Thursday, July 14, 2011

terlalu menCINTA




salam.
alhamdulillah, pagi Jummat..
may Allah bless my day today.
hello mike! (untk viewer dr Aussie/australia), opss.. buat teman2 lain juga...


rasanya dah berjambang kalian tunggu sy menulis blog kan?
maaf ye, ada keperluan lain yg perlu di uruskan. nak jaga suami, anak2... (nipu!) =p
ye la, nk sediakn sarapan, baju2 sekolah ank2, pastu mak mertua ada dtg visit hr tu, layan suami, pakaikan 'tie', sikatkan rmbut dia, salam n smua lah... cewah2~.
(-nampak bena tipu, sbbnye> kan penulis novel. smua ni dlm tgn je kalau tulis- hehehe...


saje make it fun untk di baca.


ok back to topic. seramai mana mahasiswa/siswi yg mnggunakan pendekatan ini dlm jiwa kalian.
terlalu mencinta... cinta siapa?
boyfriend? girlfriend?
umi, abi?
tunang, suami?
atau Sang Pencipta.




hari ini, berapa kerat lah di antara kalian yg bangun solat Subuh 'on time'?
berapa kerat kalian hari ini, pagi-pagi lagi bagun dari tidur baca doa bangun dari tidur?
berapa kerat dari kalian yg sudi memberi kelapangan untuk 'dating' dengan-Nya dengan solat taubat, bacaan mathrurat atau baca Quran?
berapa kerat dari kamu-kamu semua yg menjaga pandangan mata hr ini?
berapa kerat dari kalian yg hari ini dah menjaga auratnya?




jum kita renung2 kan..
pagi ni, shah alam di temani hujan... hujan yg penuh rahmat.
*btw, alia trsekat kat kedai mamak.. hehe,lupa bawak payung..cmne nk g MSU. relax2, class pukul 11..
hehe..

macam biasa,i'm not going to write about cinta terhadap manusia..
but back to The Creator, The Great > Allah swt.
minggu lalu, seorang sahabat PMI> helwanis beri pinjam buku Tautan Hati karya Fatimah Syarha (ex-stud UIA)...

alhamdulillah,terima kasih kpd penulis.. meskipun hati ini terasa berat dgn ayt2 pnggunaan bahasa yg sarat.. tp sy cuma mahu mencari apa isi dlm buku karya saudari...
Cinta kepada-Nya di ketengahkan... bagus2.. mumtaz~ saudari akan saya jdkn sbg role model dlm bdng penulisan.

mnyedari, bahawa mencari cinta dari-Nya mahupun mencari Sang Pencipta itu sukar, perlukan istiqamah dalam mencari-Nya.
kadangkala, kita hanya membiarkan persoalan itu terbiar ibarat hamster di padang pasir...
kenapa hamster? hmm.. hamster kan comel, cubaa korang biarkan dia ter-hidrasi dkt gurun sahara sekor2...
tak kasihan ke?
ibarat mcm itu lah...
seharusnya kalian berusaha mendalami ilmu Islam untuk memastikan hati kalian terus utuh dengan agama Allah ini..
dugaan dari mereka yg tanpa sedar makan daging saudara sendiri ini (di akhirat kelak ) perlu di abaikan. tomahan, sindiran, kata-kata yg tottaly -ve ni.. abaikan.. lumrah manusia..


kerana mencintai-Mu lebih indah dari segala cinta di dunia ini.

wahai lelaki, andai kau benar mencintai si gadis....apakah ;


 kau tidak akan MENYENTUH si gadis sebelum menikah denganmu 
 kau tidak akan MEMANGGIL si gadis SAYANG/BABY sebelum menikah denganmu
 kau tidak akan MELIHAT AURAT si gadis sebelum menikah denganmu 
 kau takkan menyebabkan si gadis LALAI DARI MENJADI HAMBA ALLAH YANG BAIK 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan dekati aku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan menggodaku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan merayuku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jaga izzahmu denganku 

 Jika kau mencintaiku karena Allah jangan menyentuhku 

 Jika Mencintaiku karena Allah jagalah hatimu dan hatiku agar tetap Mencintai-Nya 


p/s: alia teringat reaksi muka kwn2 yg 'heran' kenapa alia sgt galakkan perkahwinan di usia awl. even myself nak nikah awal. sebab dosa ni tak mengenal waktu dan tempat, usia dan orang. jadi, harus di tundukkan hawa nafsu dengan cara yg telah di tetapkan Islam.


wallahualam..
cintai Allah, nescahaya seluruh makhluk dunia akan menghormatimu.


wsalam.

*dah2, pergi kelas laaa....



l0ve,
aliahelmi



No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget