Wednesday, March 16, 2011

MERTUA vs MENANTU

 salam..
hasil pemintaan teman skola named addy.nk i wrtite something about this..

k,ni story hasil rekaan melalut sy. weee~

"assalamualaikum,syg ada kat mana tu? syg busy ke? abang nk ckp sikit ni..." man menalifon isterinya lya.
"waalaikumusalam,ye abg.ayg takda la busy sgt.ayang kt CID dkt IPD KL.ni pun baru hbis meeting.kenapa abng?", aku sperti mmbuat laporan pulak! hehe..

kebetulan,ak berkerja sbg doktor bedah mayat di jbatan forensik ,sekarang aku ada taklimat tntg kes bunuh teman wanita yg sensasi kt Tv skrg ni.
CID? criminal investigation dpt.n IPD? polis pnye dpt.hehe..so,fhm x?
-yes,finally ak bwt jgk watak diri sndiri...-  =p

"hmm..abg nk ingatkan esok kita balik kampung mak sama2 ye.lusa hari lahir mak." man mmberitahu.means esok after office hours kami akan ke sabak bernam. =(
"oh ye ka? hmm..tapi abg,mak suka i ke? hmm..." kalau dah tajuk pbincgn cm serius..xde lg ayat ayg2,abg2...okie! haha..
"sayang,jgn cmni.ok? insyaAllah takda ape2.jgn lupa ookie? mlm nt kita kemas bj same2 ye.btw,jgn lupa jaga diri tu. awk tu dah lah 'bawak org'! hehe"
"ok,hmm.okey bos,i will tke of our baby...abg,ayang tpksa letak phone..ada check up kt bilik mayat.nk bwt pngecaman mayat.nanti mlm kita borak lg. ayg balik awl hr ni.miss u"
"bye,i love you.tc baby..miss u t00"...terus ak tekan button end call. lalu i said>i love u t00.  >.<

*****************************************************
"abang,are you sure..we are going back tommorow?"
"hmmmmmm" nada man dgn blagu2..
"tapi abg...."
"dah,dah..takde tapi2.jgn lupa bawak baju kita nikah dlu.baju tu cantik.sesuai time kita pkai masa mjlis doa selamat birrthday mak nanti".
"aish,mngada2..nak kwin lagi ke encik man ui..gatai! hek3"
"aah..bole tak cik lya? " smbil mngenyitkn mata kat ak.
"bole2,bg ayang ikat kaki abg kt dapur guna rantai besi.hehe"
terus hidung ak dicubit manja. huhu..

actuarlly,aku bukan lah bergaduh.cuma sedikit dingin dgn mak..mak mertua ku.
sbbnya,dulu masa majlis weeding kami.ak pesan pada man yg ak tak mahu ada pelamin.hmm..tak manis la..lagipun,membazir plus Islam tak galakkan pun.kebetulan,wedding kami sekaligus.kami pilih antara ipoh dgn sbak bernam.city yg paling tgh ialah teluk intan.so kami buat di situ shj.  =)

"mak rasa mak nak letak pelamin la kat situ nanti." bakal mak mertua aku memberi idea.
"maaf ya mak,tapi lya rasa tak perlu kot.semalam lya ada survey hrga.mahal jugak." ak taku2 nak suarakan pndpt lalu ak senyum.
"umi dan abi setuju,kita jimat duit tu.boleh save dkt jamuan,kan?" abi memberi idea.
semua menganguk setuju.
terus bakal mak mertua ak tarik muka.
masa itu,kami ber enam buat perbincangan di restoran sekitar KL.maklumlah kami kerja di KL.jadi tiada masa sangat untuk ke kampung halaman masing-masing untuk berbincang.

aku hanya trsenyum kelat pada man.
esoknya man talifon ak,katanya emak makan hati dgn sikap ak.
pergh...ak rasa bslh sgt ni..bukan apa,benda yg tak harus,tak perlu buat.sbb,membazir..membazirkn amalan syaitan.ak hanya diam shj.majlis perkahwinan kami kian terasa debarannya.lagi 3 minggu je..
aku mohon man mmberi pnjelasan scara baik kpd mak.agar mak tak slh fhm.

alhamdulillah,mjlis bjln lancar.kami tak buat pun pelamin2 tu.kami gantikan dgn menu msakan dr perak dan negeri sembilan.al maklum lah,ak ni asal perak.n man asal sbnr kat negeri smbilan.
jadi,menu negeri ni kami bawa ke kenduri.selain goodies untuk tetamu.
ak rasa,almost 8 thousand people yg dtg wedding kami.ye lah,kwn2 cikgu mertua ak..then kwn2 bisnes umi n abi,kwn2 ak,kwn2 adik bardik ak,jiran2 kami...saudara mara lgi..
menu masak lemak cili api,dan sambal tempoyak turut menghias meja buffet tetamu.

bus kami sewa untuk saudara mara yg datang dr Johor,selangor,negeri sembilan,sabak bernam.plus kami siap sediakan penginapan untk mereka semua.tambahan pula kami pilih tarikh wedding pada 22 december,jatuh pada tarikh lahir man.kebetulan time cuti sekolah,hari sabtu. ptg semalam,kami keluarga besar brgotong royong mnyediakan jamuan untk kenduri dan sempat mmberi persoanl touch untuk dewan yg kami sewa untk kenduri..dan malam semalam,ak sah mnjadi isteri man..bersaksikan teman2,saudara mara,dan jiran2 yg sudi mluangkan masa untk hadir.meskipun penat setelah datang jauh dr negeri masing2.
abang-abangku menjadi saksi,abi menjadi wali.semua tlh di susun indah.alhamdulillah ringkas dan meriah.
semua gembira.mlm itu,kami semua makan smbil bersimpuh di atas lantai...takda kerusi2 smua ni.esok br pihak pnyewa krusi n meja dtg untk setting.

opsss,lupa..man ni anak tunggl..so xde sape nk jd saksi die..sibuk jep! hehe..cuma mak dgn abah ada teman kami.dan saudara mara sblh kluarga mertua turut hadir.
umi-johor
abi-selangor
abah-n.sembilan
mak-sabak bernam.

itu tahun lps..hmm..tahun ni,rupa2nya mak masih lagi terasa hati.puas aku pujuk dgn sms mohon maaf,surat...sbbnya,ak tak pndai nak pujuk sgt.huhu..*patot la man ckp>ak ni jnis x romantic! huuhu..

lagi sejam setgh,kami akan smpai sabak bernam.hmm..ak drive,sebab man kata dia mengantuk. alololo..comelnye die tidur kt sblh,siap bdengkur! tapi tak kuat la..heheee..
man bkerja sbg penasihat perubatan di syrkt farmasi di KL as pharmacist..

5 min sebelum smpai,ak kejutkan suami ak yg makin kuat bdengkur ni untuk bangun..
man senyum je..tak mgaku yg dia brdengkur..hesh! haha

ak parkir kreta di dpn rmh mak dan abah.
selepas brsalaman dan beg baju di bawa keluar.aku terus bantu mak di dapur untuk sediakan makan malam.
usai ak dan man solat berjemaah dan berdoa,kami terus ke dapur.mnghidang lauk2 untk dinner. =)
selesai makan bersama-sama..mak kata ak makin gemuk.hehe...man ckp ak kuat mkn ! cess~ sgaje je kan nk kene kn ak..ish2..ak snyum2 je..kami diam je tntg brita khamilan ak.hehe..

kami berborak di ruang tamu.abah terus ke meja ruang tamu,menanda soalan budak2 sekolah. oh,abah pemeriksa kertas periksa bdk SPM. begitu juga mak.aku dan man menonton TV.sambil bergurau diam2..malu dengan mak abah,kalau dorang dgr..hik3..

tepat jam 12,kami berdua ke arah mak dan wish birthday mak...hehe..mak sedikit tkejut dan gembira. kami mndoakan mak sihat sntiasa,makin cantik dan smoga Allah rahmati mak.
ak juga sempat memohon maaf kpd mak sbb kecilkan hati mak.
mak cakp "tak pa.mak okey je"
man mnyampuk>mak esok man nak kasi mak hadiah paling best!
"hesh,dah tua2 nk ksi hdiah ape lg??"...
hehe..kami gelak besar mndgr jwpn mak..huhu..

selesai ucapan hari lahir,kami masuk tidur.

esoknya,bberapa jiran tetangga kami jmput untk bacaan doa selamat untk hari lahir mak.
pagi2 tadi,aku dan man ke pasar.membeli barang untuk masak.sementara mak dan abah pergi berjongging.
selepas balik,ak terus mnggunakan 'kuasa vito' mnyuruh man buat kerja itu ini.ye lah,nk buat sorg2 tak larat..makin cungap2 ak bnafas..huh! ni anak umi ni,bg umi penat ye...siap la die nt...huhu... =)
kami masak lauk ikan keli msak smbal,dan lauk msk lemak cili api.tak lupa juga..ak sempat membuat kek coklat..well,ak mmng pro buat kek..hehe..
mcm tak prcaya je,tghari smua dah siap di msk.
mak abah tadi ada talifon,mereka ke rumah atok.untuk kemas2 dan lawat atok.then bawak atok balik ke rumah.mereka makanlunch di sana..
mak n abah ni mesti ingt kami nk b-2-2an kan?sengaja balik lewat2,spya kami boleh 'bmesra!' amboiii.
xda maknanye..ak tgh mual2 lgi ni..hik3.
 jam 5,man sempat mengajak jiran tetangga dtg ke rumah lps Isya' untk majlis hari lahir untuk mak..
jam 6 ptg,aku dan man dah mula bersiap2 untuk solat mghrib dan mnyusun atur rumah untuk majlis.
kebetulan,mak dan abah balik bersama atok.mak terkejut.kami hnya sengih2 je...hehe.."suprise mak!"
mak asyik urut2 dada nya,tekejut! hehe..
lekas2 kami minta mak dan abah untk brsiap.
aku dan man senyum.rasa mcm smbut birthday kwn je..siap suprise2..hehe.
usai majlis,man sempat berbisik pada mak..
"mak,lya dah pregnant! t mak dapat cucu akhir thn ni...hehe"
mak kelihatan terkejut dan senyum je.. "alhamdulillah".
aku masih di dapur,mencuci pinggan dan mangkuk.
"ha,kne jaga cucu mak yg sorang tu..ingat! jgn bg die bwt keje brt2!"
"mak,bukan sorag tau cucu mak tu...tapi dua!kembar..hehee"
"ye ke? ya Allah..alhamdulillah"
abah yg dari td mndgr je,turut trsenyum gembira.


......
ok fine..i x taw nk bwt ending cmne..haha...
bye2..enjoy!

2 comments:

There was an error in this gadget