sudah masuk ke fasa remaja,di mana hormon-hormon mula membiak dengan aktifnya. abang-abang sentiasa ingatkan hal-hal aurat.terharu sungguh.meskipun pada peringkat awal protes!!! sebab,ini tak boleh,itu tak boleh..eiiiii,tension!
bila diterangkan,akhirnya saya faham.mereka tak mahu saya menanggung dosa aurat saya.hanya kerana saya daif hal-hal agama.walhal mereka saudara lelaki saya,mereka berasa bertanggungjawab untuk memastikan adik mereka menjadi wanita solehah kelak,kerana sudah terbiasa dengan cara hidup Islam yang baik.
dari pemakaian tudung,skarf,stoking,dan juga baju serta seluar yang mengikut syara'.
ALHAMDULILLAH,kini saya berjaya mempraktikkan cara hidup Islam dengan baik.  subhanallah.
*(walhal,dulu saya pernah marah sebab ada abang yang tak best dan dorang kasar.menciiiiiiiiiiiiiiiii)
hari ini,saya sedar.i shouldnt say that.they mean alot to me.

story 4:
hingga ke saat ini,usia sudah mencecah 20 tahun.jika saya ingin melintas jalan bersama abang-abang,mereka akan pasyikan saya lintas dengan selamat atau meraka sendiri akan pimpin tangan saya secara mereka tak sedar..
huhu....thank you bro! wa caya lu...  ;)
hehe..cmni la..dr kecik smpai sekarang.. =___=



akhir kata,jika anda seorang abang mahupun kakak.tanam lah nilai kasih sayang dalam diri.kurangkan ego.kerana selapas ibu bapa kita> kita punya adik beradik sebagai untuk luah kasih dan sedih.

nah! lagu kasih sayang by Raihan..  <3 u....




semoga anda gembira bersama keluarga tersayang.
tc.



l0ve,
aliahelmi


There was an error in this gadget