Wednesday, August 31, 2011

aliahelmi = niqabi ?

salam and hye!
:)

di kesempatan yang ada, saya nuraliah bt helmi (aliahelmi) ingin mengucapkan selamat hr raya, maaf zahir & batin buat pembaca/follower blog.
dah lama tak update blog.
maaf ya.
:'(





alhamdulillah, Ramadhan benar-benar mengajar sy menjadi muslim yang baru.
di harap amalan2 di bulan Ramadhan yg lalu tak hilang mcm tu shj, ttpi tetap akan menjadi amalan2 kita di waktu bukan Ramadhan juga.
syukur alhamdulillah, Ramadhan ni juga sempat kita nak merasa sampai ke penghujungnya.
bagaimana dgn Ramadhan thn dpn? harap2 Allah masih bg kita peluang nak rasainya.
:)


Alhamdulillah, sejajar usia makin meningkat (20). ada yg perlu di touch up dlm diri ni.
perubahan sikap, perubahan dan peningkatan jiwa/spiritual/diri...

27.8.2011.
tarikh yg sy tanpa sedar sy amik untuk menjadikan sy wnita 'ninja'.
hehe...
di hadapan cik elifah dan cik padilah.
korang sgt supporting. tarikih kita ziarah ke rmh ank2 yatim jasa di Manjoi.

tp tarikh sebenar was 28.8.2011.
:)
alhamdulillah perjalan sebagai niqabi brmula.
ya Allah, ku mohon.. kuatkan semangatku, kuatkan rasa istiqamah ini ya Allah.

terima kasih shbat2 yg mmberi skongan moral dan nasihat.
hanya Allah mampu mmbalasnya. terima kasih juga atas doa2 yg kalian kirimkan itu.
:)



kenapa tiba2 sy nak pakai?
mesti ramai tertanya2 kan?
heeee~

alhamdulillah sy di kurniakan umi yg solehah.
mungkin ni antara pnyebab, nmpak umi lebih tenang dgn imej begitu.
btw, sy bnyk buat research tntg 'be a niqabi' .
:)

mendengar cerita umi, how she decide to be a niqabi. she said, she live in house yg housematenya pakai jilbab labuh, then ada yg brpurdah. solat pun slalu jemaah..
ada kawan umi masa tu ada yg nama aliah & aqilah. my name ngn my lil sis di amik dr nama dorang. :)
ada kwn2 hadiahkan tudung labuh untk umi. :)
dlu umi x berjilbab tau.
alhamdulillah, Allah pilih umi untk sampaikan hidayah tu. akhirnya umi berjilbab dan brpurdah
pada 4 januari 1983.
4 januari??? woooo..sama tarikh ngn my besday!
:p
tapi mine> lahir january 4 year 1991 lah.heeee~

dlu masa zmn sekolah, rmai yg ckp> "itu mak ko ke aliah? mak ko tabligh ye? bila ko nak pakai mcm ko? muka mak ko cmne?"
soalan2 cepu mas betullll...
kuangajjjaaaq nooh!
tu soalan2 stndard la..
chill..
meh sy jwb soalan2 tu.
yes, itu mak aku... comel kan? hihii
mak ak bukan tabligh.. dia muslim biasa mcm kita juga. :)
bila? bila Allah dah titipkan rasa berniqab tu. (alhamdulillah now dah)
muka mak aku? mcm muka aku lah.. tp lg cntik, kulit dia xda wrinkle then licin habis... bersih.....
bukan cm aku dlu2, time sekolah.. jerawat bersepah!
:p






kelebihan,
bg sy menjadi niqabi bukan trletak pd> wowww... pkai purdah wanita solehah!
tp, sbrnya> pd nilai akhlak yg kita jaga/nilai kurniaan Allah yg kita rasa begitu precious smpai kita nak jaga dan beri pd mereka yg ada kaitan keluarga dan suami shj yg lihat. atau mereka2 yg kita yakin,  tidak akan timbul/adakan fitnah jika lihat wajah kita.

jgn risau, be a niqabi> bukan wajib lahhh..
chill sudeh~
:p

selain itu, secara tak lansung, org akan rasa nk lebih dekat dgn kita. esp kaum muslimah. bila bjabat tgn, kita rasa nk brpelukan. ukhwah tu makin MESRA. kita nampak org, kita nak bagi salam or dia akan bg salam.
saling mendoakan kesejahteraan org lain.


kena faham apa cabaran2 seorang bergelar niqabi.
apa yg sy rasai *spnjang be a niqabi* terasa lebih nyaman, meskipun mind set org kata> panas gila dow..
ttup2 bagai ni...
:)
cik abg/cik akak.. panas tu kejap je... sy tgh 'praktikal', risau dgn kepanasan di alam akhirat.



plus, msa ni iman kita makin di uji2...panas terik, nak mkn pon> cm sikit sawan.. (beginer)
hmmm..
kadang2 risau jugak.
lolz... diri ni kuat dah ke? ckup ke 'suppliment' yg di amik before ni?? ke kena tambah lagi?
huhu..
apa pun, sy akan cuba kuat ya. mohon doakan sy sukses.


mirah/najihah : kenapa kak aliah pakai purdah? tak panas ke?
me: rasa macam nak lebih dekat dgn Dia. sbb kak alia rasa tak cukup dekat ni dgn Dia. hmm..
alhamdulillah tak panas, kat sini kan ada kipas. kang naik kreta> ada aircond! :p

mak busu : sejak bila pakai purdah ni liya? boyfriend kau suruh ke?
me : alhamdulillah sejak Ramadhan. hish, untunglah bf kpd sesiapa pun, kalau di suruh gf pkai purdah, terus gf pakai purdah. alia pakai atas diri sndiri. plus, dah lama break up... now single mingle.. tak da kaitan dgn bf bagai. BERSIH dr gossip liar ni smua.. insyaAllah. hehehe...

:)


now, takda la isu... bdk2 skola agama boys boleh tahu tgok pp girl bila dorang *girl2* ni senyum lebar2....
*hnya mereka yg faham je tahu. :p
now, kalau senyum... hnya 'smiley eyes' shj yg berbicara.
:)

namun, prjalanan menjadi seorang doktor pakar forensik masih di landasannya.
insyaAllah, kalau smbung studydi egypt> takda hal nak pakai purdah. tp kalau ke manipal or bangelore...
myb during lecturer cls je kot 'off' sebentar. hormat lecturer asing, kang dia ckp "aliah, are u sleeeping!"
then kalau kerja, myb dlm bilik ruangan mayat tu> pkai mask ..cm doktor2..
kat luar, mcm biasa.. niqabi..
kalau dpt hubby yg rajin brusaha.. dan bkemampuan nak sara> myb tak kerja. jst kerja doktor personal mana2 company or family je.
:)


kpd adik2, jgn risau.. apa pun pakaian kalian. jgn rasa 'something' bila dduk ngn org brpurdah..chill sudah..
:p
akak nasihatkan diri akak ngn korang, jaga imej, jaga diri, jaga hati,jaga iman...
pakai lah apa pakaian pun, janji mengikut syariat.
xda baju sendat,tudung pendek, jarang..
nak berhias make up pun kena tahu batasannya.
:)

akhir kata,
*speechless!
:p

bye all..
biiznillah.


No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget