Wednesday, April 18, 2012

menu mudah untuk si perantau

salam alyk & hye folkss...

hari ni just nak share very quick & yummy menu dengan you.
eh you lah.*yang study OBER-sea.. overseas..
hehe


ayam ting-ngeling-ngeling.. (apesal nama dia mengerlip sangat? hooho)

1.ayam mentah (ikut lah nak banyak mana.)
2. mayonis (ikut cukup nak gaul-gaul ayam tu)
3.black paper sauce ( ckup untuk gaul, kalau nak pedas, letak la banyak.tapi jangan sampai 1 botol ok?)
4.perapkan dalm 30min , semalaman lagi bagus dlm freezer.
5. masukkan dlm aluminium foil.
6. bakar dalam oven OR steam it dlm periuk steam.
7.biarkan around 20min/sampai masak.
8. makan lah dengan 'bismillah'..
9.enjoy your meal MONSTER.. hik3


ayam percik version battleship. (amboi, nama nak ganazzz jee)

1. ayam mentah(ikut lah nak banyak mana you all nak makan)
2. serai 2 tangkai je, bawang merah besar 1 ulas, bawang putih 3 ulas kecil, ketumbar.(kisarkan)
3. perap ayam dgn bahan2 tadi. campurkan sikit serbuk kunyit.gaul2. perap lah 30min or semalaman dalam freezer, & cmpur 1 sudu kecil garam.
4. bakar ayam tadi.
5. balance kuah tu sila masak dulu after dah around 5 minit, campurkan santan or susu cair. campur lah garam sikit & cili. (ini untuk kuah)
6.makanlah elok2, jangan sampai tercekik. hehe

tu je menu untuk hari ini, khas untuk anak2 yang merantau jauh... bagus anak mak dah pandai memasak..
lepas habis belajar, dah boleh laaaaa..
mak carikkan 'ehem-ehem' untuk anak mak ni..
hoho...



love,
aliahelmi
me, still stranded in Malaysia.. aigoo~
Turkssss!

2 comments:

There was an error in this gadget