Friday, June 17, 2011

SERIBU hari mencari cinta

salam..
sawadikap!...
my name is alia..n u? hehee...
sudah2~ ckp thai konon,ckp BM pun terkedek2..hehe...




hmm...
agaknya la kan,berapa ramai la yg klik2 kat blog ni bila baca title nye kan?
pasni,alia usha kt stats...entah2,seratus,seribu..hak3...
trima ksih kpd viewer dr luar negara..esp gang2 egypt,india,us,german,russia n also singapore plus indonesia...
hye u all.....
=)

back to topic....
its not 100 days to find love..but thousand...mybe could be million to infinity... perhaps~

pernah rasa lonely tak? or jalan2 sorang2..smbil dgr lagu berbentuk ketuhanan..x kisah la kalau u all penganut ape pun..pernah? pastu,lalu pulak kat kwsn yg sgt nature....
what do u feel at that time?? rasa mcm lain kan..meremang bulu tgn kan?
x pun,bila u all tengah kesusahan...u will start to talk alone ,seolah2 tgh brkomunikasi dgn Tuhan.. (i talk in general la).....
i pernah feel that way....hmm...serius....rasa mcm sgt dekat dengan-Nya...
bila dah dekat sekali.rasa nk dekat banyak2 kali...sebab,rasa selesa,aman,bahagia...  hmmm...

ambil contoh cerita Cat Steven...pernah dengar nama tu?? dia aties (xde agama),if x silap laaa..
dia ni musician hebat taw...zmn2 the beatles,beegees... =) 60's flash back..hehe..
kalau tak salah mndegar la dari penceritaan abi kat alia (abi=my dad)..
katanya,cat steven ni,die g cruise.....then tah camne,kapal tu sink....mok! ada jerung rrrr.. hehe...
masa tu dia berpaut pada dahan kayu untuk terus survive kt laut tu...

masa tu,dia brharap sgt..kalau ada pertolongan dari Tuhan,dia akan pcaya Tuhan and akan kaji agama yg dia nak masuk menganut agama tu...
dengan kuasa Tuhan,akhirnya cat steven di jumpai oleh anggota pnyelamat...
ni dialog dia time tu,* i take from wikipedia.

In 1976 Stevens nearly drowned off the coast of Malibu, California, USA and says he shouted: “Oh God! If you save me I will work for you.” He says that right afterward a wave appeared and carried him back to shore. This brush with death intensified his long-held quest for spiritual truth. He had looked into "BuddhismZenI ChingNumerologytarot cards and Astrology".[21] Stevens' brother David Gordon brought him a copy of the Qur'an as a birthday gift from a trip to Jerusalem.[13] Stevens took to it right away, and began his transition to Islam.
(further,baca wikipedia..type cat steven)


*orang putih ni,kalau janji...dorang 90% memang akan tunaikan janji...
disbbkn dah selamat,cat steven memulakan pencarian agamanya..and at last..he found Islam..
nama dia dah tukar dah sekang...cuba teka...nama ape?? hehe... Yusuf Islam..  =)
alhamdulillah..


dalam mencari agama tu,Yusuf mencari cintanya dahulu..cinta yg boleh buat dia lagi kuat untuk suka and sayang Islam...(cinta tentag agama,bukan cinta manusia)..ok?


tak semestinya cari cinta tu,korang usha mamat2/aweks2 kat kampus u alll...
cinta yg hari2 korang jumpa....

tiba2 ternampak anak kucing yg kelaparan..korang pun bagi la kucing tu sikit roti yg korang makan... tu pun cinta jugak..cinta manusia dengan haiwan...

hari ni,mak pesan> abg tolong mama,siram pokok.... u all pon ,anak soleh...u all pergi siram...itu cinta juga juga...cinta pada mama,cinta dengan tumbuh2 an...

hari ni,terasa nk cuci kereta.....u all pon cuci kerata,shing2...siap polish..berkilat,smpai nmpk gigi !! hehe.. cinta juga tu...cinta dengan nikmat yg Tuhan dah kurniakan...
lepas tu,duit dah cukup...rasa berkenan kat seseorang pun ada....pastu,gi lah meminang...itu cinta juga..

cinta,and nak jaga halalkn hubungan...



haaaa...kan molek tu..tak semestinya cinta mesti tentang pasangan bercinta...
dengan kawan boleh,buku,nature and all....



cuba buat list,hari ni benda apa yg dah buat kalian jatuh cinta...ingat ye,ni bukan list jatuh cinta minat2/yg lansung tak bawak faedah....cinta yg buat kalian lebih menghargai makna diri and mengsyukuri nikmat dari-Nya...

day 1,
cinta dengan buku..buku apa? ....tulis sikit...
day2,
cinta dengan prsahabatan..hr ni kawan baik ht kasi pinjam 20sen..sebab tadi masa beli burger x cukup duit.. hehee..  =p
day 3,
cinta dengan usrah....hari ni ada usrah..kuar dgn kwn2...kami muhasabah diri bsama2....saling mengingatkan tentang pljrn,agama,hidup...alhamdulillah~
day 4,
cinta dengan ibu/mama/umi/mak,
hari ni,call mak/mama/umi/ibu sampai LEBAM! saje suke2....rindu dengar suara manja mak/mama/umi/ibu...
hehe... smpai hdfon panas! hehe...bateri habis! hehe


and so onnnn...


try la...best kot.. =)


okai lah...mls tulis lg...sbb balik Ipoh ni,main thing nk spent time dgn family..


p/s: syukur,application form progrm MBBS..nk bgtahu parents ke?? hihi... bg suprise sikit...
tp nk g egypt...ape2 pon,kne istikarah lg ni....nk g egypt rasanya.. =)


take care...have a perfect weekends ya..


l0ve,
aliahelmi

2 comments:

There was an error in this gadget