Thursday, June 23, 2011

bercinta dengan jejaka bernama usrah =)

salam...
nai,nai... sawadikap.
*tolong2,alia nak try ckp siam..tp tak jadi...hua3




hye all... hye u.....(biasa la student MSU semua pandai cakap omputih) terer! yo,yo an kan.. hihi..
*kome jgn nak pikir bukan2..takdanya budak lelaki kt MSU nama usrah... tak payah nk buat g0sip baru.. pukui sat g. =p

malam semalam sempat join group kakak2 usrah di area TTDI.
waw! pengisian jiwa yang sangat mengagumkan. terima kasih kakak2 semua.
(erk,i paling muda/jambu pink)-ecewah- =p

yesterday we dicuss about syiah..fahaman syiah... u all tahu ke mende ape tu? hmmm...
camno den nak explain ni... fahaman syiah yg trkenal di negara2 timur tengah ni. yg mengagungkan saidina ali..

further anda boleh GOOGLE ye... hehe...

semalam ada sahabat yg bercerita tentang  3 panggilan dari Allah swt...
3 jer? nak tahu ape?
1.panggilan untuk menunaikan solat *wajib,xda pengecualian*
2.panggilan ke baitullah (haji) bagi yg berkemampuan dgn syarat2 yg tertentu
3.panggilan ke rahmatullah.

2 dari 3 panggilan ni kita boleh buat2 lewa,lambat2....tapi panggilan yg terakhir tu.takda rundingan2 lagi.
hmm.

.bayangkan time masuk waktu solat..berapa kerat di antara kita yg zuuup laju p amik wudhuk n terus solat? meskipun kita lewat2,dok skejap-skejap...Allah tetap ihsan dengan kita,Dia maha pengampun.
dia bagi kita peluang dan terima ibadat kita. tak pulak kes, sebab lambat solat> dengan tiba-tiba Allah bang2 kita dgn kilat..xda kan? syukur Allah tidak berbuat begitu,Dia masih sayangkan kita.namun sejauh mana kita menghargai kasih sayang Dia?
renung2kan.

panggilan untuk menunaikan haji.Allah tetap memberi kelonggaran untuk kita.Dia tidak berlaku zalim pun kepada hamba-Nya ,kalau tak buat haji,kena sambar kilat atau kena telan bumi. subhanallah... Allah itu sangat penyanyang kan? tapi sejauh mana kita menghargai sayang tu? kalau lah Allah buat macam itu pada hamba-Nya,mesti dah banyak kuar paper ramai mati...huhu...

yg terakhir.panggilan untuk menghadap-Nya. haaa..yg ni,takda siapa pun yang tahu and tak da siapa boleh minta tangguh untuk delay waktu kematian..apa korang ingat ni tiket kapai torobang untuk delay2? banyak songeh kome... hehe....
kalian orang kaya ke,miskin ke,berpelajaran atau tidak,rajin beribadah atau tidak...panggilan ke-3 ni tiada siapa yang mampu tolak.


jadi,persediaan korang apa ya untuk ke arah panggilan yang ke-3 tu?
jom muhasabah...  =)

wallahualam

*mati adalah tempat untuk kita berehat dari melakukan ibadah kepada Allah.namun,kalau tak mahu rehat itu sesuatu yang MENYEKSAKAN,pastikan kita tidak penat melakukan ibadat kepada-Nya.


barakallahuminkum semua.

love,
aliahelmi

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget