Monday, January 2, 2012

tersesat di tengah peluh manusia

salam alaik. its such a long time i didnt wrote anything!
frankenstein~ (refer lagu bruno mars) -telinga kena alert!-

alhamdulillah, 31 dcember hr tu.. di beri kesempatan untuk ke KL sntral strusnya ke masjid jamek di KL.
untk mlaksanakan XPDC dakwah..
1st time dgr?
dlu ckp> weh.. mnde tu.. gua xpdc x pnh dgr tu.. tp kmpln xpdc penah la.. hua3..
ptg tu, di temani May... we doing our research about dakwah, taubat and anything that relate la.

tiba di perkarangan masjid jamek almost 10 min b4 azan Maghrib brkumandang.
di temani 11 gadis cantik UNISEL. yg Allah pilih untuk kami sama2 merasai pngalaman brdakwah.
tak tahu nk describe mcmana.. tp rasa nervous nk join event ni, mcm org dtg meminang! (tibe2) :P


jam 10 malam kami, di beri taklimat. tetang cara brdakwah. then, di beri kad untk di berikan pd mad'un.
at 1st x confident lansung dpt org untk sebarkan dkwah.. dah la pkai purdah. ade ke yg nk dgr ape yg kita nk ckp, campur pulak bunyi bising org kat situ...

syukur , mlm tu dpt tarik prhatian 1 group adik bradik, gang2 bomba, & studnt tentera...
heee~
ssh juga nk dakwah ni.
mlm ambang merdeka.
i mean lps masuk je tahun baru.
tbe2 rasa nak menangis tu kuat sgt..
my fren dah cuak. dia ingat> alia kena raba or sakit, or pe je lah.
then, actuarlly..
i'm crying because.. i'm too happy.. feel so grateful.
Allah still choose me to have/own my soul at the year of 2012...
Allah masih beri lagi nikmat nyawa tu untk alia.
oh man! terharu okeyyyyy~

makanya,. tak lama lg alia akan brpeluang untk mnyambut birthday yg ke-21.
alhamdulillah.
eh, dah 21?
alahai~
tuanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
hehe...

antara soalan yg alia tnya pd org yg alia dakwh tu> "kenapa awk dtg sini? ape faedahnya dtg ni?"
rata-rata, respons yg di beri ialah> takda faedah pon. sje nak tgok bunga api.
alia akui, selama hidup 21 tahun ni.. tak pernah sekali umi dan abi bwk alia ke acara smbutan tahun baru.
never~

alia dpt prhatikan.. mnusia snggup brtolak2, berpeluh2,bhimpit2 untk tengok konsert dan alia rasa ianya sngt tak berbaloi.
harapan alia, alia dah snetuh beberapa hati yg tgh mencari2 Allah ni...
ada 1 hadis yg alia baca >
" Islam dtg dlm keadaan terasing, dan kembali pergi dlm keadaan terasing. dan beruntunglah meraka yg terasing itu."

means?
kalau kita nmpik seorg awek/boy baca yassin at the middle of que masa beli charkuehteow..
(*tbe2 physco nama charkeuahteow.. wehh..lapaqqqqqqqq~)
mesti pelik kan?
something that very asing dlm hidup kita...
tp sbrnya> itu lah yg di mksdkan dlm hadis td..
bnda baik> org akan ianya suatu yg asing..
tp bnda yg uselesss,org akan anggp> biasa.

so, semoga Allah pilih alia & kalian untuk terima hidayah Allah. sbb, hidayah ni...
Allah hnya pilih org2 yg terpilih je..
hrp2 kita org yg trpilih..
kenapa perlu rasa mcmtu?
sedih bila tak di pilih?
exmple> smua studnt IPTA or IPTS dpt scholar..
tp dlm smua tu> nama korang trtinggal.
ape perasaan korang?
mesti frust menonggeng!
kan?

so,sma je dgn nikmat hidayah yg Allah beri..
at the end> hidayah ni yg jd pnyelamat kita bila kita di padang Mahsyar>akhirat..


smoga entry kali ni beri manfaat..
tak semua tahu blog pribadi alia ni..
hehee..
unless, dorg great stalker..
hehehe...


until we meet again sweetheart,
love ya!

-aliahelmi-

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget