Wednesday, February 15, 2012

suci dalam debu (tunang)

salam alaik'....

merujuk kembali kpd senior2 lelaki yg seronok sgttt bila tajuk 'tunang tak sengaja' di hebah2kan di fcebook.
apa ye pandangan org2 mcm sy?
budak yg masih duduk kat kerusi universiti?

well,i'm not that veryyyy high intel to talk about it..
but, i do make research about that topic from my ustzah..
she took PHD in islamic studies..

well i ask her in islamic class, last monday.


me : "ustazah, apa pandangan ustazah tentang pertunangan secara tak sengaja? saya tengok kt fb, kemaaaiiiiinnn budak2 lelaki sukeeee. lelaki & wanita yang setuju untuk hidup brsama *kahwin* dah consider bertunang, erti kata lain bertunang secara tak sedar .. meskipun tak bagitahu wali/keluarga."

ustazah : "sebagai seorang muslim, kat situ tak nampak adab & akhlak seorang muslim."

me : " betul tuuuu....saya tak setuju, sbb dah termaktub dlm Quran.. makhluk yg patuh janji ialah JIN, dan makluk yg suka mungkir janji ialah manusia. plus, kalau lelaki tu nak break up (putus cinta), anytimeeee je.. kalau nak sambung balik, consider tunang.so how?"

-pls refer dunia realiti sekarang, berapa kerat je boy yg tunai janji?-
-tengok kes wnita hamil ank luar nikah la.. berapa ramai laki yg btanggungjwb?-

ustazah : "pertunangan itu bermakna, pejanjian untuk memiliki dan di miliki antara 2 orang , dari seorang lelaki kepada perempuan melalui WALI si gadis. wanita muslim mempunyai wali masing-masing (kalau x ayah, abang, pkcik, pnjaga)"

me: "betul. sbbnya, kalau apa-apa hal, kedua keluarga maklum. pejanjian prtunangan ini satu yang serius, bukan mainan.. plus,laaa takrabul zinaaa.. kalau dah bhubung-hubung tanpa mahram dlm urusan cinta ni> boleh lead kpd maksiat. kalau ada wali, mgikut kaedah yg betul. insyaAllah, 2-2 akan pegang pd janji."

ustazah : " cuba bayangkan, dah nak kwin nt.. tbe2 si anak ckp 'mak, ayah kami dah lama brtunang actuarlly. tak ke tperanjat parents?"

me: " redha Allah bukan ke trletak pd redha ibubapa? so, consider anak-anak yg mbelakangkan parents ni derhaka?"

derhaka means> melanggar adab seorang ank kpd kedua ibubapanya.

ustazah : "kamu sndiri tahu jwpnya kan? " smbil snyum2 ustazah jwb..
"tak pa, nanti sy cuba tnya lagi yg pakar tntg hukum ni"


moral of the story :
cuba fahamkan kembali konsep percintaan mengikut kaedah Islam..
i dont talk about > couple mgikut kaedah islam..
but,i'm talk about the way menuju pkhwinan.


sekiranya si anak sudah 'bijak' membelakangkan parents, dont get suprise if one day your kids will be double horror just like you.


perlu ke benda baik nak hide?
then,
show some respect to ur parents..
cinta tanpa bless , insyaAllah tak kemana..
^_^


for example : mse sy umur 18 dlu.. couple dgn one boy..kami janji nak kwin.. dia guna method tunang scara tak sedar ni...*ni zmn hingusan dlu2*

seee...
apa 'hikmah' nya..
hubungan tak kemanaaa pun..
belakangkan parents lggg..
hamikkk...
Allah murkaaa okeyy..
now?
mood INSAF..
x maw bwt cmtu lg...
ikut kaedah Islam.
Islam itu agama yg ekslusif.. jgn cemari dgn sikap entah ape2 you all..


bila you all nak mood couple dgn gf> consider tunang..
kalau myampah> break up.. mean> putus tunang..
amboihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh



"haram bagi seorang muslim meminang atas pinangan orang lain.." (hadis).

kalau kes gini, tak ke mnyusahkan family? dan kesian kpd lelaki yg dtg pinang?
come onnnn lah wehhhh...
ada akal, guna betul2..
ni pesanan kpd lelaki yg pikir nak yg cepat & best.
:P



k,baiiii..


love,
-aliahelmi

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget