Thursday, September 16, 2010

umiku ANGEL from HEAVEN!

salam...
miss all of you.how are u doing?
how's ur day? how your raya? everything is okie?
 talk about umi means my mother in Arabic...
having n raised all her 6 naughty/sturbon kids never make her lost her temper easily..


just because gab between among our sibling is not too far...






i can't imaging my mom give breast feeding to all of us until we 2 years old...stayed up at night>to entertain us when we crying like hell..hehe..
my mother never send us to any nursery,plus she dont mind to quit from her job.on that time my mom is civil engineering dip studs..



A233

Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya. Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. Janganlah menjadikan seseorang ibuitu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). Dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) yang kamu mahu beri itu dengan cara yang patut. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua yang kamu lakukan. (Al-Baqarah 2:233)




i remember one moment when one day abi take all of us go out>have some time to spent together..we go to one festival,where alots of shop selling their product...OMG,very sunny day..hot n all of us are sweating!
i think on that time i was 6 years old...all of us try to hide from hot weather,by sneaking in to umi's hijab...
for your infomation>umi wearing burqa@purdah....can u imaging? umi lebih rasa banyak panas compared to us yang dok slumber je menyorok bawah tudung die..ish2...







umi cook evrything for us,dulu takda washing machine>so umi yang basuh baju 6 of us without any complaint!
huh,if mak-mak sekarang ade ke yang sanggup sacrify like that?
awal2 kawin dah suruh huby beli mesin basuh beso gedabak! kalo x,muncung mulut 2 bulan!-no washing machine,no talk!- huhu..


Alhamdulillah berkat umi masak untuk kami>kami tak pernah kene penyakit yang teruk2.paling teruk demam aje...1 fact about my sibs>we never have chicken pox (*now my 1st brother 25 y.o)

when it turns to visit our grandma/grandpa> my mother very CEKAP...she packed all the stuff quickly...
baju,botol susu,lampin,bekal,and make sure anak-anak cukup time turun kereta masa kat kawasan R&R...


now umi getting older>she can't be fast just like before...she now sensitive,n talk more..i can see from her old eyes....she not like before....she having high blood pressure,she have to control her sugar intake...make an appoitment with doctor incharged..her hand not strong anymore...now,umi loves to talk..ade je benda yang ganggu fikiran umi.umi mengarahkan buat kerja itu ini...sometimes,rase penat>malas gile...but,think 10 years back..umi sacrify for me without asking/merungut pun...so,it's an honoured for me>help you..

if umi know,how much i love her....now i study very hard/smart to achieve what i want and at the same time makes her smile...show>how i do appreciate her effort>taking care of me without any ...cents!!

dear Allah,here i'am>praying so hard that You taking care of my umi..make sure she always in good health..
please protect her with my dad...make sure all the her life go on smoothly...


umi,tq for everything..i dont know how to pay back to u...tq sebab sudi mengandungkan kami semua... jaga kami,dan kasih,peluk,cium kami masa kami kecil2 dulu.If kami nakal2,umi tak mudah marah..tapi umi nasihat dlu...terima kasih sbb ajar kami mengenai ilmu agama...


this post>i dedicate to my mom..my angle>Kalthom bt Yahya
(^_^) umi smile!!!

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget