Monday, June 27, 2011

isu tudung dengan sampai seru.

salam n hye buddies..



today going to write about IKHLAS... bukan tentang jejaka bernama ikhlas or,takaful ikhlas. hehe...
bcakap tentang ikhlas, ada kwn2 rumah bg tengok video lawakKING yg tgh famous di kaca TV.
ada salah 1 group yg berbicara tentang isu IKHLAS dlm bersedekah.
 bagus kumpulan tu. sbb dia mndidik msyrkt tentang pentingnya ikhlas dlm mlakukan ibadat.
dia ambil contoh menderma di tabung masjid/surau.

tapi kawan2 sekalian.. i'm not going to talk about derman. but i'm going to talked about TUDUNG.
ada sahabat saya seorang lelaki,yg di FB nya sering mmbicarakan fashion aneh tdung gadis2 sekarang.
question mark!
nape eh?
hmm.. myb sebab dia jeles tak dpt pakai tdung,dia kan lelaki..


answer : naaaa.. u wrong girl!

kebanjiran fashion tdung mmng x dpt di bendung lg. me myself pun pkai tdung fesyen2.. tak caya? jom serbu bilik i, penuh pashima... *nipu2, ada 5 helai je kot*  =p

there's nothing wrong with the hijab. but wrong with the pemakai.
y?

easy. cara,kaedah pmakaian tdung yang tlh di tetapkan ,dah trtulis BAIK PUNYA dlm Quran.
so, bwt muhasabah, check up.baca detail.
*baca terjemahan,ye lah.. nk tnggu faham bhsa Arab 100%, brjanggut la I tnggu u all..  lolx....
 hah? MALAS nk baca..
amboi kau ni senah... FB kau layan smpai longgar tulang jari2 tgn,xpe ye... Quran tu x boleh pulak?
kau ni senah... ish2..

hmm.. talked about IKHLAS..
pernah dengar tak bila org berdalih tentang isu aurat.pernah? kalau tak pernah, meh i gmbar kan 1 cerita to mke u clear with the situation.

pemuda XY: beb, kalau kau pakai tdung aku rasa lagi cantik. InsyaAllah.
gadis XX : ye ke? tapi kan, aku belum sampai serulah. mana boleh paksa2 bab pakai tdung ni. nt tak dpt pahala sebab trpaksa.
pemuda XY : la boley pulak cmtu. tapi kau kan muslim. pakai tdung kan wajib bagi yang dah baligh.
gadis XX: ye laa.. mana boleh paksa..  *smbil buat muka bangga, dgn rambut karat~ (annoying gila)
pemuda XY : tapi kan, Allah swt ADIL kan... Dia tak pernah pulak BERKIRA IKHLAS ke tidak nak bagi oksigen kat kau. kalau kau ingar suruhan Dia, tiba-tiba dia sambar kau dengan petir! atau dia buatkan bil berapa peratus oksigen kau dah hirup guna hidung kau tu. alik-alik tiap bulan ada surat > BIL OKSIGEN bulan ni. or bayaran tertunggak bil oksigen. KALAU Allah swt tu berkira, aku rasa dah ramai mati, masuk surat khabar front page! subhanallah~ (muka laki tu penuh advanture, siap ada buat gaya kena smbar petir) =p
gadis XX : *muka sentap*  insaf~


btw, i tak suka diskriminasi fashion tdung. tp i mula akan diskriminasi bila tdung tu tak ikut syariat Islam.
tak labuh,jarang.
biarlah tdung tu selesa, labuh,dan x jarang. faham?

so,sekalian pembaca blog milik saya ni..
ni nasihat untuk diri sy dan juga kalian. mengapa kita PERLU berkira dengan Allah swt, sedangkan kita ni HAMBA je okey....




sama juga dgn ibadah solat, di terjemahkan dlm bentuk cerita,

u all nak g jumpa raja *zmn dulu2, zmn Hang Tuah as exmple*

u all bawak la buah2an untuk di prsembahkan pada raja.. u all beli kat Giant/tesco/kedai buah2, or tutti fruti. =p

tapi, korang ni lupa nk tgok keadaan buah tu mcm mana..korang pun bg la kar raja.
tiba-tiba pemberian korang tu di campak kt muka korang,sbb buah yg korang bagi BUSUK, plus dulang yg korang bg tu sumbing gilaaa  *(ape punya test lah u all ni)

ibarat buah tu > ibadat solat
raja tu > Allah swt.

cuba renung2 kan...bagaimana sy, dan anda melaksanakan ibadat solat. apakah dah terbaik?
hmm... smlm kakak2 usrah d TTDI ada ckp > anggap lah bila kita solat tu, itu solat yg trakhir.jadi buat lah sebaik yg mampu. dgn sifat ehsan di tanamkn dlm jiwa. yakni,seolah2 Allah sedang memerhati kita.



ok,tu je perkongsian untuk hari ni...
biiznillah.



love,
aliahelmi

2 comments:

There was an error in this gadget